Hlavní obsah

Nejlepší výživa pro vaše IQ: Tyto plody podzimu podpoří činnost mozku, zlepší paměť, a navíc posílí imunitu

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

4:13
4:13

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Sezonní zelenina a ovoce jsou plné vitaminů a minerálů, jsou tudíž ideální součástí jídelníčku pro posílení imunity. Některé druhy navíc přispívají ke zlepšení paměti a dalších kognitivních funkcí. Které podzimní dobroty si dopřát, abyste udrželi svůj mozek v nejlepší kondici?

Článek

Podzimní čas nabízí pestrou paletu čerstvé zeleniny a ovoce, které potěší chuťové buňky a zároveň nabízejí řadu benefitů pro udržení zdraví, a to nejen v chladných měsících. Víte, že díky vitaminům a minerálům i antioxidantům, které tyto plody obsahují, můžete kromě imunity posílit také svůj mozek, paměť či schopnost soustředění?

Dýně

Oranžové plody s jemnou chutí si v našich končinách už našly fanoušky a jejich obliba v kuchyni stoupá, což je skvělá zpráva. Dýně jsou totiž nabité vitaminy (zejména A, C a E), minerály (hořčík, zinek, železo, draslík nebo vápník) a vlákninou. Přispívají tak k udržování stabilní hladiny krevního tlaku i cholesterolu v krvi a snižují riziko srdečně-cévních onemocnění. Kromě toho chrání mozkové buňky a pomáhají ke správnému fungování nervového systému.

Batáty

Sladké brambory neboli batáty jsou výživově velmi hodnotná potravina. Jsou bohaté na betakaroten a vlákninu, důležitou pro bezproblémové trávení a podporu střevního mikrobiomu. Díky vysokému obsahu antioxidantů, jako jsou vitaminy C a E, chrání buňky před oxidačním stresem a stárnutím, snižují zánětlivé procesy v těle a napomáhají správnému fungování mozku.

Červená řepa

Tato podzimní zelenina je malý zázrak pro zdraví. Červená řepa je bohatá na minerály (hořčík, draslík, mangan, železo), vitamin C a B a další antioxidanty s protizánětlivým účinkem. Dále obsahuje přírodní dusičnany, které přispívají k rozšiřování cév a zlepšují průtok krve, což prospívá činnosti srdce a okysličení mozkových buněk. To vše napomáhá k lepšímu fungování paměti a dalších kognitivních funkcí a přispívá ke snížení rizika rozvoje demence Alzheimerovy choroby.

Foto: Nungning20, Shutterstock.com

Červená řepa zlepšuje průtok krve v cévách a okysličení mozkových buněkFoto: Nungning20, Shutterstock.com

Brusinky

Nejde jen o osvědčený přírodní prostředek pro prevenci i léčbu infekcí močových cest, brusinky zároveň pomáhají podporovat zdraví mozku, zejména u osob ve vyšším věku. Tyto kyselé červené bobulky mnozí nazývají superpotravinou, a to především díky vysokému obsahu antioxidantů, vitaminů a bioaktivních látek.

Flavonoidy, přírodní sloučeniny obsažené i v brusinkách, chrání buňky před poškozením volnými radikály, mají protizánětlivé účinky, zlepšují pružnost cév a krevní oběh, což velmi prospívá srdci i mozku.

Listová zelenina

Tmavězelená listová zelenina, jako je kapusta, špenát, mangold nebo různé druhy salátů, patří mezi významné bojovníky proti předčasnému stárnutí buněk. Je totiž velmi bohatá na kyselinu listovou, flavonoidy a vitaminy C, E a B, tedy všech živin velmi důležitých pro ochranu mozku a nervového systému. Její pravidelná konzumace může částečně zpomalit úpadek mozkových funkcí (jako je schopnost učení, myšlení, paměť a pozornost), který souvisí s postupujícím věkem.

Jablka

Tradiční plody podzimu považuje spousta lidí za příliš „obyčejné“, to je ale velká chyba. Kromě toho, že jsou jablka plná vitaminů, výborně osvěží a dodají tekutiny, nabízejí také benefity pro mozek.

Díky vysokému množství polyfenolů (udržují zdravé a pružné cévy) a flavonoidů chrání mozkové a nervové buňky před předčasným stárnutím a poškozením, které by mohlo vést ke zhoršení paměti a dalších mozkových funkcí. Jsou navíc zdrojem rozpustné vlákniny, která reguluje a stabilizuje hladinu cukru v krvi, brání jejím výkyvům, čímž dodává mozku potřebnou energii pro schopnost soustředění, myšlení a učení.

Načítám