Hlavní obsah

Penélope Cruz slaví narozeniny: „Padesátka je krásná věc. Jsem zdravá, co víc si přát!“

Foto: Pablo Cuadra, Gettyimages.com

Foto: Pablo Cuadra, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sličná Španělka Penélope Cruz, ač klame tělem, slaví padesátiny. Dvojnásobná matka a držitelka Oscara si ale se stárnutím hlavu nedělá, naopak se na tento životní milník dlouho těšila.

Článek

Zatímco některé její kolegyně (a kolegové) řeší věk plastikami nebo se uzavírají před světem, pro Penélope je věk jen číslo. V padesátce, kterou právě slaví, vidí samá pozitiva. „Na věk se mě lidé ptali od mých dvaceti. Tehdy mě to trápilo víc než teď. Teď už mi dává smysl o věku diskutovat. Navíc padesátka je obrovská, krásná věc. Mám co oslavovat – jsem tady a jsem zdravá,“ svěřila se v rozhovoru pro časopis Elle. Interview vzbudilo poprask, protože Španělka je pověstná tím, že o svých pocitech nebo soukromých věcech téměř nemluví.

Velká oslava se konat asi nebude

V minulost prozradila, že ji na oslavy příliš neužije, a tak jsou všichni zvědaví, jestli udělá pro tentokrát výjimku. Spíš ale kulatiny oslaví jen v obležení svých nejbližších. „Pokud uspořádáte večírek se spoustou přátel, které jste dlouho neviděli, dostanete se do obrovského stresu. Se všemi se totiž chcete pobavit a věnovat jim dostatek času. Všude je ale hluk a stejně neslyšíte vlastního slova,“ vysvětlila magazínu People své důvody.

Role si Penélope pečlivě vybírá

Herečka se také svěřila, že si s přibývajícím věkem srovnala priority. Z téměř až vražedného pracovního tempa slevila. Neprahne už prý po slávě ani pozornosti. „Nemám stejné ambice, jako jsem měla ve třiceti, a sice točit nonstop. Dělala jsem to 20 let, to stačí.“ Role, na které držitelka Oscara (za vedlejší roli ve filmu Vicky Cristina Barcelona) kývne, si pečlivě vybírá. Téměř samozřejmostí pro ni bylo přijetí role ve filmu Ferrari, který by se měl co nevidět objevit na streamovacích platformách. Hraje v něm manželku automobilového magnáta a současně matku, které zemřel syn.

Není to poprvé (a jistě ani naposledy), co se objevila v roli maminky. Hrála ji už dávno před tím, než se jí sama stala. Například ve filmech Na dno vášně (1997) nebo Vše o mé matce (1999). „Mám silný mateřský cit. Už asi od pěti let jsem chtěla být maminka. Tyto role nevyhledávám záměrně, ale dostávám spoustu zajímavých scénářů, které obsahují skvělé role matek,“ vysvětlila kdysi v rozhovoru pro časopis Harper's Bazaar. Herečka se věnuje i režii dokumentárních filmů a produkci a plánuje vlastní projekty.

Psychická pohoda je základ

K tomu, aby svět brala s takovou lehkostí a nadhledem, ale vedla dlouhá cesta. V osmi letech totiž zažila velké trauma. Její mladší sestru Monicu srazilo před jejíma očima auto, a i když sestra nehodu přežila, Penélope se z toho dlouho vzpamatovávala. „Bylo to hrozné, protože přede mnou ztrácela vědomí. Mám velkou míru empatie, která se mi k mé profesi hodí, ale měla jsem dlouho problém rozeznat realitu od fikce,“ přiznala. Byla přecitlivělá ve všech směrech – vizuálně, zvukově a víc vnímala pocity lidí. Začala to proto řešit terapií.

Do soukromí si nikoho nepustí

Své soukromí si krásná Španělka bedlivě střeží. S manželem, hercem Javierem Bardemem, kterého si vzala před čtrnácti lety, vychovává dvě děti – Leonarda a Lunu. A jak si představuje budoucnost svých dětí? „Je na nich, aby se rozhodly, zda budou mít práci, která je hodně vystavena veřejnosti, nebo ne. Až budou chtít, řeknou mi to,“ řekla pro časopis Elle.

Snaží se je ale držet co nejdál od veřejného světa a záře reflektorů. Děti nemají telefony ani profily na sociálních sítích. „Je tak snadné s dětmi manipulovat, zvlášť když se jejich mozek ještě pořád vyvíjí,“ říká radikálně.

Recept na krásnou postavu i pleť

A jak udržuje figuru, která je i v padesáti letech naprosto dokonalá? Samozřejmě je mnoho z toho, jak Penélope vypadá, dáno geneticky. Na druhou stranu i ona se musí držet v kondici a dbát na svůj jídelníček. Kromě pravidelného pohybu – jógy a silového tréninku - vsadila na středomořskou stravu, která není nikterak náročná na dodržování. „Jím hodně ovoce, zeleniny a masa ze zvířat z ekologického chovu,“ popsala. K tomu hodně pije čistou vodu a omezuje konzumaci alkoholu a pečiva. Žádné hvězdné manýry ale nemá, chodí posilovat do veřejné posilovny.

Jak se slavné ženy udržují v kondici? Nahlédněte do jejich soukromí.

Načítám