Hlavní obsah

Proč jíst celer? Pomůže se zánětem i s potencí

Foto: Lubo Ivanko, Shutterstock.com

Foto: Lubo Ivanko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná vedete v rodině spory, jaké množství této zeleniny (a zda vůbec) patří do bramborového salátu... O zdravotních přínosech celeru ale nepochybujte ani chvíli! Je to totiž dostupná a tradiční superpotravina. Co všechno dokáže?

Článek

Do bramboračky, jako pyré, pod svíčkovou... Celer se často bere jako běžná a nepříliš zajímavá zelenina, která sice má výraznou a specifickou chuť, ale mnoho lidí ji v jídle spíš jen trpí, než by ji milovalo. Existuje ovšem množství důvodů, proč si celer oblíbit a jíst ho co nejčastěji.

Co obsahuje celer

Celer, a je jedno, zda zvolíte řapíkatý, nebo bulvový, je zdrojem mnoha prospěšných látek. Listy nabízejí vitamin A, který podpoří tvorbu zrakového pigmentu a brání tak rozvoji šerosleposti. Bulva obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a vitamin K, dále kyselinu listovou, draslík, hořčík, vápník a železo, navíc rostlinné hormony, silice a flavonoidy.

Na tlak, potenci i na hubnutí

Jako léčivka se používal už ve starověku a jeho schopností si lidé cení natolik, že třeba v Řecku je celer symbolem štěstí. Známý je i jako dostupné afrodiziakum a traduje se, že platí na potíže s plodností, impotenci nebo ubývající sexuální apetit.

Rostlina celeru obsahuje látky, které rozšiřují cévy, takže usnadňuje průtok krve a tím podporuje snížení krevního tlaku. Konzumace sytého celeru plného vlákniny dále zmírňuje chutě na sladké a pomáhá zvládnout hlad.

Foto: Sabino Parente, Shutterstock.com

Pravidelná konzumace celeru se postará o lepší spánek, uleví bolesti kloubů a ještě vylepší potenciFoto: Sabino Parente, Shutterstock.com

Léčivé vlastnosti celerových semen

Celer obsahuje ve všech svých částech látky, které působí močopudně, a nejvíc to platí pro semena. Lze je proto využít v nálevu (= čaj ze lžičky semínek a šálku horké vody), když potřebujete dostat z těla přebytek kyseliny močové při onemocnění dnou.

Éterický olej z celerových semen můžete přidat do koupele pro bolavé unavené nohy. Smícháním 10 kapek celerového oleje s 20 ml běžného oleje získáte masážní přípravek na potíže s klouby. Ovšem pozor: celerový olejíček zvyšuje fotosenzitivitu, tedy zesiluje citlivost kůže na UV záření a zvyšuje tak riziko spálení na sluníčku.

Staré herbáře radí žvýkat semena celeru, když se potřebujete soustředit, nebo je dávat do polštáře pro lepší spaní. Čarodějnice je prý užívaly před letem na koštěti pro lepší stabilitu... V každém případě pozor: semínka užívejte, jen pokud nebyla chemicky ošetřena, musejí být přímo určená ke konzumaci!

Blahodárné účinky celerové šťávy

Šťávu z celeru (z bulvy, stonku i listů) popíjejte, když trpíte na záněty kloubů, máte potíže s močovým měchýřem i při nervovém vyčerpání a neklidu.

Váš jídelníček není zcela vzorový a je maličko tučnější? Pak možná potřebujete snížit cholesterol a podpořit produkci žluče. V tom případě pijte celerovou šťávu každý den. Má navíc protizánětlivé účinky, pomáhá hojit záněty a infekce ve střevech a hodí se i při prevenci žaludečních vředů. Použít ji můžete i jako projímadlo. Proti zácpě se hodí také syrový celer – třeba v pikantní pomazánce s celerem, mrkví a jablkem.

Foto: Ruslan Mitin, Shutterstock.com

Řapíkatý celer se skvěle hodí do smoothie a třeba i do pestaFoto: Ruslan Mitin, Shutterstock.com

Jak jíst víc celeru, i když vám nejede

Chuť celeru vám vyhovuje? Pak si ho můžete dát klidně syrový: třeba v kuřecím salátě s majonézou nebo ve vajíčkové pomazánce. Dále se přidává do polévky minestrone, pod maso, do omáček a výtečné jsou celerové hranolky nebo celerové bramboráky se sýrem. A skvělá je i bramborová kaše s celerem.

Jestli vám ovšem celer moc nevoní, nevzdávejte to. Nezapomínejte, že je nedílnou součástí takových českých pochoutek, jako je svíčková na smetaně, bramboračka s houbami nebo tradiční bramborový salát. Tak vzhůru do toho!

Reklama

Načítám