Hlavní obsah

10 slavných žen, které tvoří české dějiny a kulturu. Krásná Eva, nebojácná Martina a bystrá Olga

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé byly „jen“ ženami prezidentů, jiné byly hrdinky nebo pro Českou republiku vybojovaly olympijské zlato. I díky nim můžeme být pyšní na to, že jsme Češi. Mluvíme o nich, připomínáme si je a mnozí z nás v nich hledají inspiraci.

Článek

Některá žena zazáří jako nezapomenutelná první dáma, jiná třeba jako slavná sportovkyně. Do našeho výběru jsme ale zařadily také statečné ženy, které se nebály jít za svým přesvědčením, přestože jim hrozila nucená emigrace nebo ztráta povolání. A inspirují nás i ty, jež se nebály vyrazit do neznáma za svým snem či talentem. Seznamte se s desítkou úspěšných českých žen minulého století, které se zapsaly do moderní české i československé historie.

Charlotta Garrigue Masaryková (1850–1923)

Československá první „první dáma“. Byla to inteligentní a vzdělaná Američanka, která se zamilovala nejen do našeho budoucího prvního prezidenta, ale i do jeho země. Od dětství se zajímala o umění, zvláště o hudbu. V 18 letech proto odjela studovat do Lipska – chtěla se stát klavíristkou. To jí ze zdravotních důvodů nevyšlo, ovšem potkala tady Tomáše Masaryka. Vzali se, tři roky žili ve Vídni, kde společně i publikovali, v roce 1881 se přestěhovali do Prahy. Po vzniku Československa se stala první dámou, ale záhy zemřela. Její život po boku velikána nebyl snadný.

Proč je nezapomenutelná? Mimo jiné se zasadila o to, aby v první ústavě Československa z roku 1920 byla žena ve všech oblastech postavena na stejnou úroveň jako muž.

Hana Podolská (1880–1972)

Česká Coco Chanel. Slavná česká módní návrhářka a podnikatelka, které se podařilo vybudovat nejvyhlášenější tuzemský módní salon 30. a 40. let minulého století. Začala se učit švadlenou, z učení ale odešla, protože se nepohodla s mistrovou. Začala šít po domech, později si díky finanční podpoře svého manžela otevřela vlastní dílnu a postupně vybudovala věhlasný salon, kde se začaly oblékat i filmové hvězdy. Její modely nosily Lída Baarová, Adina Mandlová či první dáma Hana Benešová.

Proč je nezapomenutelná? Inspiruje její talent, pracovitost i cílevědomost. Jako vůbec první česká návrhářka prezentovala svoji tvorbu na vlastních módních přehlídkách a po francouzském vzoru začala zaměstnávat profesionální modelky.

Dana Zátopková (1922–2020)

Ťopku, půjč mi medaili! Česká oštěpařka a nadaná sportovkyně se narodila ve stejný den a rok jako její manžel, fenomenální atlet Emil Zátopek. Oba zaznamenali velký úspěch na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952. On zvítězil v běhu na pět kilometrů, a když šla na start v hodu oštěpem ona, půjčila si jeho medaili pro štěstí. A fungovalo to: i ona vybojovala zlato, a hned ve stejný den! „Když jsem získala svou medaili, přišel Ťopek a řekl mi, ať mu tu jeho vrátím, když už mám svou,“ svěřila v roce 2017 v pořadu Gejzír pro ČT. On pak v Helsinkách získal další dvě nejcennější medaile.

Proč je nezapomenutelná? Byla to rázná, houževnatá a přímočará žena, která se bila za zájmy českých sportovců.

Madeleine Albright (1937–2022)

Hrdě se hlásila k češství. Ministryně zahraničních věcí USA ve vládě prezidenta Billa Clintona, diplomatka a politička se narodila na pražském Smíchově. Rodina v roce 1939 odešla do Londýna, po válce se vrátili a po komunistickém převratu v únoru 1948 opustili vlast nadobro. V roce 1957 se Madeleine Albright stala americkou občankou. V polovině 70. let získala doktorát na Kolumbijské univerzitě: tématem její vědecké práce byly moderní československé dějiny, konkrétně pražské jaro 1968.

Proč je nezapomenutelná? Celý život se zajímala o Československo a hrdě se hlásila ke svému češství, prosadila se mezi muži ve světě velké politiky.

