Hlavní obsah

Hubnutí podle jídelníčku influencerů a pět kilo dole za týden: podle čeho poznáte špatnou dietu

Foto: saltodemata, Shutterstock.com

Foto: saltodemata, Shutterstock.com

Reklama

V hubnutí bohužel žádné zkratky ani zázračná řešení neexistují. Pokud se chcete zbavit nadbytečných kilogramů a zdravou váhu si udržet, musíte si prostě osvojit zdravé návyky. Každá dieta, která slibuje opak, je podezřelá. Jaká jsou další znamení diet, které vám mohou uškodit?

Článek

V první řadě je třeba si uvědomit, že i když obecně platí, že chcete-li zhubnout, měl by výdej energie převyšovat příjem, neznamená to omezit jej na úplné minimum. Velmi nízký počet kilokalorií sice ke zhubnutí vede, ale pouze ke krátkodobému. Tělo je ve stresovém stavu, hubnutí se po určité době zastaví, tělo se přepne do úsporného režimu a neshodíme už ani gram tuku.

„Pokud je dieta nastavena kaloricky velmi nízko, sice zhubnete, ale při ukončení diety nastane s téměř stoprocentní jistotou jojo efekt a opět přiberete. Organismus kalorické přiškrcení vyhodnotí jako něco, kvůli čemu musí zatnout zuby a vydržet, a když ohrožení skončí, má tendenci si opět nabrat zpět,“ vysvětluje Michaela Bebová, odbornice na výživu a biochemička. Co dalšího by vás mělo varovat?

Pozor na takzvané influence diety

Výživová specialistka a fitness trenérka Lucie Tvrdoňová upozorňuje na nebezpečí, které přinášejí sociální sítě. „Název influence diety jsem si sice vymyslela, ale určitě nejsem daleko od pravdy, když prohlásím, že je to jeden z nejnebezpečnějších trendů současnosti,“ vysvětluje. Jde vlastně o různé rozprodávání nízkokalorických jídelníčků, doporučování různých koktejlů, spalovačů a tabletek, které zamezují chuti k jídlu.

„Představte si nádhernou štíhlou slečnu, která mladým dívkám tvrdí, že mohou vypadat stejně jako ona. Radí jim často bez odborného vzdělání, bez osobní konzultace a jen pro byznys. V tom vidím to velké nebezpečí,“ vysvětluje. Pokud chcete jíst podle nějakého nízkokalorického jídelníčku, pečlivě vybírejte, kdo ho sestavoval a jaké má vzdělání, zda koresponduje s vaším věkem, váhou, životním stylem a podobně.

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

V hubnutí zkratky neexistují, cokoliv, co slibuje opak, zpravidla lžeFoto: Pormezz, Shutterstock.com

Chybí důležité živiny

Každá dieta, která neposkytuje tělu dostatek živin, jež potřebuje pro běžné fungování, může být považována za zdraví škodlivou a nebezpečnou. Může tak jít například o diety s úplným vynecháním tuků nebo naopak ty, při kterých se jí jen vejce, rýže, tukožroutské polévky a další. Takové diety většinou nebývají podloženy seriózními vědeckými studiemi, jsou založeny pouze na zkušenostech, názorech a tvrzeních.

Jak poznat, že je něco v nepořádku

Že jste spadli do pasti nebezpečné diety poznáte podle signálů, které vycházejí z vašeho těla protestujícího proti nedostatku důležitých živin. Napoví neodcházející extrémní hlad, vypadávání vlasů (nedostatek bílkovin, biotinu), zarudlá a šupinatá kůže (nedostatek esenciálních mastných kyselin jako jsou omega 3), lámání nehtů nebo bolesti svalstva. Obvyklý je i nedostatek energie, apatie a ospalost (chybí vitaminy B a C), vředy a ranky v ústech nebo úzkost, deprese a hormonální nerovnováha, brnění nebo necitlivost v rukou a nohou. Může dojít i ke zhoršení imunity, člověka pak trápí opakované infekce, jako jsou nachlazení, angíny a podobně.

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Velkým nebezpečím jsou influencerky, které radí, jak zhubnout, a nemají k tomu žádné vzděláníFoto: vgstudio, Shutterstock.com

Jaké zdravotní důsledky hrozí

Opakované jojo efekty mohou vést ke zvyšování cholesterolu, k cukrovce, k potížím se srdcem a cévami obecně. Nevhodné diety mohou narušit trávení, vyprazdňování i funkci důležitých orgánů. Dále zvyšují riziko metabolického syndromu (soubor rizikových symptomů jako je obezita, vysoký krevní tlakcholesterol a další podobné), vedou k podvýživě a nedostatku vitaminů a minerálů, mohou vyvolat poruchy příjmu potravy jako je anorexie nebo bulimie a oslabují psychiku.

Jak by měla vypadat zdravá strava

Pro správné fungování mozku, nervů, srdce a krevních buněk potřebujete denně přijmout asi 40–50 % energie ze sacharidů (ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny), 2030 % z bílkovin (ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, tofu, tempeh, seitan, robi) a 20–35 % tuků (omega 3 mastné kyseliny, mléčné výrobky, ořechy, semínka, avokádo, olivy, panenské oleje, máslo). To vše z co nejčerstvějších potravin, které zajistí i přísun vitaminů a minerálů. Pamatujte také na to, že proces hubnutí by měl nějakou dobu trvat, aby vás po zdravotní stránce nezatížil. Kila, která chcete shodit, jste také přece nenabrali za týden.

Reklama

Načítám