Hlavní obsah

Alergie, které dovedou řádně zkomplikovat život? Na sperma, na vodu i na mobil

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vám někdo řekne, že je alergik, pak vás automaticky napadne, že to může být přecitlivělost na pyl, roztoče nebo srst některého zvířete. Slyšeli jste ale někdy o tom, že existuje alergie na sperma nebo vodu?

Článek

Alergenů je kolem nás v každičkou chvilku spousta, ale některé alergie jsou opravdu výjimečné. Všechny mají jedno společné: jsou velmi obtěžující a jejich původcům se lze jen těžko vyhnout.

Alergie na sperma

Tato alergie může zkomplikovat nejen sex, ale i otěhotnění. Projeví se do pár minut po styku bez ochrany pálením a svěděním v intimních oblastech, může se objevit také vyrážka, otok a puchýřky. „Tento typ alergie není příliš rozšířený, ale příznaky jsou nepříjemné. V krajních případech může dojít i k otokům jazyka, potížím s dýcháním a anafylaktické reakci,“ varuje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Pokud žena trpí alergií na sperma, může si její tělo vytvářet na partnerovo semeno protilátky a to značně ztěžuje oplodnění a početí. „Pokud se jedná o alergii založenou na zvýšené tvorbě protilátek, mohou pomoct antihistaminika, ale někdy je nutné použít i kortikoidy. Jestliže se však jedná o poruchu buněčné imunity a tělo ženy proti spermiím bojuje, je dobré problém řešit s gynekologem. Je to totiž poměrně častá příčina neplodnosti páru,“ upozorňuje lékař. Jednou z léčebných metod je například desenzibilizace, kdy se žena opakovaně vystavuje malé dávce spermatu až do doby, kdy na něj její organismus přestane reagovat negativně.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Problémy po sexu? Může za tím být i alergie na spermaFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Alergie na šperky a mobil

Vyrážka, svědění, podráždění až bolestivé mokvání. I tak se může projevit alergie pod šperky, hodinkami, pod zipem, knoflíkem nebo pod obroučkami brýlí. Je to velmi často reakce na kov, který se ve všech těchto předmětech může vyskytovat: nikl.

  • Jedinci, kteří jsou na nikl alergičtí, mohou mít také reakci na sóju, fazole nebo kakao, což jsou potraviny, kde se tento kov vyskytuje. „Lidé si často myslí, že se kvůli této alergii musejí rozloučit s nošením šperků. To však určitě není nutné. Stačí najít výrobce, který garantuje, že jeho šperky tento prvek neobsahují,“ objasňuje Dominika Šťovíčková, spoluzakladatelka české šperkařské značky Ushi.

Potíže s niklem se ovšem netýkají jen šperků či doplňků. V případě alergie na tento kov můžete mít reakci, poté co použijete mobilní telefon. I jeho součásti obsahují nikl a kůže pak reaguje v místech, kde se přístroj dotýká tváře.

Objevila se kožní reakce (kontaktní dermatitida) u šperků bez niklu? Pak můžete být citliví i na další kovy, které se v nich mohou vyskytovat: kobalt, rtuť, měď, hliník, vanad, mangan nebo titan. Pokud se vás to týká, je nutné to hlásit svému zubaři – tyto látky se mohou vyskytovat i ve výplních zubů.

Foto: SERGIOKAT, Shutterstock.com

Kožní problémy v místech, kde nosíte šperky? Může jít o alergickou reakci na nikl nebo na jiné kovyFoto: SERGIOKAT, Shutterstock.com

Alergie na vodu, tedy i na slzy a sliny

Alergie na sperma vás překvapila? Je tu ještě jedna opravdu hodně výjimečná diagnóza. Popsána byla až v roce 1964 a údajně jí trpí asi 50 lidí na celém světě. A v jejich kůži by nechtěl být nikdo! Jsou totiž alergičtí na vodu ve všech podobách, tedy včetně slz, potu, deště nebo slin jiné osoby.

Reakce se objeví do půl hodiny po kontaktu s vodou a může trvat i několik hodin. Projevuje se kopřivkou, svěděním, otoky nebo puchýřky po celém těle. Postižení mohou naštěstí pít, pokud se tedy voda nedotkne jejich kůže, ale jen sliznice. Bohužel neexistuje postup, který by je těchto problémů zbavil, musejí se vyvarovat kontaktu s vodou, zvláště mytí je pro ně velice nepříjemné, a příznaky se jen utlumují antihistaminiky a zklidňujícími mastmi. 

Mezi další známé alergie, které dost komplikují běžný život, patří například alergie na slunce nebo třeba alergie na zimu a chlad.

Načítám