Hlavní obsah

Kožní znaménka, skrytá hrozba. I po odstranění můžou znovu dorůst, rizika odhalí umělá inteligence

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruku na srdce, necháváte si pravidelně kontrolovat pihy a kožní znaménka? Vyšetření znamének byste měli absolvovat alespoň jednou ročně a samozřejmě také v případě, že objevíte cokoli podezřelého. Kdy zpozornět a proč není třeba obávat se odstranění, vysvětlí zkušení dermatologové.

Článek

Kožní znaménka mohou být přítomná již od narození, případně se tvořit kdykoli během života. „Na jejich vzniku se podílejí zejména genetické faktory, které ovlivnit nedokážeme, a v menší míře i faktory zevního prostředí,“ vysvětluje dermatoložka Kristína Balko z Laserového centra Anděl.

Klíčovou roli v predispozici k počtu a typu znamének tedy hraje genetika, zatímco sluneční UV záření podporuje jejich tvorbu a změny. „Riziko vzniku nových znamének může snížit vyhýbání se slunečnímu záření, používání opalovacích krémů s vysokým ochranným SPF faktorem a také vhodné oblečení při pobytu na slunci,“ popisuje Jan Kučera, dermatolog z Perfect Clinic Dermatology.

Proč vznikají kožní znaménka

Za vznikem nových znamének může být i věk nebo hormonální změny. „Rozpoznání potenciálně nebezpečných znamének vyžaduje pozornost k určitým znakům a změnám. Zaměřit byste se měli především na asymetrii, okraj znaménka, jeho barvu. Rizikové znaménko je asymetrické a má nepravidelný tvar. Také neostré okraje mohou být známkou možných problémů,“ zdůrazňuje dermatolog prof. Petr Arenberger. Pozor byste si měli dát také na znaménka, která mají nejednotnou nebo neobvyklou barvu. I ta, jež se mění v čase, by měla být sledována.

Kdy a jak často na kontrolu znamének

Pravidelná kontrola znamének je důležitá pro včasné odhalení změn, které by mohly signalizovat potenciální problémy. Doporučuje se pravidelně provádět samovyšetření. „Samovyšetření byste měli provádět zhruba jednou měsíčně. Během této kontroly je dobré sledovat změny ve velikosti, barvě, tvaru a textuře znamének nebo hledat nově vzniklá znaménka. Pravidelnou návštěvu dermatologa doporučuji jednou ročně,“ říká Petr Arenberger.

„Lidé s vysokým rizikem vývoje melanomu, jako jsou ti s mnoha znaménky, historií slunečního spálení nebo rodinnou historií melanomu, by měli podstoupit kontrolu minimálně jednou ročně nebo podle doporučení dermatologa i častěji. Vždy je dobré pravidelně sledovat změny na kůži a v případě pochybností navštívit lékaře neprodleně,“ doporučuje dermatolog Jan Kučera.

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Nepravidelný tvar nebo změny zabarvení, to jsou některé z varovných signálů. Každé podezřelé znaménko by měl vidět lékařFoto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Odstranění znamének: vyříznutí, laser, kryoterapie

Kromě tradičního chirurgického vyříznutí existují laserové metody, kryoterapie (zmrazení), elektrokauterizace (spálení) a další metody. „Výběr metody závisí na typu, velikosti a umístění znaménka, stejně jako na celkovém zdravotním stavu pacienta. Některé metody jsou vhodnější pro povrchová znaménka, zatímco jiné, jako je chirurgická excize (vyříznutí), jsou preferovány pro hlubší nebo potenciálně nebezpečná znaménka, aby se zajistilo úplné odstranění a histologické vyšetření,“ vyjmenovává doktor Kučera.

Jeho slova doplňuje Petr Arenberger: „Bezpečné znaménko je možné odstranit laserem i skalpelem nebo jiným operačním nástrojem. Rizikové znaménko však vždy vyřízneme a pošleme na histopatologické vyšetření. Laserový zákrok, který má minimální zásah do okolní tkáně, má výhodu v tom, že je téměř bezbolestný a ušetří pacienta jizev. Nevýhodou je odpaření tkáně, již pak nejde vyšetřit mikroskopicky. Pokud se dermatolog pro laser rozhodne, musí si být jist, že je útvar bezpečný. Dobrým kompromisem u vhodných znamének je tzv. shave excize, tedy seříznutí vyčnívající části znaménka. Výhodou je možnost mikroskopického vyšetření, nevýhodou neúplnost odstranění.“

Může se znaménko objevit znovu?

Odstranění znaménka je obvykle definitivní, ale v místě odstranění nebo jeho okolí se mohou objevit nová znaménka. Zvláště pokud jsou podmínky, které vedly k jeho vzniku, stále přítomné, jako je časté vystavování kůže slunečnímu záření. Důležité je také, jak důkladně bylo znaménko odstraněno.

„Pokud se znaménko odstraní chirurgicky skalpelem včetně dostatečného lemu okolní zdravé kůže, k opětovnému nárůstu obvykle nedochází. Pokud by se jizva začala měnit v barvě nebo struktuře, je lepší nechat ji zkontrolovat. Po odstranění znaménka laserem může občas v některých lokalitách po čase docházet k jeho opětovnému nárůstu či vzniku zbytkového pigmentu. V tomto případě je lepší projev nechat zkontrolovat a případně znovu ošetřit odpařovacím či depigmentačním laserem,“ uvádí Kristína Balko.

Pomoci dokáže i umělá inteligence

Včasné odhalení maligního melanomu kůže je možné také díky telemedicíně. „Konkrétně s pomocí umělé inteligence, a to prostřednictvím aplikace SkinVision, která dokáže odhalit rizikové znaménko s 95% přesností. Využívá klinicky ověřené, vysoce přesné algoritmy strojového učení ke zjištění rizika melanomu. Spojuje technologie umělé inteligence s odbornými znalostmi dermatologů. Uživatel po otevření aplikace podezřelé místo vyfotí a okamžitě dostane vyhodnocení. Cílem aplikace je zajistit, aby člověk při prvním náznaku rizikového znaménka navštívil lékaře,“ popisuje Ondřej Svoboda, zakladatel virtuální kliniky Dr. Digital a odborník na telemedicínu.

Načítám