Článek
Vitamin D po teplou část roku řešit nemusíte. Stačí vystavit tělo alespoň na čtvrt hodiny denně slunečnímu svitu a tělo si ho vytvoří samo. Jenže jak slunných dnů ubývá, tělu se doporučené množství déčka nedostává. Získat ho z potravy je celkem náročné. Navíc jak klesá jeho hladina, může tělu chybět i fosfor, hořčík a hlavně vápník, jejichž vstřebávání déčko napomáhá. Není od věci tyto minerály v zimě doplnit i pomocí doplňků stravy.
Vitamin D: Sluneční vitamin, kterého je v zimě nedostatek
Vitamin D si tělo dokáže vytvářet samo. „Vzniká působením slunečních paprsků na naši kůži. V létě ho většinou máme dostatek, jakmile ale začne slunečních paprsků ubývat, nastává problém. Je třeba ho doplnit prostřednictvím stravy nebo v podobě doplňků stravy,“ radí Ivana Lánová, lékárnice Benu lékárny.
Vitamin D je nezbytný pro imunitu, u dětí pro správný růst kostí. Jde o vitamin rozpustný v tucích, proto je dobré ho jíst třeba s máslem, olivovým olejem nebo avokádem. Jeho nejbohatší potravinové zdroje jsou tučné ryby jako losos, makrela, sardinky a sledě, vaječné žloutky, houby nebo máslo. Samotná strava bohužel většinou nepokryje žádoucí množství. Doporučená denní dávka je 200 IU, až dvojnásobná by měla být v těhotenství, menopauze a u dětí.
Vápník: Nejde jen o kosti, ale i nervy a svaly
Vápník je zásadní minerál pro kosti a pevné zuby, je ale nezbytný také pro správnou svalovou práci a nervovou rovnováhu. Možná si ho spojujete hlavně s mléčnými výrobky, jeho bohatých zdrojů je mnohem více. Najdete ho v kapustě, brokolici, máku, mandlích, sardinkách v oleji nebo cizrně.
Doporučená denní dávka vápníku je 700–1000 mg, na vyšší příjem by měly bát dospívající, kojící ženy a lidé nad 50 let. „Chcete-li docílit příjmu 200–250 mg vápníku na porci, je vhodné množství cca 200 ml mléka, 30 g sýru, 150 ml jogurtu, 60 g sardinek, 500 g listové zeleniny, 200 g ořechů či 600 g pomerančů,“ radí Národní zdravotnické informační portál (NZIP).
Pokud v zimě přijímáte dostatek vápníku, ale málo vitamínu D, tělo ho neumí správně využít. „Vitamin D podporuje ukládání vápníku v kostech, při jeho nedostatku může docházet ke snížení hustoty kostní hmoty, zvýšení rizika zlomenin nebo ke svalové slabosti,“ varuje lékárnice. Vstřebávání vápníku pomáhá regulovat také hořčík, ten najdete v ořeších, semínkách a celozrnných obilovinách.

Pokud v zimě přijímáte dostatek vápníku, ale málo vitamínu D, tělo ho neumí správně využítFoto: Yulia Furman, Shutterstock.com
Jak poznáte, že vám některé látky chybí?
Nedostatek vitaminu D může způsobovat zimomřivost, bolesti svalů a kostí, častější nemoci. Působí i na psychiku, zhoršuje podrážděnost, únavu, celkovou náladu. Nedostatek vápníku se může projevit křečemi, mravenčením, lámavostí nehtů, napětím svalů, horším spánkem nebo úzkostí
Rizikový je ale především jejich dlouhodobý nedostatek, neboť jsou nezbytné pro zdravé kosti, zuby, imunitu i nervovou soustavu.
Jídelníček pro inspiraci
Snídaně: bílý jogurt s ořechy a lžičkou máku
Oběd: losos s pečenou brokolicí
Svačina: pomeranč + hrst mandlí + kefír
Večeře: vaječná omeleta se špenátem a houbami
Zimní měsíce nemusí znamenat únavu a oslabení. Když dáte tělu to, co mu chybí, jako právě vitamin D a vápník, ale i kvalitní tuky a pravidelný pobyt na denním světle, začne pracovat ve váš prospěch. Odměnou vám bude lepší imunita, klidnější nervový systém a více energie.








