Hlavní obsah

Chcete omezit pití kávy? Nahradit ji může matcha i čekanka

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kávu pijeme, abychom se ráno probudili, odpoledne u ní relaxujeme a večer nám pomáhá oddálit spánek. Kafaři přísahají, že se bez ní neobejdou, ale existují alternativy, které nabízejí podobné benefity!

Článek

Pro mnohé je představa dne bez kávy skoro nemyslitelná, ale pokud bychom nešli vyloženě po její chuti, ale po podobných účincích na organismus, můžeme nabídnout hned několik alternativ.

Proč pít kávu?

O tom, kolik a jak upravené kávy vypít, se vedou spory a od vyznavačů pití kávy bez cukru a mléka se nůžky různých názorů rozevírají až k těm, kteří si do ní neváhají přidat i velmi zvláštní ingredience. „Odvážlivci ji kombinují s citronem, sirupy, jinými nápoji, nebo dokonce s uhlím. Káva lidi baví už stovky let a každý rok se objeví mnoho nových trendů její přípravy,“ říká baristka Monika Matúšová z pražírny Zlaté Zrnko.

Ačkoli oblíbenou chuť může mít každý člověk jinou, přínosy pro tělo bývají podobné. Káva obsahuje polyfenoly a antioxidanty, které mají pozitivní dopady na organismus. „A to včetně nižšího rizika cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění a neurodegenerativních poruch, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. To ale nejsou důvody, proč ji lidé pijí – důvodem je především schopnost zlepšit soustředění a její nezaměnitelná chuť,“ uvádí profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ.

Pokud si kávu chcete vychutnat i pro tyto účinky, pak musíte zvolit tu pravou. „Mluvíme samozřejmě o kvalitní zrnkové kávě, která je správně zbarvená, fermentovaná, pražená i připravená,“ upozorňuje pražič Václav Faltus. Není ale vhodná pro každého, u někoho vyvolává kofein pocit nervozity, kyselost a dráždí žaludek.

Alternativy kávy

Jestliže si z nějakého důvodu nechcete dát kávu, můžete vyzkoušet její alternativy. Mnohé z nich deklarují až zázračné zdravotní benefity, proto je dobré se na ně podívat očima odborníka. Stejně jako u kávy záleží i u nich na zpracování a přísadách. „Některé výzkumy naznačují, že přidání bílkovin a tuku, tedy mléka či smetany, do čaje může snížit antioxidační vlastnosti nebo deaktivovat flavonoidy. Přírodní látky mohou být dotčeny cukrem, polotučným mlékem, sirupem nebo šlehačkou,“ upozorňuje profesor Ruprich. A jaké alternativy kávy si lze dopřát?

  1. Čaj yerba maté – kofeinu má jako káva nebo i více. Studie o zdravotních přínosech nejsou jednoznačné, ale mohl by podporovat hubnutí a snižovat hladinu cholesterolu v krvi a únavu a zlepšovat soustředění. Problematické je sušení listů kouřem, který do něj může vnášet karcinogenní látky, podobně jako grilování do masa. Některé výzkumy spojují dlouhodobé pití velkého množství maté se zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny. Proto je lépe vybrat maté sušené bez kouře, jen na vzduchu.
  2. Čaj yaupon - údajně snižuje záněty a zvyšuje energii. Obsahuje kofein a teobromin, který zvyšuje průtok krve, energii a bdělost, a to postupně a na delší dobu než kofein. Kombinace teobrominu a kofeinu může hlavně při vyšší konzumaci zvýšit srdeční frekvenci a narušit spánek.
  3. Čaj matcha – prášek z celých lístků a stonků zeleného čaje pěstovaného ve stínu obsahuje mnohdy víc kofeinu než káva, ale i antioxidační polyfenoly jako klasický zelený čaj - theanin a katechiny, také ve větším množství.
  4. Káva z čekanky – jde o sušený, pražený a mletý kořen rostliny Cichorium intybus. Obsahuje prebiotickou vlákninu zvanou inulin. Chutí se podobá méně hořké kávě, ale neobsahuje kofein. Studie na zvířatech ukazují, že kořen čekanky má protizánětlivé účinky. Inulin může být prospěšný i pro střevní mikrobiom a zdraví střev. Protože je čekanka ze stejné čeledi jako ambrozie, může u lidí citlivých na pyl vyvolat alergické reakce.
Související témata:
Matcha
Maté
Čekanková káva
Yaupon

Načítám