Hlavní obsah

Souboj Evy Pavlové a Moniky Babišové: V čem se nejvíce liší a co mají společné

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Reklama

Kandidáti pro druhé kolo jsou jasní, tím pádem můžeme spekulovat i o nové první dámě. Bude to Monika Babišová, nebo Eva Pavlová? Co o obou dámách víme? Co je spojuje a v čem se naopak liší?

Článek

Post první dámy s sebou nese určitá očekávání. Reprezentovat, podporovat, účastnit se oficiálních událostí, věnovat se charitě. Obě ženy už mají v tomto směru částečné zkušenosti, například ze zahraničních cest i událostí, které absolvovaly se svými manželi. V čem se shodují a naopak rozcházejí Monika Babišová a Eva Pavlová, budoucí první dámy?

Monika Babišová

Monika Babišová, rozená Herodesová, vystudovala střední ekonomickou školu. S manželem se seznámila v podniku Lovochemie, kde pracovala jako sekretářka, Babiš byl jedním z ředitelů. Vzali se v roce 2017 po 23 letech vztahu. Mají spolu dvě děti, Vivien a Frederika.

Foto: Profimedia.cz

Na loňský ročník soutěže Elite Model Look vyrazila Monika Babišová se svojí dcerou VivienFoto: Profimedia.cz

Realizuje se v oblasti interiérových designů, které jsou její velkou vášní. Věnuje se také charitě, v roce 2011 založili s manželem Nadaci Agrofert, která podporuje samoživitelky, hendikepované, sociálně slabé i seniory. Krom toho je ambasadorkou projektu Kopretina, který se zabývá prevencí rakoviny děložního čípku.

Umění módy

Monika Babišová ráda navštěvuje společenské akce a umí se náležité obléct. Nebojíme se říct, že móda je jejím koníčkem, na veřejnosti se objevuje vždy dokonale upravená. Vyznává výraznější styl, v oblibě má luxusní značky, jako jsou Manolo Blahnik, Dior nebo Gucci.

Foto: Profimedia.cz

Babišovi v sobotu 14. 1. 2023 při příjezdu do volebního štábuFoto: Profimedia.cz

Nebojí se vyčnívat barvami oblečení, výraznými módními kousky nebo líčením, občas ale vynese kombinaci všeho dohromady, za což bývá terčem módní kritiky. I tady je ale potřeba říct, že co člověk, to názor. V živé paměti máme její outfit ze sobotních voleb, někteří považují kombinaci kouřových očí a výrazné růžové halenky za perfektní, pro jiné je to spíš styl, který se se uplatní při jiných příležitostech.

Foto: Profimedia.cz

Monika Babišová v srpnu 2022 na modelingové soutěži Elite Model Look, černý kostým s širokými kalhotami ji opravdu sedlFoto: Profimedia.cz

Jaká by byla jako první dáma?

Roli „skoro první dámy“ už si vyzkoušela, když se stal její manžel v roce 2017 premiérem. Manžela podporovala na zahraničních cestách, v čemž by pravděpodobně pokračovala i nadále, stejně tak působila i v oblasti charity. Jakou by chtěla být první dámou? V rozhovoru pro iDnes se vyjádřila, že by chtěla být na tomto postu aktivní, nicméně záře reflektorů pro ni není. Spíš by se věnovala projektům na pomoc potřebným.

Foto: Profimedia.cz

Babišovi v roce 2018 na státní návštěvě v PařížiFoto: Profimedia.cz

Eva Pavlová

Eva Pavlová, rozená Zelená, vystudovala vysokou vojenskou školu v Bratislavě a s generálem Pavlem se seznámila v době, kdy oba měli jiné partnery a děti. Z pracovního prostředí se znali hodně dlouhou dobu, než si řekli „ano“ v roce 2004. Radost jim dělají tři děti a čtyři vnoučata.

Tři roky (do roku 2018) žili pracovně v Bruselu kvůli Pavlovu postu předsedy Vojenského výboru NATO. V současné době bydlí v malé obci u Řípu, kde působí Pavlová jako zastupitelka. Kromě toho pracuje jako asistentka mediačního centra Manofi a stále je také podplukovnicí v záloze, což znamená, že může být povolána do služby.

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Eva a Petr Pavlovi v lednu 2023Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Umění módy

V módním stylu se Pavlová a Babišová příliš nepotkávají. Oč jsou obě blondýnky, jejich vkus je diametrálně odlišný. Pavlová vyznává střídmou eleganci. Ráda volí růžovou, ale v tlumenějším, pastelovém odstínu, který ji jako světlému typu velmi lichotí. Občas sáhne i po výraznějších barvách, třeba kabátku v červené barvě nebo elegantní tmavě modré. Líčení preferuje decentní, s výraznějším make-upem jsme ji ještě neviděli.

Foto: ANNA BOHÁČOVÁ / MAFRA / Profimedia

Pavlovi na předvolební debatě na TV Nova 12. 1. 2023Foto: ANNA BOHÁČOVÁ / MAFRA / Profimedia

Jaká by byla jako první dáma?

Na co by se jakožto první dáma zaměřila? V rozhovoru pro iDnes řekla, že by jejím tématem byla především podpora samoživitelek a rovnost žen ve společnosti. Sama totiž byla v minulosti samoživitelkou nějakou dobu a má tak osobní zkušenost s takovou životní situací. Zúročila by také zkušenosti z období zahraniční mise v NATO v Bruselu, kde manžela doprovázela.

Jak dále řekla ve zmíněném rozhovoru, post první dámy by chápala jako reprezentaci českých žen – vystupováním a výměnou názorů s dalšími ženami a současně i módou a oblékáním. Manželka prezidenta by podle ní měla být vidět, do aktivit spojených s tímto postem se zapojovat a nebýt pouze ozdobou.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Eva a Petr Pavlovi v září 2022 při oficiálním oznámení kandidatury na prezidentaFoto: Šulová Kateřina, ČTK

Prezidentské volby 2023

Historicky čtvrtým prezidentem České republiky se v prezidentských volbách 2023 stal Petr Pavel. Generál ve výslužbě porazil v druhém kole poslance Andreje Babiše, a to při rekordní volební účasti přes 70 %. Inaugurace nového prezidenta proběhla 9. března 2023.

Reklama

Načítám