Hlavní obsah

Módní strašák Billie Eilish? Není to nevkus, ale boj proti „idiotům“. Přestaňte hodnotit ženské tělo!

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to skutečná hvězda hudebního nebe. Nicméně na poli stylu sklízí Billie Eilish většinou jen kritiku. Její módní kreace jsou označovány za děsivé, nevkusné, strašidelné… V jejím případě však nejde o absenci vkusu, ale o protest proti sexualizaci ženského těla a všeobecnému pocitu, že každý má právo veřejně hodnotit těla druhých.

Článek

Stala se ikonou a modlou mladé generace. Má sedm cen Grammy, se svým bratrem Finneasem si odnesla Oscara za píseň No Time To Die a nyní je na zlatou sošku opět nominovaná, a to za píseň What Was I Made For?filmu Barbie. Je mladá, krásná, talentovaná a úspěšná – a na červeném koberci by měla zářit.

Jenže krásným šatům a sexy večerním róbám se tahle umělkyně vyhýbá a své tělo naopak halí do zvláštních modelů o mnoho čísel větších, než by si její tělesná konstituce zasloužila. Proč, ptáte se? Billie Eilish má plné zuby toho, jak společnost neustále hodnotí ženská těla.

Psychické problémy nejsou ostuda

Oblečení o svých nositelích hodně vypovídá a dalo by se říct, že móda je z velké míry odraz jejich vnitřního světa. A Billie Eilish tak o sobě a svých trápeních mluví velmi otevřeně. Už od dětství ji trápí deprese, jako dítě trpěla v noci zlými sny a zažila i spánkovou paralýzu, během níž se nemohla hnout a tělo i duši jí přitom svíral jen obrovský strach a úzkost.

Proto prý až do jedenácti let spala v posteli s rodiči. K tomu jí byl diagnostikován Tourettův syndrom. Má mnoho forem a v jejím případě se projevuje občasnými záškuby hlavy do strany a mírným vypoulením očí. Zpěvačka se s tím naučila žít, navíc si osvojila techniky, které jí pomáhají projevy syndromu zvládat a potlačit.

Reakce na veřejný tlak

S tím, jak její sláva a úspěch rostly, musela se už jako teenager začít potýkat s nebývalým zájmem o svou osobu. V okolí jejich domu se začali objevovat fanoušci: sice jí přicházeli vyjádřit obdiv, přitom ale totálně narušovali její soukromí. A zpěvačka řešila i případy opravdu nepříjemných stalkerů. Navíc začala čelit další věci: jak veřejnost vnímá nejen její umění, ale také vzhled. Jako by se stala jakousi věcí veřejnou a každý měl právo komentovat, jak vypadá a jak by vypadat měla. A právě tomu se Billie Eilish rozhodla čelit velmi originálním způsobem.

Z princezny strašák?

I když prý jako dítě milovala typicky holčičkovské šaty a v podstatě nenosila nic jiného, jako hvězda vsadila na naprosto odlišný módní styl. Na většině veřejných akcí se začala objevovat v obřích, beztvarých, nepadnoucích a vše zahalujících modelech, pod nimiž se nedají její křivky snad ani tušit. K tomu patří i „divné“ účesy a celkově „nelíbivá“ úprava. „Nikdy jsem nechtěla, aby o mně svět věděl úplně všechno. Proto nosím obří a zahalující oblečení. Nikdo si tak na mě a mé tělo nemůže udělat názor, protože nevidí, co pod těmi šaty je,“ řekla v roce 2019, když jí bylo sedmnáct.

Vysvětlila, že svým stylem chce zabránit tomu, aby její fyzickou stránku kdokoli jakkoli veřejně hodnotil – ani pochvalně, ani kriticky. Nicméně povrchnost některých fanoušků se samozřejmě projevila i na sledovanosti jejích sítí. „Ztratila jsem sto tisíc sledujících jen kvůli prsům,“ upozornila.

Jako kluk, nebo za dámu? Kritika přišla vždy

V posledních letech ovšem Billie Eilish občas nechala bizarní beztvaré modely ve skříni a ukázala se na veřejnosti v „typicky ženských“ šatech. Třeba loni na Met Gala vyrazila v nádherném krajkovém modelu irské návrhářky Simone Rocha. A reakce fanoušků a veřejnosti potvrdily přesně to, o čem celou dobu mluvila. Někomu se totiž zdálo, že se obléká pro změnu zase až „příliš žensky“.

A co na to zpěvačka? „Prvních pět let kariéry jste mě, vy blbci, ničili za to, že jsem se oblékala chlapecky. Neustále jste mi říkali, že bych byla hezčí, kdybych se chovala jako žena. A teď, když si připadám dost dobře, abych nosila něco jen trochu ženského nebo slušivého, a změnila jsem se – jsem pro vás zase zaprodanec,“ komentovala to. Svá slova směřovala na adresu „skutečných idiotů“ a vzkázala jim, že ženy mohou být přece obojí, ženské i chlapecké, a nic to na jejich podstatě nemění. „Nechte ženy žít!“ dodala.

Co na to odborníci? Buďte sví!

Postoj Billie Eilish je srozumitelný. Je jasné, že čelit neustálému tlaku, kdy okolí veřejně hodnotí vaši fyzickou (či jakoukoli jinou) stránku, je mimořádně náročné. A je to opravdu nešvar současné společnosti, která je leckdy až příliš soustředěná na to, jak kdo vypadá – a především ženy.

Na druhou stranu, dá se to ustát bez výstřelků a krajností. „Lze to zvládat s elegancí a grácií, bez boje. Pokud máte sama sebe zdravě ráda, máte ráda své ženství, nemusíte jít do takového extrému. Oblékat byste se měli tak, jak vy sami chcete, jak je vám příjemné, ne to přizpůsobovat okolnímu světu. Hlavní je, abyste se vy cítili dobře,“ říká životní koučka Lenka Procházka.

Takže platí to, co řekla sama zpěvačka: Možné je obojí. Je v pořádku jeden den strávit ve vytahaných teplácích, protože zrovna tak to cítíte, a další den vynést sexy róbu, protože máte náladu být za princeznu. Jen je potřeba, aby to vycházelo z vás a vašich pocitů, a ne aby to byla reakce na ostatní. Sami sebe máte určovat vy, nikoli vaše okolí.

Totální změnou prošla i slavná kráska, která dala svému ženství také zcela jiný rozměr. Pamela Anderson znovu a úplně jinak: Z nudné sexbomby je vkusná dáma. Přestala se líčit a píše básně

Související témata:
Sexualizace

Načítám