Hlavní obsah

Dělají se vám pihy? Může za to maminka a sluníčko

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Reklama

Proč má někdo plno pih a jiný by je spočítal na prstech jedné ruky? Povíme vám, v čem to vězí a kdy byste s nimi měli vyrazit k lékaři.

Článek

Pihy jsou pro někoho chloubou, jiný se za ně stydí a hledá způsoby, jak se jich zbavit. V minulosti byla výrazná piha v obličeji dokonce symbolem ďábla, ale bylo období, kdy dámy bez domalované pihy ani nevyšly ven. Víte ale, proč se právě vám a právě v daný čas nějaká další objevila? Prozradíme vám také, kdy a proč si je nechat prohlédnout.

Co jsou pihy

Pihy jsou pigmentové skvrny na kůži a jejich barva, velikost i počet závisí na tom, kolik máte melaninu, tedy hnědého pigmentového barviva. Nejčastěji se vyskytují na částech těla, které vystavujete slunci, tedy na obličeji, rukách, ramenou či zádech. Pokožka reaguje na sluneční záření produkcí pigmentu a pihy jsou místa, kde je ho víc, takže jsou viditelnější. Čím víc jste slunci vystaveni, tím víc pih vzniká anebo jsou výraznější. 

Počet pih je dán částečně geneticky, velkou roli hraje fototyp (nejvíc pih mají zrzaví lidé), ale také jak často jste vystaveni UV záření. Víc pih tedy mohou mít ti, kteří pracují celý den venku, nebo milovníci opalování – ať na slunci, nebo v soláriu.

Víc pih ve stáří

Jak pokožka stárne, mění se její struktura a ztrácí schopnost rovnoměrné pigmentace, a to hlavně na místech dlouhodobě vystavovaných UV záření. Mohou vznikat stařecké pigmentové skvrny, ale i pihy nebo znaménka. „Pigmentové poruchy, které vznikají s přibývajícím věkem, lze léčit, nejdůležitější je však používání fotoprotektivních prostředků s vysokým faktorem,“ radí profesorka Jana Hercogová, přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce.

Foto: Jet Cat Studio, Shutterstock.com

Pihy nemusíte zakrývat, momentálně jsou docela v kurzuFoto: Jet Cat Studio, Shutterstock.com

Piha krásy

Pihy ale byly tématem odjakživa a vztah lidí k nim se měnil a vyvíjel. V době upalování čarodějnic byste kvůli nim mohli skončit na hranici, protože byly brány jako ďáblovo znamení. V době baroka a rokoka by si žádná dáma na královském dvoře nevyšla do společnosti bez toho, že by si nějakou tu pihu nenalepila nebo nedomalovala, byly znaménkem krásy. V současnosti je moderní pihy přiznat, někteří si je nechávají i tetovat, jiní ale investují do jejich vybělení.

Piha, nebo znaménko?

Piha je většinou drobnější, světle hnědá skvrnka. Bývá plochá, s hladkým povrchem a většinou je bezpečná. Znaménka mívají tmavší barvu, mohou být také plochá a nevystouplá, ale častěji mají hrubší nebo strukturovaný povrch. Zcela jistě je od sebe odliší dermatolog, který také určí ty problematické.

„Neškodné znaménko je více méně stále stejné, nemění svoji velikost, barvu, ani tvar. Podezřelé znaménko naopak může svoji velikost náhle zvětšit, může se změnit jeho barva, okraje se stanou nejasně ohraničenými, nebo znaménko začne svědit, v horším případě může i krvácet,“ vysvětluje MUDr. Lucie Rajská z Kliniky preventivní dermatologie.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Pihy a mateřská znaménka by měl jednou ročně prohlédnout dermatologFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Kdy jít s pihou k lékaři

Většina laiků není schopná odlišit, zda to na jejich kůži je piha, nebo znaménko, proto byste měli chodit na pravidelné kontroly nejlépe jednou za rok, nebo se objednat, když si všimnete, že se piha či znaménko mění. Právě to může znamenat, že jde o kožní nádor. „Pravidelné kontroly jsou doporučovány lidem, kteří nádor prodělali nebo jej prodělal někdo z pokrevních příbuzných, dále lidem, kteří mají mnohočetné nebo velké pigmentové névy, tedy znaménka, nízký fototyp kůže nebo pracují ve venkovním prostředí,“ doplňuje dermatoložka Rajská.

K vyšetření dermatolog většinou využívá digitální dermatoskop, který dokáže zvětšit pihu či znaménko až padesátkrát, snímek uložit v paměti počítače a v následujících letech porovnat jeho vývoj. Není to tedy nic, čeho byste se měli obávat.

Anketa

Máte rádi svoje pihy, nebo je spíš schováváte?
Pihy beru takové, jaké je mám
70,1 %
Trochu se za ně stydím
29,9 %
Celkem hlasovalo 509 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Načítám