Hlavní obsah

Problém zvaný afty: Nakažlivé nejsou, existují tři typy a víc trápí ženy. Jak je poznat a co pomáhá?

Foto: p_saranya, Shutterstock.com

Foto: p_saranya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní potíž s mnohočetnými aftami se celým odborným názvem jmenuje aftózní stomatitida. Jde o opakovaně se tvořící neinfekční vřídky v ústech. Afty sice nejsou nebezpečné, ale jsou dost bolestivé. Jak se jich brzy zbavit a zabránit opakovanému výsevu?

Článek

Na rozdíl od oparů, které jsou virového původu a snadno se přenášejí, afty nejsou infekční. Příčina jejich vzniku není úplně objasněná, nejspíše jich existuje víc a nemusejí spolu souviset. Mohou za nimi být chybějící živiny, zejména nedostatek vitaminu B12, kyseliny listové a železa, stres, hormonální výkyvy, alergie nebo vzácně i některé potraviny, jako je čokoláda, káva, jahody, vejce, ořechy, rajčata, sýr, citrusové plody…

Někdo tvorbou vřídků reaguje na zubní pastu či ústní vodu a mohou se udělat i v souvislosti s poraněním v ústech, například po aplikaci lokální anestezie při stomatologickém ošetření nebo když se sliznice tře o ostrý povrch (zlomený zub, protéza, rovnátka). Sklon k tvorbě aft se může i dědit.

Co na afty: šalvěj i vitamin C

Cílená léčba neexistuje, terapie se zaměřuje na zvládnutí bolesti a urychlení hojení a také na prevenci do budoucna: důležitá je vhodná ústní hygiena a ošetření chrupu, aby v něm nebyly ostré ulomené zuby. Naprostá většina lidí s aftózní stomatitidou má lehký průběh a nevyžaduje speciální léčbu. Bolest se dá vydržet i díky jednoduché úpravě jídelníčku.

  • Lokálně se doporučuje afty potírat dezinfekčními přípravky např. s chlorhexidinem nebo vyplachovat ústa roztoky s bylinkami z domácí lékárny - šalvějí nebo heřmánkem.
  • Od bolesti mohou ulevit gely s analgetickým účinkem.
  • Někdy se podávají lokální kortikosteroidy.
  • U žen, u nichž výskyt vřídků koreluje s menstruačním cyklem nebo antikoncepčními pilulkami, může být někdy prospěšná změna antikoncepce.
  • Lze zvážit preventivní podávání vitaminu B12 nebo vitaminu C na podporu imunity.
  • Je vhodné se vyvarovat pálivých a kyselých jídel a konzumovat měkkou či tekutou stravu.

Jak poznat afty a jak dlouho se hojí

Afty jsou šedobílé vřídky s červeným okolím a mohou se objevit kdekoliv na sliznici v ústech, bývají na jazyku i pod ním, na patře, na dásních, na vnitřních stranách tváří i dále v hltanu. Výsevu může předcházet pálení, svědění nebo píchání – obvykle několik hodin předtím, než se vřídek objeví. Bolest bývá neúměrná tomu, o jak malý pupínek se jedná: zhoršuje se kontaktem s jídlem, například kyselým nebo hrubým. Bolest většinou po několika dnech ustupuje.

Lékaři rozlišují tři typy aft:

  1. Malé: jsou nejběžnější, jde o bílé nebo nažloutlé defekty oválného tvaru do velikosti půl až jeden centimetr; hojí se do jednoho, nejvýše dvou týdnů, nezůstávají po nich jizvy.
  2. Velké: afty větší než jeden centimetr, které postihují tkáň do větší hloubky; hojí se šest až osm týdnů, jsou velmi bolestivé a zůstávají po nich jizvy.
  3. Herpetiformní: jsou nejméně časté, typický je pro ně výsev desítek malých aft najednou ve skupince, jsou výrazně bolestivé.
Foto: JRP Studio, Shutterstock.com

Udělá se vám jedna afta jednou za rok, nebo vás sužují pravidelně ve velkém množství? Určitou roli může hrát i dědičnostFoto: JRP Studio, Shutterstock.com

Diagnóza: Jsou to opravdu afty?

Aftózní stomatitidu nedoprovázejí žádné jiné příznaky ani zdravotní potíže, ale někdy se vřídky mohou vyskytnout jako vedlejší příznak jiných chorob, například zánětlivých střevních onemocnění nebo stavů spojených s oslabením imunity.

  • Diagnóza vychází z vzhledu vřídků a anamnézy, tedy toho, jak pacient popíše své potíže a zodpoví doplňující dotazy lékaře.
  • Hlavním diagnostickým znakem je výskyt recidivujících vřídků v ústech, které se nakonec zahojí samy: v naprosté většině případů jde o afty. Výjimečně se může jednat o projev Behçetovy choroby (zánětlivé onemocnění cév) nebo o příznak nemoci trávicí soustavy. Tyto vážnější příčiny jsou pravděpodobnější u dospělých, u kterých se vřídky v ústech začnou objevovat náhle a nikdy předtím jimi netrpěli.
  • Lékař může předepsat vyšetření k vyloučení jiných příčin výsevu vřídků v ústech, například krevní testy k vyloučení anémie, celiakie nebo nedostatku železa, kyseliny listové či vitaminu B12.

Koho trápí afty nejvíc

  • Afty trpí zhruba 20 až 25 % lidí, zhusta se poprvé objeví v dětství nebo v dospívání.
  • Častěji se vyskytují zhruba do 40 let věku, ženy trpí na afty častěji než muži.
  • Někdo má afty opakovaně, jiný jen výjimečně. Obvyklé je, že jednotlivé výsevy trvají 7–10 dní a mohou se vracet 3–6krát ročně.
  • Někdy o aftách člověk skoro neví, jindy mohou zásadně ztěžovat příjem jídla a pití. Zcela výjimečně mohou někteří lidé trpět neustálou tvorbou aft, kvůli kterým nemohou dostatečně jíst ani pít a hrozí jim podvýživa.

Afty

  • Popis - Světlé bolavé vřídky s červeným okolím vyskytující se kdekoliv na sliznici v ústech.
  • Příznaky - Pálení, svědění pár hodin před tím, než se afty objeví. Bolest aft se zhoršuje kontaktem s jídlem, většinou po několika dnech ustupuje.
  • Inkubačbí doba - Není.
  • Léčba - Lokálně dezinfekčními přípravky nebo vyplachovat ústa roztoky s šalvějí či heřmánkem. Od bolesti mohou ulevit gely. Někdy se podávají kortikosteroidy.
  • Prevence - Předcházet poranění v ústech (např. ostrým ulomeným zubem, rovnátky, kartáčkem), dbejte na vyváženou stravu a dostatek vitaminů, při opakujících se potížích navštivte lékaře.

Odborná spolupráce: profesorka MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D., Dermatovenerologická klinika 3. LF UK a FNKV

Načítám