Hlavní obsah

Potíže s předkusem. Jak vypadají a co bývá na vině?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Může být tak malý, že ho dokáže odhalit jen lékař. Na druhé straně může nabýt takové výraznosti, že jeho nositel nebude schopen úplně sevřít rty. Co je vlastně předkus, jak se léčí a dá se jeho rozvoji nějak předejít?

Článek

Když při skusu horní zuby překrývají více než 40 % spodních, nebo jsou od nich vzdálené mezerou větší než 5 mm, či dochází ke kombinaci obou faktorů, jedná se o chybu skusu známou jako předkus. Na vině bývá dědičnost, ale hovoří se i o možném vlivu nevhodných návyků, které mohou v dětství ovlivnit vývoj a růst kostí i polohu zubů. Jde hlavně o cucání palce či dudlíku nebo protlačování jazyka.

Co může předkus způsobit

Předkus může být nejen problémem estetickým, ale také zdravotním, protože nestandardní postavení zubů neumožňuje tak efektivní zpracování potravy, z čehož mohou plynout různé trávicí a zažívací obtíže. „Mezi další komplikace způsobené předkusem patří problémy s vyslovováním některých hlásek, s dýcháním nebo opotřebení skloviny. Je tu také zvýšené riziko zlomení zubu a ústupu dásní,“ vyjmenovává Jana Sobotková, lékařka ze zubní ordinace Ridet v Praze.

Foto: Vital9s, Shutterstock.com

Když horní zuby překrývají při skusu více než 40 % spodních, jedná se o předkusFoto: Vital9s, Shutterstock.com

Jak se léčí

Cílem léčby je dosáhnout estetičtějšího a funkčnějšího skusu. Způsob provedení závisí na věku, závažnosti problému a jeho příčině. Všechny aspekty musí vyhodnotit zubař, který navrhne nejlepší řešení vždy pro každý konkrétní případ.

Dá se některou metodou předkus zcela odstranit? „Vždy záleží na míře předkusu a prostorových možnostech v ústech, na tom, co se komu ještě chce podstoupit a co už mu esteticky stačí,“ vysvětluje doktorka Sobotková. Spíše než o stoprocentní nápravu jde tedy spíše o dosažení co nejideálnějšího postavení zubů.

Lepších výsledků lze docílit, když se s léčbou začne již v dětství, kdy se dá využít synergie s růstem čelisti. „Můžeme tedy potřebné místo v zubním oblouku získat rychleji a snadněji, než když se to řeší v dospělosti,“ popisuje lékařka.

Léčba může být chirurgická nebo nechirurgická. Jaké jsou možnosti?

Chirurgické řešení u dospělých

Operace se provádí jen u dospělých, po ukončení růstu čelistních kostí. Přistupuje se k ní, když je důvodem předkusu nevyhovující vzájemné postavení čelistí. Ošetření probíhá v celkové narkóze. „Během zákroku specialista posune horní čelistní kost dozadu a dolní čelistní kost dopředu,“ vysvětluje Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky Splat. Před výkonem a po výkonu je třeba nosit fixní rovnátka. Pokud je na vině nedostatek místa v ústech, lékař některé zuby vytrhne a ostatní se tak posunou.

Předkus u dětí

U dětí mezi 6 a 11 lety se nejčastěji užívá snímacích rovnátek, které tlačí zuby do správného postavení. „Je-li v zubním oblouku nedostatek místa, používá se expandér, který se fixuje ke stoličkám a vede a koriguje růst čelistních kostí,“ říká Jana Sobotková. To umožňuje, aby mezi nimi vznikl správný poměr, čímž se může podařit předejít budoucím nepříjemným, obtížným a nákladným zákrokům.

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Fixní rovnátka jsou jedním z řešení předkusuFoto: Master1305, Shutterstock.com

U dospívajících s již stálým chrupem a u dospělých se pro nápravu chrupu používají fixní rovnátka. „Jejich úkolem je tlakem manipulovat se zuby tak, aby zajistily ideální vzájemný vztah a správný skus,“ přibližuje Jana Karbusická.

Alternativa pro teenagery a dospělé

Poslední možností je ortodontická léčba tzv. neviditelným a odnímatelným aparátem. Hodí se pro mladistvé i dospělé a spočívá v tom, že jedinec používá řadu speciálně vyrobených průhledných fólií na zubní oblouk pro vytvoření adekvátního vztahu mezi horními a spodními zuby – mnohem estetičtějším způsobem se tak dosáhne podobného výsledku jako s fixními rovnátky.

Na kolik vás to přijde

Ze zdravotního pojištění je ortodontická léčba hrazena jen částečně. Záleží také na tom, zda má ortodontické zařízení, v němž jste léčeni, s vaší zdravotní pojišťovnou smlouvu. Posouzení stavu a charakter léčby závisí především na lékaři specialistovi. Podle druhu se ceny rovnátek pohybují od dvou až do desítek tisíc. Co se zákroků týče, tak pokud jsou prováděny z kosmetických účelů, pojišťovny je většinou nehradí a jejich ceny se pohybují v řádech vyšších desítek tisíců až sto tisíců. 

Pozor na mimina

Geneticky dané faktory, jako je tvar a velikost čelisti, obejít nelze. V dalších případech je ale možné například kontrolovat dětské návyky podporující rozvoj nebo zhoršení tohoto problému – tedy nedovolit cucání palce, vybírat anatomicky tvarované dudlíky a savičky na kojenecké lahve, hlídat, aby dítě na zuby netlačilo jazykem.

Asi byste se divili, co všechno zuby řeknou o vašem zdraví. Odhalí nemoci břicha i třeba krve. Schválně, vyceňte na sebe zuby!

Reklama

Načítám