Hlavní obsah

Zemřela filmová maminka Zdena Hadrbolcová. Sama děti neměla. Které herečky se rozhodly nemít děti, nebo je mít nemohly?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proslavily ji role maminek, i když sama děti neměla. Zavzpomínejte s námi na skvělou herečku Zdenu Hadrbolcovou († 86) a připomeňte si i další bezdětné slavné ženy, které si roli matky zkusily jen na filmovém plátně.

Článek

Být skutečně mámou a hrát ji ve filmu jsou dvě odlišné věci. Ale hrát něco, co jste v životě samy nikdy nezažily, rozhodně není legrace. Zdena Hadrbolcová, která bohužel odešla do hereckého nebe, to zvládala bravurně. A nejen ona. Které známé ženy se rozhodly nemít děti, nebo je mít nemohly?

Zdena Hadrbolcová

Foto: Profimedia.cz

Zdena Hadrbolcová byla skvělá herečka a role maminek jí šly dokonaleFoto: Profimedia.cz

Proč neměla děti, vysvětlovala dokonce veřejně. Ne, že by děti neměla ráda, říkala, naopak. Ale silně vnímala, jak velká zodpovědnost a závazek to je, a nedovedla si představit, že by měla své vlastní. Jednoduše prý vždy toužila po životě bez závazků.

Mateřství si ale užívala alespoň na filmovém plátně. Ve filmu Už zase skáču přes kaluže dokonale ztvárnila maminku Adama (hrál ho Vladimír Dlouhý), který kvůli obrně ochrnul. V seriálu z vojenského prostředí Chlapci a chlapi jako Miluška Voříšková bezmezně rozmazlovala svého Ctiborka, kterému se přezdívalo Kyslík (Vladimír Javorský). A to je opravdu jen malý výčet maminkovských rolí Hadrbolcové, která byla také úžasnou Růžou z pekařství v nekonečném seriálu Ulice.

Hana Maciuchová

Foto: Profimedia.cz

Hana Maciuchová děti mít kvůli zdravotním problémům nemohlaFoto: Profimedia.cz

V nekonečném seriálu Ulice hrála zpočátku nepřístupnou profesorku Hejlovou, matku Jardy (Martin Hofmann). Skvělá byla i ve filmu Samotáři, kde ztvárnila matku Hanky v podání Jitky Schneiderové. Pravda, tohle nebyla role ideální maminky, ale o to líp ji Maciuchová zahrála. Kdo by si nepamatoval její slavnou hlášku „vy ten život nežijete, vy ho jenom krájíte“.

V jejím případě ale nebyla bezdětnost svobodná volba, naopak herečka prý vždy toužila po velké, početné rodině. Jenže v pětatřiceti letech měla zdravotní problémy, prodělala náročnou operaci a po ní jí lékaři řekli, že už nikdy nebude moc mít děti.

Renée Zellweger

Foto: Profimedia.cz

Renée Zellweger děti nikdy nechtělaFoto: Profimedia.cz

V posledním díle o tak trochu potrhlé Bridget Jones s názvem Dítě Bridget Jones si Renée Zellweger projde vším, čím každá matka. Těhotenstvím, porodem a samozřejmě samotným okamžikem, kdy se z vás stává matka (ale nebyla by to Bridget, kdyby si k tomu nenaložila spoustu dalších starostí, třeba ohledně toho, kdo je otcem jejího dítěte).

S rolí matky se herečka dobře popasovala i v životopisném dramatu Judy, kde hrála zpěvačku Judy Garland, matku tří dětí (jedním je kdysi slavná herečka Liza Minnelli).

Poté, co se Renée Zellweger média opakovaně ptala, proč nemá děti, odpověděla, že být matkou nikdy nebyl její životní cíl.

Winona Ryder

Foto: Profimedia.cz

S rolí matky se Ryder popasovala například v kultovním seriálu Stranger ThingsFoto: Profimedia.cz

V mysteriózním seriálu Netflixu Stranger Things hraje matku, které záhadně zmizí syn (1. série). A je ochotná udělat cokoli, jen aby ho našla. Ani ona ale ve skutečném životě vlastní rodinu nezaložila. Má za sebou několik milostných vztahů (její první láskou byl Johnny Depp), ale žádný nikdy nevedl k dětem. Herečka v minulosti přiznala, že možnost mít je nikdy nezavrhovala, ale prostě to dopadlo, jak to dopadlo. Absenci vlastních dětí si prý vynahrazuje dětmi svého bratra.

Hana Vagnerová

Foto: Profimedia.cz

Zatím je bezdětná, ale co není, může býtFoto: Profimedia.cz

Hana Vagnerová si nyní užívá lásku s mladším partnerem a samozřejmě nikde není psáno, že se nestane matkou. Zatím děti nemá, ale to jí vůbec nijak neomezovalo v její roli v komedii Matky. Hrála tam novopečenou maminku, která se (tak jako většina skutečných matek) snaží vyrovnat s velkou životní změnou, únavou, nevyspáním a v jejím případě i s nepraktickým manželem v podání Jakuba Prachaře.

Jennifer Coolidge

Foto: Profimedia.cz

Coolidge je snad nejslavnější sexy filmovou matkouFoto: Profimedia.cz

Stačí říct Stiflerova máma a každý ví. Ano, Jennifer Coolidge jako sexy matka teenagera z ikonické komedie Prci, prci prcičky. Ale Coolidge hrála matku třeba i ve filmu Moderní popelka, i když tam šlo o roli zlé macechy.

Nicméně ani tahle herečka, která je nyní hvězdou již druhého pokračování minisérie HBO Bílý lotos, nemá děti. Podle svých strohých vyjádření pro média je na vině její neplodnost.

Načítám