Hlavní obsah

Bodla vás včela? Přiložte na ránu cibuli, ale v případě alergické reakce jděte hned k lékaři!

Foto: namtipStudio, Shutterstock.com

Foto: namtipStudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě se štípnutí komárem, kousnutí mravencem, bodnutí včelou nebo vosou bere jako běžná záležitost. Pokud jste zdraví, nic vážného se nestane. U alergických reakcí může jít i o život.

Článek

Kousnutí mravencem, poštípání neodbytnými komáry cestou lesem nebo ovády na koupališti je u zdravého člověka banální nepříjemnost. Doporučované způsoby ošetření (které najdete na konci článku) jsou fajn, když jste doma. K rybníku nebo na lesní projížďku na kole si ale s sebou většina lidí lékárničku nebere a tělo si i bez toho poradí samo. Důležité je pochopitelně vědět, jak moc jste na hmyzí jed citliví, a podle toho se i do přírody vybavit.Citlivějším jedincům může i takzvané obyčejné komáří štípnutí způsobit reakce projevující se otoky, zduřením uzlin, únavou nebo kopřivkou,upozorňuje školitelka Lékáren AGEL Rita Smolková.

Alergickou reakci zhoršuje alkohol

Setkání s jinými aktivně jedovatými druhy hmyzu je nebezpečnější. Mezi nejznámější z nich patří řád blanokřídlých, tedy sršeň obecná, vosa obecná, vosa útočná nebo včela medonosná. Případně ještě čmelák. Silnější alergické reakce nebo infekční bodnutí rozhodně potřebuje zásah lékaře a nasazení antibiotické léčby. Je důležité zabránit tomu, aby nedošlo k rozšíření infekce do organismu,varuje Rita Smolková. Alergickou reakci dokáže zhoršit i konzumace alkoholu.

Alergické reakce nejsou časté

Alergie na bodnutí hmyzem se může projevit prakticky kdykoli, ale vyskytuje se výrazně méně často, než si laická veřejnost myslí. Běžně se uvádí, že se týká dvou procent jedinců u bodnutí vosou, tři procenta lidí má alergii na včely. Což ale neznamená, že zrovna vy nebo vaše dítě nespadá do těch několika málo procent. Důležité je s tím počítat, nenechat se znejistit zlehčováním vašeho problému, nedat na silácké vyprávěnky o tom, že prastrýce Láďu poštípal roj vos a nic mu nebylo. Pokud jste na bodnutí alergičtí, končí legrace.

Kdy volat lékaře

Kromě svědivého zarudnutí pokožky se v takovém případě mohou přidat i velmi nebezpečné otoky v oblasti úst, krku nebo hrtanu. Ty už mohou představovat přímé ohrožení na životě. Rychlou lékařskou pomoc volejte vždy, když dojde k zasažení rizikových měkkých tkání, tedy obličeje, úst nebo krku. A pokud se u vás v minulosti již vážná alergická reakce projevila, noste s sebou vždy takzvané adrenalinové pero a v případě bodnutí hmyzu ho ihned aplikujte. Následně volejte linku 155.

Foto: Inna Kozhina, Shutterstock.com

V případě otoku navštivte lékaře, může jít o alergickou reakci a možná budou potřeba antibiotikaFoto: Inna Kozhina, Shutterstock.com

Nejlepší je se štípnutí vyhnout

Nejlepší obrana není útok, ale odjakživa prevence! Čili chovat se tak, aby člověk zbytečně hmyz nepřitahoval a nedráždil. V momentě, kdy si na zahradě i v jiných otevřených prostorách dopřáváte sladké nápoje nebo jídlo, očekávejte poměrně rychle hmyzí návštěvu. Zvlášť nebezpečné je se jen tak, aniž byste se do nich podívali, napít z plechovky, papírového kelímku nebo hrníčku. Stačí jen na chvíli otočit hlavu stranou a můžete spolu s limonádou spolknout i mlsnou včelu.

Hmyz reaguje na barvy. Do zahrady se zrajícím ovocem proto noste raději světlé oblečení. Popadané hrušky a jablka milují vosy. Pokud víte, co s vámi jejich bodnutí dělá, raději se k těmto místům nepřibližujte. Dávejte si i pozor u vody, kde často chodíte bosí.

Domácí ošetření, když netrpíte alergií na bodnutí

  • Jste-li zdraví, bez alergických reakcí, stačí vám postižené místo vydezinfikovat nebo alespoň omýt vodou a mýdlem. Poté na ně přiložte studený obklad, který zmírní bolesti a zpomalí vstřebávání jedu.
  • Při bodnutí včelou opatrně odstraňte žihadlo. Použijte k tom nejlépe pinzetu, nevymáčknete tak do rány zbytek jedu z váčku.
  • Ke zmírnění příznaků poštípání jsou vhodné krémy, gely nebo roll-on. Postižené místo zchladí, zklidní a pomohou předejít nepříjemnému otoku. Často mají i antiseptický účinek.
  • Úlevu přináší octanový krém nebo gel, tekutý pudr s mentolem, gel s antihistaminiky, propolisová mast nebo tea tree olej.
  • Při silnější reakci je vhodné použít v lékárně volně dostupné antihistaminikum ve formě tablet nebo kapek. Případně si zde kupte mast s hydrokortisonem, která tlumí alergické projevy
  • Babská rada na závěr: Na štípance působí i stroužky cibule nebo tvaroh. Přiložte je na postižené místo a na chvilku převažte lehkým obvazem.

Načítám