Hlavní obsah

Trápí vás nespavost? Možná za to může špatná volba jídla před spánkem

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není tajemstvím, že některé potraviny mohou podněcovat nebo naopak uklidňovat naši mysl a tělo. Ať už jste zapřisáhlá noční sova, nebo rádi uléháte brzy, vyhýbání se určitým druhům ovoce, zeleniny a dalších jídel před spaním může mít pozitivní vliv na kvalitu vašeho spánku.

Článek

Některé z nás večer chytne mlsná, a protože víme, že po brambůrkách nebo čokoládě se nespí moc dobře, sáhneme raději po zdravé alternativě. Ovocem a zeleninou přece nejde nic zkazit, říkáme si. Ale to je omyl. I zde se najdou druhy, které mohou mít fatální dopad na kvalitu spánku.

1. Citrusy

Citrusové plody, jako jsou pomeranče, grapefruity, mandarinky a citrony, jsou známé svou vysokou hladinou vitaminu C a antioxidačními vlastnostmi. Bohužel obsahují také kyselinu, která často způsobuje pálení žáhy a nepříjemné trávicí potíže. Konzumace citrusových plodů před spaním může být spojena s obtížemi při usínání a nespavostí.

2. Banány

Banány jsou chutné a zdravé, ale jejich vysoký obsah dráždivé látky známé jako tryptofan může zvýšit hladinu serotoninu a melatoninu, což jsou hormony spojené s regulací spánku. Zatímco pro některé lidi je to přínosné, u jiných to způsobuje neklidný spánek.

Foto: Bigc Studio, Shutterstock.com

Banán je lepší si dopřát jako snídaniFoto: Bigc Studio, Shutterstock.com

3. Rajčata

Rajčata obsahují kyselinu listovou a tyramin, což jsou látky, které napomáhají stimulovat mozek a ztěžují usínání. Navíc mohou způsobovat pálení žáhy u lidí náchylných k tomuto problému.

4. Celer

I když celer může být skvělým doplňkem stravy, je znám svým diuretickým účinkem, což znamená, že zvyšuje potřebu močení. To následně přerušuje spánek tím, že místo do krajiny snů budete utíkat na toaletu. Stejně tak může působit i meloun s vysokým obsahem vody nebo salátová okurka.

5. Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje kofein, a ačkoliv je ho v něm méně než v kávě, stále může stimulovat nervový systém. Doporučuje se omezit konzumaci jakéhokoliv kofeinového nápoje před spaním, aby se zajistilo klidné usínání. Takže žádná káva, některé slazené limonády a ani černý čaj.

6. Pálivá paprika

Ostrá paprika může zvyšovat tělesnou teplotu a podněcovat produkci endorfinů, což vám sice vlije krev do žil, ale spánek rozhodně nepřivolá. Stejně tak působí chilli a jiné pikantní pochutiny.

Nejen strava má dopad na kvalitu nočního odpočinku. Podívejte se na 7 největších zlodějů spánku.

Načítám