Hlavní obsah

Mumie po 20 letech: Rachel Weisz si vzala Bonda, Brendan Fraser k nepoznání. Jak se herci změnili?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Mumie a jeho pokračování byly na přelomu tisíciletí hitem a své fanoušky má série po celém světě doteď. Napínavá zápletka, děsivá mumie, ale i humor a skvělé kostýmy. A herecké obsazení? Radost pohledět. Jak vypadají hlavní protagonisté po dvaceti letech? Zdá se, že čas neměří všem stejně!

Článek

Odvážný Rick, nemotorná, ale roztomilá Evelyn a její vtipný bratr Jonathan. A strašidelná mumie. To je v kostce jeden z nejúspěšnějších filmů konce tisíciletí. Mumie, remake stejnojmenného snímku z roku 1932, měla premiéru v roce 1999. O dva roky později šlo do kin úspěšné pokračování Mumie se vrací a v roce 2008 uzavírala trilogii Mumie: Hrob dračího císaře. Ta sice úplně nepropadla, diváci ani kritici však příliš nadšeni nebyli a rozpadla se i úspěšná ústřední dvojice. Evelyn ztvárnila jiná herečka ⁠⁠–⁠ Maria Bello (Rachel Weisz se z natáčení omluvila). Jak nyní vypadají hlavní hvězdy téhle nesmrtelné akční komedie se špetkou hororových prvků?

Rachel Weisz (52)

Britská herečka s rakouskými a maďarskými kořeny hrála v Mumii knihovnici a milovnici historie Evelyn „Evy“ Carnahan. Osud ji svedl dohromady s Rickem O’Connellem, který objevil Město mrtvých. Evy pro změnu toužila najít Knihu mrtvých, což se jí povedlo, začala z ní předčítat… A tím také začalo dobrodružství s oživlou mumií. Herečka se vrátila i v druhém pokračování, to třetí však odmítla. Spekulovalo se o tom, že se herečce nezdál dostatečně dobrý scénář a taky fakt, že postavy měly zestárnout v rámci děje o 20 let, ve skutečnosti ale uběhlo roků jen sedm. Oficiálně měla herečka „příliš nabitý diář“.

Mezi poslední filmy, kde Rachel Weisz zazářila, patří například Neposlušnost (2017), historická komedie Favoritka (2018) nebo marvelovský akčňák Black Widow (2021), kde hraje společně se Scarlett Johansson. Od roku 2011 je provdaná za Jamese Bonda, Daniela Craiga, a mají spolu čtyřletou dceru. Zároveň má každý z nich ještě jednoho potomka z předchozích vztahů.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Rachel Weisz jako Evelyn Carnahan a v roce 2020Foto: Profimedia.cz

Brendan Fraser (53)

Někdejší hollywoodský švihák Brendan Fraser prošel asi největší proměnou, hlavně kvůli nabraným kilům. Po Mumiích se ještě objevil třeba ve filmu Cesta do středu Země (2008), ale po roce 2010 se stáhl ze světel reflektorů kvůli zdravotním i osobním problémům (v té době procházel rozvodem).

Po letech se Brandon Fraser vrací ve velkém, a to doslova. Ve filmu The Whale hraje učitele angličtiny, který z pocitu viny z odloučení se svou dcerou přibere až na neuvěřitelných 270 kilo. Jejich rozbitý vztah se pokouší znovu slepit. Snímek provázejí velká očekávání, někteří dokonce mluví o Oscarech. Na promítání na festivalu v Benátkách si film vysloužil potlesk vestoje, který herci vehnal slzy do očí.

V jednom z nedávných rozhovorů také prozradil, že by se nebránil dalšímu pokračování Mumie, a to i navzdory tomu, že při scéně v prvním díle, kde ho oběsí, se opravdu přiškrtil a museli ho resuscitovat!

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Brendan Fraser jako neohrožený Rick O’Connell v roce 1999 a na filmovém festivalu na promítání jeho nejnovějšího filmu The WhaleFoto: Profimedia.cz

Arnold Vosloo (60)

Roli oživlé mumie Imhotepa ztvárnil Arnold Vosloo, herec s jihoafrickými kořeny. Byl to evidentně osud, tvůrci si ho vybrali prý hned po prvním castingu! Oba jeho rodiče byli herci, Arnold šel v jejich šlépějích. Začínal v divadle, pak zažil úspěch s Mumií, ale sláva rychle vyprchala. Žádná z dalších rolí už mu takovou slávu nepřinesla. V současnosti ho můžete vidět hlavně na Netflixu, například ve filmu Silverton v obležení (2022) a šestidílném seriálu Ludik (2022).

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Arnold Vosloo jako Imhotep v Mumii (1999) a ve filmu Netflixu z letošního roku –⁠ Silverton v obleženíFoto: Profimedia.cz

Oded Fehr (51)

Mumie vyšvihla na výsluní také izraelského herce Odeda Fehra. Ztvárnil Ardetha Baye, vůdce skupiny, která chrání svět před vzkříšením Imhotepa. Jeho postava měla zemřít, ale režisér Stephen Sommers to přehodnotil, protože si všichni Ardetha oblíbili. Původně měl být také celý potetovaný, ale rozhodlo se, že stačí jen tři tetování v obličeji – byl zkrátka příliš pohledný na to, aby byl zahalený do malůvek! Třetí pokračování Mumie odřekl, protože v ní neměl figurovat Imhotep, čímž by jeho přítomnost nedávala smysl. Nyní ho můžete vidět třeba v seriálu Star Trek: Discovery (2022).

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Snímek z Mumie se vrací (2001) a seriál Star Trek: Discovery z letošního rokuFoto: Profimedia.cz

Patricia Velasquez (51)

Egyptská princezna Anck Su Namun a kněz Imhotep. To kvůli jejich zakázané lásce, která překonala tisíciletí, vznikla celá zápletka filmu a osud lidstva byl v nebezpečí. Ikonickou scénou je v druhém díle souboj Anck Su Namun a Nefertiti, kterou byla knihovnice Evy v minulém životě. Herečky na scénu tvrdě trénovaly několik měsíců a všechno zvládly samy, nepotřebovaly žádné dublérky!

Patricia Velasquez se narodila ve Venezuele, studovala inženýrství, ale to ji nebavilo. Zkoušela na začátku kariéry štěstí v modelingu, později se přesunula k herectví. Aktuálně hraje ve filmech i seriálech, od dob Mumie ale už žádnou výraznější roli nezískala. Angažuje se i v oblasti lidských práv, spolupracuje s UNESCO a založila například nadaci Wayúu Tayá, která podporuje zachování kultury původních obyvatel Latinské Ameriky.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Patricia Velasquez v Mumie se vrací (2001) a na udílení cen Critics' Choice Movie Awards v Los Angeles v březnu 2022Foto: Profimedia.cz

Související témata:

Načítám