Hlavní obsah

Prý malá prsa, ošklivý úsměv nebo kila navíc! Jak slavné ženy reagovaly na urážky kvůli vzhledu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Body shaming neboli zesměšňování, kritika a ponižování kvůli vzhledu je bohužel poměrně častá praktika. Slavné osoby, a zejména ženy, jsou jí navíc vystavovány více než kdokoli jiný. Ale i když je to možná raní, dokážou nenávisti čelit. Jak se proti kritice ohradily?

Článek

Když vás někdo zesměšňuje kvůli vzhledu, máte tři možnosti, jak reagovat. Buď se zhroutíte, nebo nad tím mávnete rukou, anebo se zlému posměváčkovi postavíte čelem a odkážete ho do patřičných mezí. Inspirovat se můžete následujícími slavnými dámami.

Florence Pugh (26)

Poměrně nedávná je kauza kolem britské herečky, která na přehlídku značky Valentino dorazila v růžových šatech, jimiž prosvítaly bradavky. Přestože na červeném koberci nejsou odvážné modely nijak neobvyklé, snesla se na ni vlna kritiky. Internetoví diskutéři jí dokonce psali, že by se měla za svá malá prsa stydět. Ona se ale nedala a na kritiku odpověděla v rozsáhlejším postu, kam mimo jiné napsala, že si velikost svých prsou plně uvědomuje a nikdy nebude poslouchat hlasy, které jí našeptávají, že se má změnit, jen aby odpovídala určitým ideálům krásy.

Foto: Profimedia.cz

Tento růžový model mnohé pohoršil. Ne tím, že byl odvážný, ale protože se někomu zdálo, že má Florence Pugh příliš malá prsaFoto: Profimedia.cz

Selena Gomez (30)

Jako bývalá dětská hvězda vyrůstala pod nepříjemným drobnohledem veřejnosti, a přestože jí je už třicet, stále se najdou lidé, kteří zpěvačku kritizují, že se během let trochu zaoblila a že už prostě nevypadá jako malá hvězda stanice Disney. Přestože dřív se jí kritika velmi dotýkala, teď už je sama se sebou srovnaná. Na internetu posměváčkům vzkázala, že se cítí dokonalá taková, jaká je. A svou váhu neřeší, protože ať by udělala cokoli, stejně by se nikdy nezavděčila všem a vždycky by se našel někdo, komu by nebyla po chuti.

Foto: Profimedia.cz

Přestože Selena Gomez vypadá skvěle, někteří jí nemohou odpustit, že bývala i štíhlejšíFoto: Profimedia.cz

Eva Burešová (29)

Za co mohou – co se týče vzhledu – sympatickou zpěvačku a herečku ošklivě kritizovat, zeptal by se rozumně uvažující člověk. Hejtři si ale vždy něco najdou a jednu dobu jí velmi zatápěli kvůli úsměvu, při němž je jí vidět i dáseň. Našli se lidé, které to naprosto pohoršovalo a neváhali jí to psát. Ona naštěstí svůj milý úsměv nikdy neřešila a vždy pro ni bylo důležitější, že má důvod se smát. Proti kritice se ohradila i tím, že nazpívala píseň Úsměv Mony Lisy, kterou pro ni složil Václav Noid Bárta (41).

Foto: Profimedia.cz

Trnem v oku je některým lidem Evin široký úsměv. Je to sice jen jejich problém, přesto jim není stydno zpěvačku veřejně kritizovatFoto: Profimedia.cz

Sarah Jessica Parker (57)

Když se začalo natáčet pokračování seriálu Sex ve městě (1998–2004) s názvem A jak to bylo dál… (2021), všechny herečky, které se v něm objevily, byly veřejností pečlivě sledované. Výjimkou nebyla ani představitelka Carrie – a lidé ji kritizovali hlavně za její šediny. V rozhovoru pro Vogue herečka uvedla, že už toho má dost. Vrásky a šediny by prý lidé vůbec neřešili, kdyby byla muž. Také řekla, že neví, co by podle kritiků měla dělat: přestat stárnout, nebo dokonce zmizet z veřejného života?

Foto: Profimedia.cz

Sarah Jessica Parker o sebe evidentně pečuje, ale nehodlá předstírat, že nestárneFoto: Profimedia.cz

Markéta Konvičková (28)

Před pár lety neušlo příznivcům krásné české zpěvačky, že se změnila. Měla opuchlý obličej a prořídlé vlasy a „fanoušci“ jí to dávali svými komentáři nepokrytě najevo. Dokonce se objevilo nařčení z alkoholismu nebo nadužívání botoxu. Lidé se nezdráhali napsat, že vypadá jako odporné a tlusté rajče. Všem nenávistným komentářům ovšem vzala vítr z plachet, když prozradila, že všechno to byl důsledek vzácného nádoru vaječníků. Ten jí naštěstí lékaři odstranili, a ona dokonce nedlouho poté otěhotněla a má dceru Amálku.

Foto: Profimedia.cz

Za proměnu vzhledu Markéty Konvičkové byly zodpovědné zdravotní problémyFoto: Profimedia.cz

Lizzo (34)

Výstřední americká zpěvačka patří k prostorově výraznějším dámám, svoje křivky si ale užívá a dává je nepokrytě na odiv. Kromě hlasů, které ji podporují, se ovšem najdou i tací, kteří jí sprostě nadávají a obviňují ji z glorifikace obezity. Nebudeme si nic nalhávat, její tloušťka není zdravá, ale jde o její rozhodnutí. Sama uvádí, že ví, že je tlustá, a líbí se jí být tlustá, a zároveň si o sobě myslí, že má ikonické tělo. Ale při tom všem má celkem realistický přístup: již dříve prohlásila, že být tlustý není cool, být tlustý je normální. Tak proč se skrývat?

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Lizzo má záviděníhodné sebevědomí. V jistém ohledu má pravdu: ví, že je silná, a nemá v úmyslu s tím nic dělat, tak proč se schovávat? Komu se nelíbí, ať se na ni nedíváFoto: Profimedia.cz

Jací lidé neváhají ostatním psát „pravdu“ a domnívají se, že mají právo kohokoliv devalvovat, protože přece jen „vyjadřují názor“? Nenávist nejvíc ubližuje tomu, kdo nenávidí.

Reklama

Související témata:

Načítám