Článek
Ale pozitivní vliv na lidské zdraví je jen jeden z jeho benefitů. Proč by ho také jinak Korejci neustále konzumovali. Třeba kvůli tomu, že funguje i jako probiotikum, vedle imunity podporuje také trávení a střevní mikrobiom ho vysloveně miluje. Také je v něm hodně vlákniny a jen málo kalorií. A kromě toho Korejcům jednoduše chutná, zatímco v západní populaci kimchi rozděluje na ty, které nadchlo, a ty, kteří ho nemohou ani cítit. Doslova.
Láska na celý život
Kimchi je nejen pikantní, ale díky procesu kvašení má specifickou navinulou chuť, často obsahuje rybí omáčku, což je další aromaticky svérázná surovina. Zkrátka je tu dost důvodů na to, aby kimchi rozdělovalo společnost. Každopádně pokud se pro kimchi nadchnete, bude to láska na celý život. A nejspíš se pustíte do jeho domácí přípravy.
Tenhle aspekt velmi konvenoval našemu národnímu kutilskému syndromu. V dobách, kdy u nás kimchi nebylo běžně k sehnání - což není zas tak dávno, zhruba 15 - 10 let, se mnoho lidí pouštělo do jeho domácí přípravy. Základní kimchi nevyžaduje nijak náročné suroviny, stačí pekingské zelí, bílá ředkev, mrkev, jarní cibulka, sůl a pak kořenící pasta. I tu lze vyrobit poměrně snadno z česneku, zázvoru, chilli vloček gochugaru, cukru, soli a rybí omáčky. Pak už to chce jen trpělivost a čisté náčiní. Kimchi kvasí několik dnů při pokojové teplotě, to je ta chvíle, kdy probíhá vcelku zázračný spontánní proces: v lahvích se zeleninou to bublá a linou se z ní zajímavé vůně.
Příprava kimchi chce trochu zručnosti, umu i zkušeností. Navíc se dá experimentovat, jak se zeleninou, tak s kořenící pastou, což otvírá velký prostor pro kreativitu. Řada nadšenců začala vyrábět kimchi nejen pro svou osobní potřebu, ale i pro své zákazníky. A pokračuje v tom i teď, kdy lze koupit kimchi od řady výrobců a v mnoha variantách. Když vám totiž zachutná nějaké konkrétní, nejspíš zůstanete věrní jeho výrobci, nikdo jiný ho totiž stejně nepřipraví.
Recept od tchyně
Nejde jen o to, že existuje více než 200 kombinací různé zeleniny, z nichž lze kimchi připravit, ale podstatný je každý detail během přípravy. V Koreji se receptury liší nejen region od regionu, ale doslova domácnost od domácnosti: žena, která v rodině připravuje kimchi, podle tradice přebírá recept od své tchyně. Tradice je v souvislosti s kimchi velmi důležité slovo.
Zmínky o kimchi jsou už z dob před naším letopočtem, byť jeho podoba byla poněkud odlišná. Tak, jak kimchi známe dnes, se začalo připravovat v 16. století, kdy z Ameriky přes Japonsko doputovaly do Koreje chilli papričky. O tom, jakou roli hraje kimchi v kontextu nejen korejské společnosti svědčí o to, že bylo v roce 2013 zařazeno na seznam UNESCO mezi mistrovská díla ústního a nehmotného dědictví lidstva.
Dnes je kimchi vnímáno jako globální fenomén a jeho popularita roste nejen v souvislosti se zájmem o zdravé stravování, ale i o korejskou kulturu a gastronomii. A řada šéfkuchařů si s kimchi pohrává - kimchi se může objevit na pizze, přidat do hamburgeru nebo mexických tacos. Díky zajímavému chuťovému profilu, kterému dominuje umami, ale i pikantní a kyselá chuť, se stává atraktivním komponentem pro moderní gastronomii.