Hlavní obsah

Nejšílenější diety a výživové extrémy: Jak je poznat a proč na chvíli fungují

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Lidé, kteří se s větší či menší vervou vrhají na hubnutí, zapomínají na jednu zásadní věc. Shozená kila jsou jen malá část úspěchu. Cílem by mělo být udržení nižší váhy a posun k dlouhodobě udržitelnému zdravému životnímu stylu. Což je přesně to, co vás šílené diety slibující zázračné zhubnutí nenaučí, a i proto je lepší se jim vyhnout.

Článek

Jak poznáte dietu, která nestojí za to, abyste jí věnovali pozornost? Například podle toho, že slibuje hubnutí tempem deset nebo dokonce ještě více kilo měsíčně, odborníci přitom doporučují nejvýše půl kila až kilo týdně. Pokud byste hubli rychleji, bude to nejspíše na úkor něčeho, například budete muset jíst tak málo kalorií, že vám budou zcela jistě chybět nějaké živiny.

Při takovémto tempu hubnutí navíc nejspíše nepůjde o ztrátu tuků, ale v prvé řadě o vodu – přesně na tomto diuretickém efektu jsou založeny některé hubnoucí čaje, které tím pádem nemají se skutečným hubnutím společného nic. Při rychlém tempu hubnutí pomocí přísné diety navíc hrozí, že budete přicházet o svaly, což je přesně to, co nechcete.

Zakázané potraviny? Neexistují

Dalším varovným znakem je to, že vám dieta něco zakazuje, často celé skupiny potravin, zatímco jiné doporučuje jíst v míře často nadměrné. Ve skutečnosti není třeba zakazovat žádné jídlo, jen je třeba se nepřejídat. A u některých potravin být opatrnější vzhledem k jejich složení a kalorické hodnotě, to se týká například sladkostí nebo uzenin. Má samozřejmě smysl volit jídla zdravá a s vhodným složením, ale občasný kousek něčeho méně vhodného vám desítky kil navíc nepřinese.

A naopak, jiné rovněž nevhodné a nebezpečné diety doporučují, abyste jedli především jimi předepsaná jídla, což rozhodně nemá se zdravou cestou k nižší váze nic společného. Můžete přitom samozřejmě něco shodit, už proto, že neustále řešíte, co jíst a co ne a nabídka se vám dost zúží, ale mějte na mysli, že úbytek kil, navíc často jen dočasný, skutečně není měřítkem úspěchu či kvality diety.

Dočasné utrpení či hubnutí bez námahy? Snad ani ne

Pozor také na diety, které se netají tím, že jsou extrémně přísné, ale slibují, že půjde jen o dočasné utrpení, na jehož konci budete hubení a budete zase moci žít jako předtím. Jenže tak to nefunguje, protože vy byste neměli pár týdnů či měsíců trpět, cílem, o který by vám skutečně mělo jít, je zdravější životní styl, k němuž patří, že se naučíte jíst jinak tak, abyste postupně zhubli a nižší váhu si udrželi.

Pro nesmyslné diety je na druhou stranu rovněž příznačné, že slibují velké zhubnutí bez větší námahy, mělo by podle nich stačit například pít předepsané koktejly či různá rozpustná jídla. Tohle je například případ některých hotových ketodiet – opět, váha půjde dolů, ovšem úplně příjemné to nebude, protože ve skutečnosti jsou hodně chudé na živiny a kalorie, čili vás může trápit únava, bolesti hlavy či náladovost. A pravděpodobně si ani příliš nepochutnáte.

Jo-jo efekt jako bonus

A jako u všech rychlých diet, i tady se můžete dočkat jo-jo efektu, jakmile se vrátíte ke svým předchozím stravovacím návykům. A to se nejspíše stane, protože žádné nové se podobnými postupy nenaučíte.

Pokud byste chtěli jména známých diet, kterým je lepší se vyhnout, tak jde třeba o všelijaké tukožroutské polévky, vajíčkové a bramborové diety, diety Atkinsovu nebo Dukanovu, dietu podle Mačingové a spousty dalších, jejichž doporučení ve velkém kolují nejen českým internetem.

Foto: STOB

.Foto: STOB

A jak na hubnutí lépe?

Svěřte se do rukou opravdového odborníka, který vám nebude nic striktně přikazovat ani zakazovat, nebude vám nutit žádné doplňky ani bláznivé diety, poradí vám se sestavením vyváženého jídelníčku a bude vám při hubnutí a následném udržení váhy skutečnou oporou. Vyzkoušet můžete i skupinové kurzy hubnutí, kde navíc získáte podporu i od ostatních hubnoucích.

Připraveno ve spolupráci se STOB

Reklama

Související témata:

Načítám