Hlavní obsah

Čtyřicítka jako zlom a definitivní konec mládí? To už dávno neplatí! Důkazem jsou i tyhle slavné krásky

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V mnoha ohledech je čtyřicítka zlomovým rokem. Mládí fuč, první šediny a potřeba stále účinnějších krémů proti vráskám stoupá. Je vůbec možné tohle zvládnout s noblesou a nadhledem?

Článek

Dobrá zpráva je, že v tom nejste samy. Stárnutí je naštěstí spravedlivé, rozdíl je jen v tom, jak se s tím kdo popere. Zejména pro některé ženy bývají blížící se 40. narozeniny startovním výstřelem k panice. Záleží na tom, v jaké životní fázi se zrovna nacházíte. Matky batolat budou nejspíš v jiném psychickém rozpoložení než ženy, které se právě rozvedly a bojí se, jestli si ještě někoho najdou. Napadají je otázky typu: Otočí se za mnou ještě nějaký chlap? Nemám zajít na botox? Mám už schovat bikiny na dno skříně a džínovou minisukni věnovat dceři? Spousta otázek a žádné odpovědi…

Jsou to jen čísla

Původní obyvatelé Austrálie Aboridžinci měli dobrý zvyk. Když ještě putovali pouští a žili podle pradávných zvyků, vůbec netušili, kdy se narodili. Čas vnímali jen podle putujícího slunce, měsíce a hvězd na obloze, a narozeniny tedy logicky neslavili.

Oslavy ale pořádali, a to pokaždé, když se někomu něco mimořádného povedlo, něco se naučil, zvládl nebo pochopil. Jak moudré a osvobozující, že? Žádný stres z blížící se číslovky na dortu, žádné srovnávání, zda vypadáte hůř či lépe než stejně stará kamarádka nebo sousedka, žádné smutky a splíny, že už nic nebude jako dřív…

Doba posouvá hranice

Moderní společnost ale čísla sleduje a čas měří, takže faktu, že stárneme, jsme vystavováni dnes a denně. A každý ať se s tím vypořádá, jak dokáže. Generace letošních čtyřicátníků patří ke generaci tzv. mileniálů, tedy těch, kdo vstupovali do dospělosti na přelomu nového tisíciletí.

Oproti předchozím generacím mají jednu nespornou výhodu. Stárnou pomaleji. Fyzicky i psychicky a mnozí vypadají mnohem mladší než jejich rodiče či prarodiče v jejich věku. Ať už díky obrovskému pokroku v lékařské péči, estetické chirurgii, lepší výživě, možnostech o sebe pečovat, nebo osvětě o životním stylu. Těch důvodů by jistě sociologové vyjmenovali mnohem víc, podstatné ale je, že 40 dnes nikdo nemusí brát jako branku ke stáří. Ta je totiž ještě hodně daleko.

Slavné mladé čtyřicátnice

Jak se s blížící se čtyřicítkou vyrovnávají slavné tváře a co si myslí o stárnutí? Jejich názory i životní postoje jsou v mnohém inspirativní. Na to, kdo ze slavných letos oslaví 40. narozeniny a jak o sebe pečuje, se podívejte v naší fotogalerii.

Načítám