Hlavní obsah

Detox těla je nesmysl, odlehčení ale může být prospěšné. Jak na to jít zdravě?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

S teplejší částí roku jsou spojovány různé diety, detoxy a očisty. Lidské tělo ale funguje natolik dokonale, že se detoxikuje samo. To ovšem neznamená, že odlehčení jídelníčku a celkového životního stylu nemá smysl. Stačí přitom malá opatření.

Článek

O detoxu se toho napsalo hodně – dobrého i špatného. Pravda je, že bez detoxikačních kúr na základě prapodivných potravin a nápojů se nepochybně obejdete. To ale neznamená, že nemůžete čas od času trochu upravit jídelníček, abyste se cítili lehčí a abyste podpořili očistu organismu. Nemusíte přitom dělat nic světoborného, stačí jen jednoduché a tělu přirozené změny.

Proč podpořit přirozenou očistu

I když některé produkty a služby na trhu budí dojem, že je detoxikace raketová věda, není to pravda. Můžete se do toho pustit sami a docela jednoduše. „Detox je běžný proces, kdy se tělo zbavuje škodlivých látek a který probíhá naprosto pravidelně. I když má na něj organismus své mechanismy, je určitě důležité, abyste vy sami tělu čas od času odlehčili,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

Kdy začít s detoxem

Čas na odlehčení přitom nemusí nastat nutně na jaře nebo v létě. I když v tomto období to dává největší smysl, protože kvůli teplejšímu počasí si tělo o odlehčenější jídelníček samo říká, hlavní je respektovat tělo a pozorovat, co se s vámi děje. „Pokud se cítíte více unavení, vyčerpaní, bolívá vás často hlava, míváte trávicí potíže či se jen necítíte úplně dobře, je nejvyšší čas tělo v detoxikaci podpořit,“ dodává výživová odbornice. Omezit byste měli i sůl, která zadržuje vodu v organismu.

Foto: Ivan Mateev, Shutterstock.com

Příliš mnoho soli škodí cévám i žaludku a navíc vede k nepříjemnému zadržování vody v těleFoto: Ivan Mateev, Shutterstock.com

Jak na detoxikační pitný režim

První věc, na kterou se při snaze o očistu těla musíte zaměřit, je pitný režim. Pijte víc než obvykle, dva litry tekutin berte jako minimum. Asi netřeba zmiňovat, že je potřeba vyhnout se kávě, silnému tmavému čaji, alkoholu i sladkým limonádám a dalším průmyslově vyrobeným drinkům.

Základ by měla tvořit kvalitní čistá voda. Jestli vám nechutná, můžete ji zpestřit ovocem nebo plátky okurky, která pomáhá odvodnit. Anebo si jednoduše vyrobte skvělou a zdravou infuzovanou vodu. „Pitný režim můžete také zpestřit bylinnými čaji. Teď se výborně hodí kopřiva nebo třeba sedmikráska,“ podotýká Markéta Brožová, hlavní trenérka fitness pro ženy Contours.

Jak podpořit trávení

Jarní a letní očistu můžete založit na čerstvém ovoci a zelenině. Sezona tomu nahrává a k dostání je mnoho lokálních čerstvých druhů. „Abyste nastartovali trávení, do stravy určitě nezapomeňte zařadit vlákninu,“ doplňuje Věra Burešová. K čerstvé stravě tedy přidejte celozrnné pečivo, hnědou rýži, quinou, jáhly nebo luštěniny.

Co nejíst při detoxikaci

Pro úplnost je třeba zmínit, že mezi potraviny, které do takového režimu nepatří, jsou veškeré polotovary, jídla z fastfoodu, obecně smažená jídla a průmyslově zpracované potraviny, jako jsou různé sladké tyčinky, chipsy, doslazované snídaňové cereálie a další.

Jaké bílkoviny se hodí při detoxu

Jak dlouho zůstat jen na rostlinné stravě? Záleží na tom, jak dlouho chcete být v očistném režimu. Pro odlehčený víkend je to ideální. Chcete-li detoxikovat déle, nemusíte se bát ani živočišných zdrojů bílkovin, jako jsou různé druhy libového masa, vejce a mléčné výrobky. Jen myslete na to, že by neměly být smažené a ani nijak zvlášť kořeněné.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Pokud se rozhodnete pro delší detox a nejste vegani, rozhodně občas zařaďte i zdravé živočišné bílkoviny. Nemusí jich být moc, ale jsou důležité pro imunitu i udržení pevných svalůFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Proč odlehčit nejen tělu, ale i duši

Při detoxu nejde jen o jídlo a pití. Organismu nejvíc prospěje, když do odlehčení zapojíte další oblasti životosprávy. Velmi důležitý je kvalitní spánek a zapomínat byste neměli ani na aktivní pohyb. Zaměřte se na lehčí kardio aktivity nebo na pomalá cvičení typu jóga a prospěšná je i meditace či koníčky, u kterých se uvolníte. „Spojíte tak fyzickou i duševní detoxikaci. Pohyb vám nejen rozproudí a okysličí krev, ale zároveň nastartuje lymfatický systém,“ dodává Věra Burešová.

Reklama

Načítám