Hlavní obsah

Dojetí i sladká nostalgie ve filmu: Zneužitá Marilyn, věčný fešák Maverick i geniální český Rain Man

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě filmu se toho v roce 2022 událo hodně a nebyla nouze o řadu silných momentů. Ve své slavné roli se po letech vrátil Tom Cruise a filmaři také vzdali hold zesnulému Chadwicku Bosemanovi. A čeští filmaři nezůstali stranou.

Článek

Filmoví tvůrci nás každoročně překvapí něčím novým. A letošek nebyl výjimkou. Byli jsme svědky filmových návratů i zfilmování životních příběhů kulturních ikon s tragickými osudy, jakými byli Marilyn Monroe nebo Elvis Presley. A naši tvůrci nabídli výtečný snímek o autismu a síle rodiny.

Zpátky v Bradavicích

V roce 2021 uplynulo dvacet let od uvedení prvního snímku z kouzelnické série – Harry Potter a Kámen mudrců. A fanoušci, kteří doufali ve speciální dárek, se dočkali. Prvního ledna 2022 byl na HBO Max zveřejněn dokument Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic. Představitelé hlavních postav se znovu setkali v bradavických kulisách a zavzpomínali na natáčení série, díky které je zná celý svět. Součástí tohoto dojemného setkání hereckých kolegů bylo i uctění památky těch, kdo už nejsou mezi námi, například představitel profesora Severuse Snapea Alan Rickman.

Foto: Profimedia.cz

Emma Watson, která si zahrála Hermionu, byla během natáčení zamilovaná do kolegy Toma Feltona, představitele Draca Malfoye. A kamarádi jsou dodnesFoto: Profimedia.cz

Pocta zemřelému Chadwicku Bosemanovi

V srpnu 2020 zasáhla fanoušky smutná zpráva. Vládce filmového království Wakanda a představitel superhrdiny Blacka Panthera Chadwick Boseman ve třiačtyřiceti letech podlehl rakovině tlustého střeva. Letos byla do kin uvedena další marvelovka Black Panther: Wakanda nechť žije, v níž měl herec ztvárnit hlavní roli, ale bohužel už se toho nedožil. To tvůrci ve filmu reflektovali, a fiktivní národ tak svého krále oplakává. A také mu vzdali hold: například espézetka auta jedné postavy má podobu CB112976, což jsou hercovy iniciály a datum narození. Věnováno mu bylo také úvodní logo studia Marvel, do něhož byly promítány scény, ve kterých se objevil.

Foto: Profimedia.cz

Hercova filmová sestra Letitia Wright si na premiéru filmu vzala podobný oblek jako Chadwick Boseman v roce 2018 na OscaryFoto: Profimedia.cz

Filmy o ikonách: Elvis a Marilyn

Když vznikne film o osobě, která skutečně žila, většinou to společností rezonuje o něco víc než zcela fiktivní vyprávění. Do kin bylo letos uvedeno životopisné drama Elvis o králi rokenrolu a strhující výkon v něm podal Austin Butler. Životní příběh slavného zpěváka natočil Baz Luhrmann a byl vyprávěn z pohledu komplikovaného vztahu s manažerem, kterého hrál Tom Hanks. Se snímkem byla spokojená i Elvisova bývalá manželka Priscilla Presley, která uvedla, že příběh jejího exmanžela byl odvyprávěn pravdivě, skvěle a kreativně.

Na filmovém plátně znovu ožila i další ikona 20. století, která fanoušky opustila příliš brzy. Drama Blondýnka pojednává o životě Marilyn Monroe, kterou si zahrála Ana de Armas. Děj se zakládá na románu Joyce Carol Oates  a americká spisovatelka hereččin život přiblížila hodně beletrizovaně. Blonďatá ikona je tak vykreslena jako naivní oběť filmového průmyslu a snímek byl obviněn, že je sexistický, krutý či dehonestující, a recenzenti i diváci chválou spíš šetří.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo Austin Butler, vpravo Ana de Armas. Oba herci sklidili za své výkony ovace a nominace na Zlatý glóbusFoto: Profimedia.cz

Návrat legendárního Mavericka

Jestli bylo něco trefou do černého, pak uvedení akčního filmu Top Gun: Maverick, v němž se v roli pilota stíhaček Peta Mavericka Mitchella po šestatřiceti letech znovu představil Tom Cruise. A jestli tvůrci chtěli v divácích vyvolat pocit nostalgie, pak se to zcela jistě povedlo. Snímek sklízel nadšené ohlasy a představitel hlavní role vypadal skvěle. A dojemná byla i skutečnost, že se v něm objevil i Val Kilmer jakožto Iceman, přestože po rakovině hrtanu přišel o hlas. Pro účely natáčení mu ho vytvořila umělá inteligence.

Foto: Profimedia.cz

Letos v červenci oslavil Tom Cruise šedesátiny a sluší mu toFoto: Profimedia.cz

Spolu: herecký koncert na nelehké téma

Jestli je někdo herec mnoha tváří, je to Štěpán Kozub. S projektem Tři tygři dokáže bláznit, ale umí také brilantně zahrát vraha nebo autistického chlapce. Toho výtečně ztvárnil v dojemném psychologickém dramatu Spolu. Film měl premiéru v září a zařadil se mezi to nejlepší, co česká kinematografie letos divákům nabídla: je o mezilidských vztazích, o životě s handicapem i o urputné mateřské lásce, která může být na škodu. V tragikomickém příběhu se skvěle prosadila také Veronika Žilková coby maminka a Kamila Janovičová jako sestra.

Foto: Profimedia.cz

Tři hlavní protagonisté na slavnostní premiéře. Zleva Veronika Žilková, Štěpán Kozub a Kamila JanovičováFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám