Hlavní obsah

Cesta k silnějším prožitkům a orgasmům? Více hlazení a objímání povýší váš sex na zcela novou úroveň

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíč ke zdravému a funkčnímu vztahu a co nejtěsnějšímu fyzickému i psychickému sblížení? Nesexuální intimita! Za tímto nepříliš sexy pojmem se skrývá cesta, jak zlepšit intimitu ve vztahu.

Článek

Partner nebo vy se necítíte příliš dobře. V práci toho je moc, často býváte unavení, logicky tak hledáte něco, co vaše běžné dny i vztah jako takový rozzáří. Možná si dopřejete horkou vanu, pustíte oblíbenou hudbu, dáte nějakou sladkost či skleničku na uvolnění. Stejně uklidňující účinek, ovšem i s dalšími benefity, má ale úplně jiná věc!

Hlazení a doteky uklidňují a sbližují

Možná vás to překvapí, ale mnoho problémů vyřeší úplně obyčejné doteky. Aniž byste potřebovali jakékoli léky nebo psychoterapii, dokáží ihned uklidnit a navodit atmosféru propojení a intimity. Doteky jsou zásadní pro úspěch vztahu a staly se základním kamenem i většiny programů sexuální terapie pro páry. Ostatně jejich sílu odhalilo například i duo průlomových amerických vědců zabývajících se lidskou sexualitou. William H. Masters a Virginia E. Johnson, autoři slavného bestselleru Lidská sexuální aktivita, mimo jiné tvrdili, že dotek, pohlazení či objetí jsou nedílnou formou komunikace a měli bychom k nim takto přistupovat. Dávají totiž najevo, co cítíte, a pomáhají rozpoznat vaši i partnerovu aktuální náladu i míru stresu. A samozřejmě v první řadě sbližují.

Podle obsáhlé studie zveřejněné v American Journal of Public Health je spokojenost s naším sexuálním životem úzce svázána s množstvím a kvalitou nepřímých sexuálních aktivit, tedy hlazením, objímáním a líbáním. Čím jich je ve vztahu víc a čím více jsou pro oba partnery uspokojivé, tím lépe hodnotí svůj vztah i sexuální spokojenost.

Bohužel množství doteků a emocionální intimity v dlouhodobých vztazích časem klesá, což může vést k rozladění a přispět k sexuálním potížím. Namístě je tedy otázka, co můžete udělat, aby tomu tak nebylo.

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Důvěrný dotek zvyšuje hladinu oxytocinu, který navozuje pocity sblížení, lásky i zamilovanostiFoto: Look Studio, Shutterstock.com

Moc důvěrných doteků

Partnera častěji chytejte za ruku, hlaďte ho po zádech nebo si mu sedněte na klín, přitiskněte k němu svůj trup. Okamžitě se tak spustí žádoucí chemické procesy – na obou stranách. Dotek stimuluje především uvolňování oxytocinu, hormonu, který se podílí na pocitu připoutání. Dotek rukou také pomáhá snížit hladinu stresového hormonu kortizolu. Skvělým tipem je i masáž. Při ní se vyplavuje dopamin, serotonin i oxytocin a dochází ke sblížení a podpoře intimity. Nemusí být ani smyslná, důvěrné hlazení úplně postačí, ale rozhodně vás naladí na tu správnou notu.

Zapalte svíčky, pusťte nějakou pěknou romantickou hudbu a zajistěte i malé občerstvení. Postel nebo pohovku vystelte měkkým ručníkem nebo prostěradlem. Pokud se chystáte na kompletní masáž, mějte k dispozici polštáře a zajistěte, aby se protějšek neprohýbal v zádech. Použijte hydratační mléko nebo masážní gel či olej, zahřejte ho v dlaních a začněte.

Soustřeďte se na tady a teď

Prvním krokem k navození vzájemné intimity je zajistit příjemné prostředí, kde se oba cítíte uvolnění. A to znamená žádné telefony! Průzkum společnosti Surecall poukázal na to, že z 1 137 oslovených dospělých ve věku 18 až 34 let jich 43 procent sleduje svůj telefon i během intimních chvilek! Což je trochu děsivé číslo. Tak tahle cesta k vzájemně uspokojivému sexu určitě nevede. V ideálním případě nechte telefon v jiné místnosti a opravdu se věnujte jen jeden druhému.

Čím častěji, tím lépe

V případě, že si dopřáváte kompletní masáž, soustřeďte se nejprve na krk a ramena. Pohyby veďte jemně a pokožku třete od páteře směrem ven. Hrajte si s tlakem a pozornost věnujte tomu, jak partnerovo tělo fyzicky reaguje. Při postupu dolů aplikujte delší tahy a nezapomínejte na hýždě. V rámci tohoto rituálu nespěchejte, masáž může velmi dobře splnit i funkci předehry. Nedělejte si starosti s tím, že nejste profesionální masér, cílem je uvolnění a posilování partnerských vazeb. Masáž provádějte ideálně v pravidelných časových intervalech, kupříkladu jednou týdně – stejně, jako byste docházeli do ordinace terapeuta.

Článek byl aktualizován o nové informace.

Reklama

Načítám