Hlavní obsah

Mezinárodní den leváků. Tihle slavní dnes slaví!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemívali to v životě lehké, dokonce v dávných dobách končívali upálení na hranicích. Jediné správné bylo být pravák a nedej bože, když jste se narodili jako leváci. Dnes už naštěstí leváky nikdo neperzekvuje. Naopak mají i svůj mezinárodní den, který připadá na dnešek. Kteří slavní dnes slaví?

Článek

Podle nejrůznějších archeologických výzkumů to prý ještě v pravěku bylo zhruba půl na půl, počet leváků a praváků byl zhruba stejný. V době bronzové, s příchodem nejrůznějších nástrojů a zbraní, se ale ukázalo, že většině lidí to jde líp s pravou rukou (souvisí to s částí mozku, kde se vyvíjí motorika). A leváci se ocitli v menšině.

Smrt levákům

Najednou byla levá strana ta zlá. Koneckonců do dneška se používá obrat „to je nějaká levárna“ pro cokoli nekalého. Ve středověku byli leváci často upalováni na hranici za čarodějnictví. I třeba Eskymáci věřili, že leváci jsou čarodějové. V Japonsku se zase mohl muž zbavit ženy jen proto, že zjistil, že pravá ruka není její dominantní. A ještě v polovině minulého století se obecně společnost snažila leváky přeučit na praváky. Nemálo dětí začalo v důsledku toho trpět úzkostnou poruchou a ne vždy se to povedlo.

Dnes už se naštěstí ví, že nejde o žádnou vadu. Jde jen o vrozenou dominanci levé části těla, která z leváka rozhodně nedělá hloupějšího, nešikovnějšího či jinak méněcenného člověka. Naopak, mezi leváky je řada neuvěřitelně úspěšných a nadaných lidí. Řadil se mezi ně například malíř a vynálezce Leonardo da Vinci (ten uměl dokonce psát oběma rukama najednou a zrcadlově k tomu), sochař Michelangelo Buonarroti, vědkyně Marie Curie-Sklodowská, spisovatel Mark Twain či herec Charlie Chaplin.

Dnes slaví všichni leváci svůj mezinárodní den a s nimi i tihle slavní, jimž to jde také zleva lépe od ruky!

Sarah Jessica Parker (56)

Módní ikona, hvězda legendárního seriálu Sex ve městě (natáčí se jeho další pokračování), trojnásobná matka, prostě žena úspěšná v mnoha směrech. To je Sarah Jessica Parker. Také patří mezi leváky, ale díky bohu na hranici za to už neskončí.

Foto: Profimedia.cz

Herečka je levačka, mimochodem stejně jako její manžel, herec a zpěvák Matthew Broderick (59)Foto: Profimedia.cz

Tatiana Dyková (43)

Česká herečka, která hrála například ve filmech Medvídek (2007), Díra u Hanušovic (2014), Teorie tygra (2017) či Příliš osobní známost (2020), se narodila jako levačka. Naštěstí už v době, kdy se leváctví nepřeučovalo (oficiálně bylo přeučování zakázáno v roce 1967). Protože právě násilné přeučování může napáchat velké škody – může způsobit problémy s jemnou motorikou, obrazovou představivostí, mluvením, pamětí a podobně. Nic, co by zrovna jako herečka potřebovala.

Foto: Profimedia.cz

Herečka, která rozdává autogramy levou rukouFoto: Profimedia.cz

Keanu Reeves (56)

Jeden z největších sympaťáků Hollywoodu, slavný, ale zároveň skromný, prostě miláček Keanu Reeves. Hvězda z Matrixu, muž, který se prý z respektu nikdy nedotýká cizích žen jen tak, majitel přezdívky Nicest Man in Hollywood (nejmilejší muž Hollywoodu) je také levák. Zajímavostí ale je, že byť dominantní je u něj opravdu levá ruka, na basovou kytaru hraje pravou.

Foto: Profimedia.cz

I kdyby leváctví opravdu znamenalo spolčení s ďáblem, tomuhle úžasňákovi bychom to prominuli. A stále je svobodný...Foto: Profimedia.cz

Jiřina Bohdalová (90)

Milovaná česká herečka nejspíš zažila snahy o přeučování a potřebu dospělých přeměnit leváka na praváka. Naštěstí to na ní nenechalo žádné následky, koneckonců její temperament si asi poradí se vším. A zdá se, že šikovná levá ruka může být mnohdy k nezaplacení. Hereččin vnuk totiž na Bohdalovou v minulosti prozradil, že právě levou rukou dala pořádnou facku neukázněnému řidiči. Tak pozor, levý hák má herečka asi natrénovaný.

Foto: Profimedia.cz

Skvělá herečka vyrůstala v době, kdy se leváctví ještě přeučovaloFoto: Profimedia.cz

Princ William (39)

I princ William je levák, ale v rámci královské rodiny to není žádná rarita. Levou rukou píše i jeho babička královna Alžběta II. (95) a jeho otec princ Charles (72), takže tady se opravdu dá mluvit o dědičnosti. Zda se i v královských kruzích vyvíjel nátlak na převýchovu, nevíme.

Foto: Profimedia.cz

William není v královské rodině jediný levákFoto: Profimedia.cz

Petra Kvitová (31)

Skvělá česká tenistka své soupeřky poráží právě díky levé ruce, koneckonců někdy bývá přezdívána nebezpečná levačka. Přesto při hře ale zaměstnává i pravačku. Mezi výměnami si totiž vždy přechytne raketu do pravé ruky a až před podáním ji vrací do levé. Prý tak ulevuje paži, kterou hraje, a také díky tomu lépe dýchá.

Foto: Profimedia.cz

Raketu drží v levé, ale na síle úderu to nic neměníFoto: Profimedia.cz

Paul McCartney (79)

Milujete Beatles a písně Paula McCartneyho? Tak věřte, že všechny jeho texty vzešly z jeho levé ruky, tedy od srdce, a je to poznat. Navíc nebyl jediný levák v legendární kapele, je jím i Ringo Starr (81). Toho ovšem babička přeučovala, takže nakonec píše pravou rukou. V muzice ale zvítězila přirozenost a Ringo hraje na bicí soupravu pro leváky.

Foto: Profimedia.cz

I slavný Brouk píše své songy levačkouFoto: Profimedia.cz

Nejen za levou ruku se chodilo v minulosti na hranici, i nejrůznější pihy byly pokládány za ďáblovo znamení. Co prozradí znaménka krásy? Pihu nad rty mají přátelští lidé.

Načítám