Hlavní obsah

Hrst rýže a trocha kokosu na den: Hladovění v Survivoru může škodit zdraví i psychice

Foto: TV Nova

Foto: TV Nova

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěžící v populární reality show Survivor čeká mnoho nástrah. Jednou z nich je hlad – soutěžící mají desítky dní k dispozici jen trochu rýže a kokosu. Jídlo si navíc musí většinou nějak vysloužit. Mnozí proto za krátkou dobu výrazně zhubnou, což může spustit různé zdravotní potíže.

Článek

Vadí, když je člověk dvacet, ale třeba i padesát dní vystaven nedostatku jídla? Tak je tomu například v reality show Survivor, kdy mají podle všeho soutěžící jen občas příležitost najíst se více. Většinou jde o mladé zdravé lidi v dobré kondici, kteří zmiňují, že za dvacet dní shodili třeba sedm kilo, jako například herečka Iva Pazderková. Může to však klidně být i více.

„Pokud někdo zhubne sedm a více kilo za dvacet třicet dní, už nejde pouze o úbytek tělesného tuku, určitě ztrácí i aktivní svalovou hmotu. Takhle výrazný pokles tělesné hmotnosti během krátké doby určitě povede k poklesu imunity, ke zhoršení zdravotního stavu, a co je zásadní, má to i vliv na psychiku,“ komentoval to, co se děje v reality show Survivor, odborník na výživu ze společnosti FitBee Pavel Suchánek.

Z hladu hrozí hádky i zlomeniny

Podle něj může nedostatek potravy u lidí, kteří jsou na něj citliví, nastartovat například poruchy příjmu potravy, ať už je to mentální bulimie, nebo mentální anorexie, případně záchvatovité přejídání. Navíc fakt, že mají hlad, může ovlivnit už v průběhu soutěže psychiku a chování účastníků. „Když se na to pak následně podívají zpátky, může jim to vadit a spustit celoživotní psychická traumata, kdy se budou zpětně ptát, jak se mohli tímto způsobem chovat,“ dodal Suchánek.

Přilepšit si soutěžící mohou jen ve chvíli, kdy vyhrají nějakou soutěž. Odměna může mít mnoho podob, pohybuje se od dvou brambor na osobu pro vítězný tým, může jít i o opulentní večeře v mexickém stylu. Jindy zase soutěžícím naservírovali oblíbené jídlo od jejich maminky. Obvykle si však soutěžící musí vystačit nejvýše se dvěma lžičkami rýže a půlkou kokosu na den. Občas se někomu podaří z moře ulovit rybu či jiného živočicha (třeba díky rybářskému náčiní vyhranému v nějaké výzvě), ale nejde o velké úlovky.

Dlouhodobě každopádně jedí výrazně málo, což s sebou nese nejen nedostatek energie, ale i důležitých živin, což se projevuje i na fyzickém zdraví. Mozek se hůře soustředí, stoupá riziko úrazů kvůli nepozornosti, ale také třeba únavových zlomenin. Suchánek zmínil i hrozbu vyčerpání a následného kolapsu organismu, k čemuž přispívá i horké klima, v němž se Survivor odehrává. On sám je k podobným reality show dost kritický.

Pozor na srdce a ledviny

Nejen kvůli výše zmíněnému, ale i proto, že extrémní podmínky mohou zhoršit zdravotní potíže, o kterých soutěžící dosud netušili – řeč je například o nediagnostikovaném poškození ledvin, které je relativně časté, a například nedostatek tekutin by mohl vést k celoživotním následkům. Soutěžící sice mají vodu k dispozici bez omezení, ale v horkém klimatu by měli pít mnohem víc než obvykle. Riskantní je to i pro lidi s počínajícím srdečně cévním onemocněním, protože přetížení oběhového aparátu velkým množstvím tepla, velkou fyzickou zátěží, případně nedostatkem tekutin může vést k tvorbě krevních sraženin, riziku trombotických komplikací, srdečního selhání, srdečních arytmií a podobně.

Reklama

Načítám