Hlavní obsah

Nejen Belmondo! Kdo klidně nasadí život kvůli roli? Jackie Chan skoro umřel, Tom Cruise chystá pecku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jsou úspěšní, vydělávají miliony a během natáčení mívají nejlepší možnou péči a podporu. Pro leckteré hvězdy to ovšem není důvod, aby se nechávaly zastupovat kaskadéry a dubléry. Kdo zvládá životu nebezpečné scény sám?

Článek

Co tě nezabije, to tě posílí. To si zřejmě říkají největší filmové hvězdy, které nespoléhají na kaskadéra a raději se do akčních scén pouštějí samy. I legendární miláček Francie Jean-Paul Belmondo, který by v těchto dnech oslavil 90. narozeniny, šel často za hranu a z míry ho nevyvedlo ani tygrem natržené ucho při natáčení známé komedie Zvíře. Kteří slavní herci jdou v jeho šlépějích, nebezpečné situace zvládají sami a někdy se zdá, že snad nemají pud sebezáchovy?

Jean-Paul Belmondo

Bébelovi, jak se tomuto slavnému lamači dívčích srdcí přezdívalo, šlo během natáčení několikrát o život. Třeba během filmování detektivky Strach nad městem uklouzl na střeše a před pádem z velké výšky ho zachránilo jen to, že se na poslední chvíli chytl okapu. Přesto riskoval dál… V tomto směru přelomové pro něj bylo až natáčení kriminální komedie Bezva finta v roce 1985: dostal silnou ránu do hlavy jeřábem auta odtahové služby a po této zkušenosti nebezpečné akční scény omezil.

Foto: Profimedia.cz

Takhle to Jeanu-Paulu Belmondovi slušelo jako Muži z Acapulca. Lamač dívčích srdcí dokázal bez jištění viset z vrtulníku a přeskakovat ze střechy na střechu, ale asi vás překvapí, že mu dělalo problém obyčejné lyžování.Foto: Profimedia.cz

Tom Cruise

Jeden z nejslavnějších herců současnosti se nechal slyšet, že touží natočit film ve vesmíru. A možná se mu to i povede… Miluje totiž adrenalin a nebezpečné scény filmuje sám – a velice často je také sám vymýšlí. Jeden z mnoha projektů, kde opravdu řádí, je akční série Mission: Impossible. Například ve čtvrtém pokračování šplhá po skleněném povrchu nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa. V šestce uskutečnil skok s názvem Halo, který používají členové speciálních jednotek, aby zůstali co nejdéle v utajení. Jde o výskok z letadla ve výšce několika kilometrů a následné klesání volným pádem až téměř k zemi. A zatím poslední díl? Diváky čeká největší kaskadérský kousek v dějinách filmu. Natáčení předcházel roční trénink a přípravy, mimo jiné 500 seskoků padákem a 13 tisíc skoků na motorce.

Foto: Profimedia.cz

Tom Cruise a jeho příprava na natáčení nejnovějšího dílu Mission: Impossible, který přijde do kin za pár měsíců. Absolvoval mimo jiné stovky seskoků a na norském útesu byla postavena obrovská nájezdová rampa pro jeho motorku.Foto: Profimedia.cz

Daniel Craig

Daniel Craig jako agent 007 na zastoupení kaskadérem také šetřil a podle všeho je to jeden z mála představitelů Jamese Bonda, který si akční scény odbavil v mnoha situacích zcela sám. Například trval na tom, aby za volantem ve všech svých vysokorychlostních honičkách seděl osobně on. A nebál se ani bojových scén – třeba potyčka na schodišti v Casino Royale je podle fanoušků nejbrutálnější ze všech bitek, kterých se slavný agent 007 doposud zúčastnil. Ačkoliv se při natáčení bondovek několikrát ošklivě zranil, nikdy se nebál jít do dalších nebezpečných scén.

Foto: Profimedia.cz

Obstát mezi takovými velikány, jako je Pierce Brosnan nebo Sean Connery, dá pořádně zabrat. Daniel Craig exceloval při natáčení akčních scén.Foto: Profimedia.cz

Keanu Reeves

Proslavila ho zejména role ve sci-fi sérii Matrix, známe ho ale i jako nájemného vraha Johna Wicka. Keanu Reeves je v sérii o zabijákovi prahnoucím po pomstě viděn v četných automobilových honičkách i bojových scénách a jeho herecké výkony jsou velice přesvědčivé: za skvělou fyzickou zdatností pravděpodobně stojí jeho vášeň k motorkám a ke sportu – v mládí se věnoval i hokeji. A ačkoliv neprovádí takové šílenosti jako Tom Cruise, jsou si podobní v tom, že s přibývajícím věkem jdou do všeho přímo po hlavě. Znáte 10 nejlepších filmů s Keanu Reevesem?

Foto: Profimedia.cz

Akčních scén si v posledních letech Keanu Reeves užívá hlavně v roli zarputilého nájemného vraha Johna Wicka.Foto: Profimedia.cz

Jackie Chan

Diváky dokáže rozesmát, ránu by ale od něj člověk dostat nechtěl. Své fanoušky už dlouhá léta Jackie Chan baví brilantními bojovými scénami. Zamlada měl mít dokonce potíže s hledáním pojišťovny, protože v jeho těle není kost, která by nebyla někdy zlomená. Hrobníkovi z lopaty utekl při natáčení filmu Božská relikvie. Skákal ze zdi na větev, ta se ale zlomila a on dopadl z výšky patnácti metrů hlavou přímo na kámen. Náraz způsobil krvácení do mozku a herce zachránil jen včasný zásah chirurgů. Na osudný kousek má ale doživotní vzpomínku: v hlavě má voperovaný kovový plát a špatně slyší na pravé ucho. Ale ani to ho neodradilo od dalších nebezpečných kousků.

Foto: Profimedia.cz

Jackie Chan desítky let baví diváky po celém světě nejen svým komickým talentem, ale především bojovým uměním. Je to opravdu drsný chlapík a pokračuje v natáčení i se zlomenými kostmi, ale má jednu slabost: bojí se injekcí.Foto: Profimedia.cz

Jennifer Lawrence

Mysleli jste si, že natáčení nebezpečných scén bez záskoku je pouze mužská doména? Pak jste na omylu. Americká herečka Jennifer Lawrence se při filmování série The Hunger Games rozhodně nešetřila. Měla několik různých tréninků denně a kvůli ztvárnění nebojácné Katniss Everdeen se mimo jiné naučila používat luk a lézt po skalách. Kaskadéry sice nevyužívala, ale pochopitelně se od nich učila a díky tomu pak například dokázala přeskočit jakoukoliv překážku, aniž by se zranila.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Jennifer Lawrence kvůli roli Katniss Everdeen tvrdě dřela.Foto: Profimedia.cz

Trénink i osm hodin denně a řada měsíců u tyče. Jak se slavní připravovali na fyzicky náročné role?

Reklama

Načítám