Věra Čáslavská (1942–2016)

Rekordní počet zlatých medailí. Fenomenální sportovní gymnastka, která získala sedm zlatých olympijských medailí a patří mezi desítku nejúspěšnějších žen světové gymnastiky. Stala se hrdinkou národa, byť ji to později stálo sportovní kariéru: během sovětské hymny na OH v Mexiku v roce 1968 (kde získala čtyři zlaté medaile) dala na stupních vítězů sice decentně, ale jasně najevo svůj protest proti okupaci Československa a viděl to celý svět. Ve stejném roce byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa a ve své době to byla skutečná hvězda.

Proč je nezapomenutelná? Jejího sportovního ducha i výkony si zamilovali fanoušci po celém světě, a ona tak celý život šířila dobré jméno naší vlasti.

Eva Zaoralová (1932–2022)

Dala filmovému festivalu v Karlových Varech světovou tvář. Nenápadná sympatická dáma, která měla od mládí blízko k umění, obzvlášť ke kinematografii. Překládala, tlumočila, psala filmové kritiky a recenze, věnovala se filmové vědě, stala se šéfredaktorkou magazínu Kino a doba. Od poloviny 90. let působila ve vedení karlovarského festivalu – a především díky ní se z něj stala světová akce, která se právem řadí do prestižní kategorie A. V roce 2010 dostala od Václava Klause medaili Za zásluhy v oblasti kultury.

Proč je nezapomenutelná? Rozuměla filmovému umění i průmyslu a díky své hluboké zkušenosti a velkému citu pro výběr snímků přinesla na KVIFF význačná díla nejen komerčně známých autorů.

Olga Havlová (1933–1996)

Věděla, kdy co říct a kdy raději mlčet. První manželka československého a českého prezidenta Václava Havla. Skromná dáma a zároveň silná osobnost, která milovala umění, dokázala skvěle odhadnout povahu lidí a vždy věděla, kdy a co vhodně říct, nebo v jaké chvíli naopak mlčet. Olga Havlová byla vždy oporou svému muži, podporovala ho v disidentských aktivitách a sama se jich účastnila. Založila Výbor dobré vůle, který se dodnes věnuje charitě.

Proč je nezapomenutelná? Dokázala si získat sympatie veřejnosti a stala se velmi oblíbenou první dámou a pro manželky našich prezidentů zůstává velkým vzorem.

Marta Kubišová (*1942)

Symbol československé svobody. Zpěvačka, členka legendárního tria Golden Kids, která se díky své písni Modlitba pro Martu stala jednou z tváří pražského jara a stálo ji to hvězdnou kariéru. Nesměla zpívat, později podepsala Chartu 77 a stala se i její mluvčí. K zásadním momentům sametové revoluce patří chvíle, kdy se 21. listopadu 1989 objevila na balkoně Melantrichu na Václavském náměstí a zazpívala svou nejslavnější píseň.

Proč je nezapomenutelná? Národu dala píseň, která je pro nás symbolem svobody, v osobním životě ukázala statečnost, vytrvalost a odvahu.

Martina Navrátilová (*1956)

Legenda světového tenisu. Je považována za jednu z nejlepších tenistek všech dob a množství jejích výher na prestižních soutěžích ji řadí do první pětky ženské tenisové historie. Martina Navrátilová v září 1975 po US Open emigrovala do Spojených států a po šesti letech zde získala občanství. Patřila mezi první sportovce, kteří se veřejně přihlásili k homosexualitě, a také projevila jasný názor na transgender sportovkyně v ženském sportu. Zapojuje se do charitativních projektů, u nás se podílela na obnově po povodních v roce 2002.

Proč je nezapomenutelná? Proslavila český ženský tenis ve světě a během života osvědčila osobní i občanskou statečnost.

Eva Herzigová (*1973)

Marilyn Monroe Východu. Česká supermodelka, Miss Wonderbra. Po celém světě se proslavila především jako modelka spodního prádla a občas její půvab a přirozený projev využívají i filmaři. V 16 letech se nebála jít do zahraničí, do „velkého světa“, který byl v té době pro Čechy neznámý, a dokázala se v něm prosadit. Během kariéry získala přízeň nejslavnějších módních domů a návrhářů a v roce 2006 ztvárnila Venuši na zahajovacím ceremoniálu zimní olympiády v italském Turíně.

Proč je nezapomenutelná? Ve světě reprezentuje krásu, talent a odhodlání českých žen.

Načítám