Hlavní obsah

V 16 dobyla Paříž nevinností a celý svět dekoltem. Legenda světového modelingu Eva Herzigová slaví 50

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dělala gymnastiku, hrála házenou a lyžovala. A také fandila hokeji – pochází totiž z Litvínova a její teta se vdala za trenérskou ikonu Ivana Hlinku. Vyrostla do krásy, podmanila si svět modelingu a stala se z ní hvězda první třídy. Marilyn Monroe Východu neboli Eva Herzigová slaví padesátiny!

Článek

Je to příběh jako z pohádky. Obyčejná holka z Litvínova si žije svůj spokojený teenagerský život a kamarádka ji přemluví, aby s ní šla na modelingovou soutěž. A i když se Evě moc nechtělo, kamarádce se – obzvlášť v šestnácti – říká „ne“ jen těžko. A tak vyrazily do Prahy. Píše se rok 1989, je to jen chvilka od pádu komunismu a francouzská agentura Madison Models pořádá v českém hlavním městě soutěž, která je stylem i prestiží podobná Elite Model Look. Jak na ní dopadla Evina kamarádka už těžko dohledávat, ale jedno je jisté: Eva Herzigová vyhrála a otevřela si tak cestu ke slávě a úspěchu, o kterém se jí v Litvínově ani nesnilo.

Marilyn Východu dobývá svět

Ještě v roce 1989 získala první kontrakty v zahraničí a s Terezou Maxovou (ta se zúčastnila stejné soutěže) vyrazila do Paříže. Mladé krásky ze země, která se jen chvilku předtím vymanila z okovů totality, byly ve městě módy tak trochu za exotické zboží. Každý chtěl vidět, jak vypadají, co nosí, co jedí… A přestože Eva Herzigová neměla žádné zkušenosti s modelingem ani se zahraničím a neuměla jediný světový jazyk, s novou situací se díky svému nadhledu popasovala na výbornou.

Foto: Profimedia.cz

Eva Herzigová zaujala svět přirozenou krásou, pronikavě modrýma očima, blonďatými vlasy a dokonalými křivkami.Foto: Profimedia.cz

Mimo jiné se jí podařilo nahradit tehdy o dost slavnější Claudii Schiffer a stát se tváří značky Guess, ale ta skutečná bomba přišla v roce 1994. Ano, mluvíme o dnes už ikonické reklamní kampani výrobce spodního prádla, kdy se na svět začala Eva Herzigová usmívat z plakátů jen ve svůdných kalhotkách – a podprsence Wonderbra. Jeden slogan vyzýval kolemjdoucí, aby se jí podívali do očí, jiný byl doplněn rozverným nápisem „Ahoj, kluci“. A to byl ten okamžik, kdy se z mladé Češky stala hvězda první třídy, jednoduše Marilyn Monroe Východu.

A i když se samozřejmě našli kritici, podle nichž byla reklama příliš vulgární a sexualizující, čísla mluví za vše. Dodnes jde o jednu z nejúspěšnějších reklamních kampaní historie: Firmě se tehdy zvýšily tržby o 41 procent!

Foto: Profimedia.cz

Pohled do očí Evy Herzigové je nádherný, ale v reklamě na podprsenku se jí do očí i přes výzvu na plakátu díval asi jen málokdo.Foto: Profimedia.cz

Milostné trápení

Co se týče práce, Evě Herzigové se dařilo. Plnila první stránky módních magazínů, předváděla pro věhlasné značky, ale s pracovními nabídkami přicházelo i milostné trápení. V roce 1996 se vdala za o 19 let staršího bubeníka kapely Bon Jovi Tica Torrese, ale po dvou letech přišel rozvod. Zlomené srdce se pak kráska pokusila vyléčit v náruči Leonarda DiCapria, který byl díky filmu Titanic čerstvě zářící hvězdou, ale ani tahle láska neměla dlouhého trvání.

Právě v tomto období se začaly objevovat zvěsti, že modelka trpí anorexií a navíc holduje kokainu. Jenže za její výraznou štíhlostí a tak trochu nezdravým vzhledem bylo právě trápení spojené s poněkud bouřlivějším rozchodem s Ticem Torresem.

Přišla pravá láska

Vše se v dobré obrátilo v roce 2002, když potkala italského podnikatele Gregoria Marsiaje. Bylo to náhodné setkání, když její letadlo mířící do USA neplánovaně přistálo v Itálii, ale oběma jim změnilo život. Česká kráska se do turínského podnikatele bláznivě zamilovala.

Gregorio Marsiaj se stal jejím životním partnerem a otcem jejích tří synů – George (15), Philipa (za pár dnů oslaví 13. narozeniny) a Edwarda (9). A i když v roce 2011 v Praze paparazzi přistihli Marsiaje, jak se líbá a odchází na hotel s neznámou ženou, jejich vztah to nenarušilo. K případné nevěře se ani jeden nevyjadřoval, a když se o měsíc později objevili ruku v ruce na veřejnosti, bylo všem jasné, že případná manželská krize se nekoná.

Dnes jsou spolu 21 let, žijí střídavě v Itálii a Londýně, od roku 2017 jsou zasnoubeni, a i když svatba se doposud nekonala, fungují jako spokojená rodina. A ona stále září na přehlídkových molech předních návrhářů.

Je jasné, že se tato kráska v módě vyzná, koneckonců ji živí. Rozhodně proto stojí za to, se u ní a jejích kolegyň inspirovat. Oblečte se podle českých topmodelek: odvážná jako Herzigová, elegantní jako Peštová!

Reklama

Načítám