Hlavní obsah

Zánět dásní: Babské rady nepomůžou, musíte jít na zubní hygienu

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zánět dásní neboli gingivitida je častý zdravotní problém, který je velmi podceňovaný a nepříjemný. Bez správné zubní hygieny ho nevyléčíte.

Článek

Zánět dásní nevzniká jen z nedostatečné ústní hygieny, ale i vlivem infekce a hormonálních změn. Jakmile se zánět nechá zajít příliš daleko, může vám doslova zkřivit úsměv. Proč byste měli řešit bolest dásní co nejdříve? A co dělat, když se zánět objeví?

Správná péče o zuby od dětství nemá za cíl jen předcházet zubním kazům. Je podstatná i z hlediska prevence zánětu dásní, jednoho z nejrozšířenějších onemocnění dutiny ústní vůbec. Zánět je způsoben nahromaděním zubního plaku, který obsahuje bakterie. Na měkkých tkáních se poté postupně může vyvinout v otok, hnisavou infekci, zarudnutí či parodontitidu.

Léčba zánětu dásní

Potřebujete zánět dásní rychle zmírnit? Určitě je několik způsobů, jak si můžete doma sami pomoci, aniž byste museli trpět do doby, než půjdete na vyšetření:

  • Zubní kartáček, mezizubní kartáčky a nitě – základem je samozřejmě pravidelné čištění zubů dvakrát denně – zkuste si ale ověřit měkkost štětin kartáčku, aby nebyly příliš tvrdé a řídké. Kartáček má mít také rovný zástřih a pravidelnou frekvenci výměny 3 měsíce. Používejte vhodné mezizubní kartáčky či nitě na základě výběru vaší dentální hygienistky. Nesprávně vybraná velikost může způsobit, že si mezizubní prostor správně nevyčistíte a zánět bude pokračovat.
  • Ústní vody a gely – ústní vody nebo gely s obsahem chlorhexidinu vám pomohou snížit zánět dásní. Používejte je podle pokynů na obalu. Tyto ústní vody s chlorhexidinem se však mohou používat pouze 14 dní v kuse jinak mohou mít za následek pigmentaci chrupu a snížené vnímání chuti.
  • Léky proti bolesti – v případě bolestivého zánětu můžete aplikovat léky proti bolesti, jako je ibuprofen nebo paracetamol.
  • Vhodné potraviny – vyvarujte se podráždění dásní, například se vyhýbejte jídlům nebo nápojům, jež jsou příliš teplé či kořeněné. Omezte konzumaci potravin a nápojů bohatých na cukr, které podporují růst bakterií.

Babské rady

I když si možná přečtete mnoho doporučení, jak si pomocí takzvaných babských rad pomoci, nesázejte na ně. Vyplachování různými bylinnými odvary ze šalvěje, heřmánku, řepíku či hřebíčku možná na chvíli uleví, ale vůbec neřeší příčinu potíží.

Foto: Nadya So, Shutterstock.com

Bylinné výplachy mohou pomoci, neřeší ale zásadní problémyFoto: Nadya So, Shutterstock.com

Příznaky zánětu dásní

Existuje několik příznaků, které signalizují, že máte zánět dásní. Mezi ty klasické patří viditelně zduřelé nebo citlivé dásně. Můžete si všimnout, že dásně mají místo růžové více červenou až fialovou barvu. Pokud se vám při čištění zubů stává, že vám dásně krvácejí a jsou citlivé, převážně se může jednat o zánět.

Bakterie, které jsou obsažené v zubním plaku nebo ve zmineralizované formě v zubním kameni můžou vyvolat nepříjemný zápach z úst.

Míra zánětu je různá a příznaky se u jednotlivců liší. V pokročilém stadiu dásně ustupují, zuby se mohou začít pohybovat a v důsledku ztráty kostní tkáně uvolňovat. Jestli máte podezření, že zánětem trpíte, vyhledejte zubního lékaře, který posoudí stav vašeho parodontu a navrhne vám vhodnou léčbu.

Příčiny zánětu dásní

Velmi často je příčinou nedostatečná ústní hygiena, která vyžaduje nejen důkladné čištění zubů dvakrát denně kartáčkem, ale i používání mezizubních kartáčků na odstranění zbytků potravy a plaku. Zánět můžou způsobit i hormonální změny spojené s menstruací, těhotenstvím nebo menopauzou. V těchto obdobích se víc zaměřte na svou péči o dutinu ústní. Pokud již zánět dásní máte, doporučujeme se vyvarovat kouření, protože tabák zhoršuje a prodlužuje hojení.

Kdy k lékaři

Pokud je zánět dásní závažný anebo se nelepší při běžné ústní hygieně, navštivte zubního lékaře či dentální hygienistku. Jednak zjistíte míru zánětu a jednak můžete podstoupit profesionální čištění v ordinaci.

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Zánět dásní se projevuje i nepříjemným zápachemFoto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Komplikace při zánětu dásní

Zánět dásní může vést k různým komplikacím. Mezi nejčastější patří parodontitida, při které zánět postupuje do hlubších tkání a může zasáhnout kosti. Parodontitida způsobuje úbytek kosti a ztrátu zubního spoje, což vede ke ztrátě zubů.

Další komplikací je absces. Jde o hnisavou infekci, která se projevuje bolestí, otokem, citlivostí a tvorbou hnisu v oblasti zánětu. Odborná pomoc je v tomto případě nutná.

Co se týče ustupování dásní, tento jev se projevuje u déle trvajícího zánětu. Jde o velmi nepříjemný problém, protože jsou odkryté zubní kořeny zvýšeně citlivé na tepelné podněty a náchylné k tvorbě zubního kazu, jelikož zub není chráněn sklovinou. Navíc může dojít ke zhoršení estetiky úsměvu. Neadekvátní léčba zánětu dásní může mít negativní vliv i na celkové zdraví.

Prevence zánětu dásní

Pravidelné a správné čištění zubů je základem prevence. Používejte kartáček vhodné velikosti s měkkými, hustými štětinami a zubní pastu obsahující fluorid a bez pěnidel neboli SLS látek. Myslete i na mezizubní prostory a vyberte si adekvátní mezizubní kartáček. Většina těchto zánětů vzniká právě v mezizubí.

Zásadní jsou i pravidelné preventivní prohlídky a návštěvy dentální hygieny, při nichž je zubní kámen a plak profesionálně odstraněn. Pomoci si můžete i tak, že omezíte příjem potravin s vysokým podílem cukru a kouření.

Odborná spolupráce: Dentální hygienistka Adéla Šonková DiS, Dental Office H33

Související témata:

Načítám