Hlavní obsah

Melanom může i svědit aneb Podezřelé znaménko má nejen nezvyklý tvar a zabarvení

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč byste si měli nechat překontrolovat znaménka, která jsou podezřelá? Třeba proto, abyste včas odhalili melanom, tedy rakovinu, jež může i zabíjet.

Článek

Lehké oblečení, sport venku, opalování. To je léto. Lidé se snaží si ho užít do maxima a někteří jako by si nechtěli ani připustit, že slunění nemusí být bezpečné. Zvlášť v případě, že máte na kůži mateřská znaménka, která se mohou při vystavení přímému slunci „zvrhnout“.

Nebezpečí jménem melanom

Kožní melanom, tedy rakovinu kůže, může výrazně podpořit časté a nechráněné vystavování se UV záření, ať ze slunce, nebo v soláriu. Riziko zvyšuje i spálení se při nadměrném slunění. „Dalšími rizikovými faktory je genetická predispozice, předchozí výskyt u pacienta nebo v rodině, světlý fototyp, vyšší počet znamének na kůži či výskyt takzvaných atypických znamének. Víc ohroženi jsou i pacienti s oslabenou nebo potlačenou imunitou po delší dobu např. po transplantaci orgánů,“ říká dermatolog MUDr. Aleš Jan Pavlíček z Perfect Clinic Dermatology.

Kdy si znaménka zkontrolovat?

Lze to po celý rok, ale ideální je to udělat před létem a po něm, protože problematická znaménka byste neměli vystavovat slunci, případně by měla být rovnou odstraněna. Ale jestli nějaké podezřelé objevíte, pak nehleďte na kalendář a jděte co nejdříve k dermatologovi, aby si ho raději prohlédl.

Foto: ivan_kislitsin, Shutterstock.com

Máte na kůži znaménka? Pomůžeme vám odhadnout, zda nevykazují známky nebezpečí melanomu.Foto: ivan_kislitsin, Shutterstock.com

Jak poznat podezřelé znaménko?

Občas objevíte na těle znaménko, které vám nepřijde jako „obyčejná piha“. Jak poznat, jestli být v klidu, nebo začít být ostražití? Pomůže vám anglické pravidlo ABCDE – pokud alespoň dvěma z těchto kritérií odpovídá, pak je dobré zajít k lékaři.

A) Asymetrie (asymetry) – běžné znaménko bývá symetrické, takže pokud část z něj bývá hodně odlišná od zbytku, je lepší ho nechat překontrolovat.

B) Ohraničení (border) - známkou melanomu bývají roztřepené, neostře ohraničené a nepravidelné okraje.

C) Barva (colour) – nebezpečná mohou být znaménka, která mají víc než jednu barvu nebo je jejich barva neobvyklá.

D) Průměr (diameter) – všechna znaménka, která jsou větší než 6 mm v průměru, by měla být sledována.

E) Změny (evolution) – jakmile začne znaménko měnit tvar nebo velikost, je dobré zpozornět a nechat ho překontrolovat.

Mimo tato kritéria je i několik dalších varovných signálů – je to svědění znaménka, krvácení z něj nebo to, že je zcela odlišné od všech ostatních znamének. Ve všech případech je lepší jít na dermatoskopické vyšetření.

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Nejlepší je nechat znaménka posoudit alespoň jednou, ideálně dvakrát za rok, lékaři.Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Dermatoskopické vyšetření

Moderní metodou vyšetření znamének je dermatoskopie, provádí se přístrojem podobným velké osvětlené lupě, díky které lékař podle tvaru a struktury může určit, zda je nutná histologie. „Dermatoskopie dovolí přesnější vyšetření, její výhodou je neinvazivita a relativní časová nenáročnost. Dá se při ní využít několik metod, podle kterých se rozhodne, zda pigmentové znaménko je maligní, nebo ne,“ upřesňuje MUDr. Aleš Jan Pavlíček.

Dermatoskopie je zásadní pro včasnou diagnózu. „Pokud je melanom odhalen v tzv. prvním stadiu, znamená to pro pacienta téměř stoprocentní šanci na úplné vyléčení. Ve čtvrtém stadiu už je to necelých třicet procent, i proto bude toto preventivní vyšetření od příštího roku plně hrazeno,“ říká Jan Bodnár, náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči.

Znaménka v létě chraňte

I když jsou vaše znaménka podle všech kritérií bezpečná, stejně byste je měli chránit před přímým sluncem třeba oblečením a mazat je ochrannými krémy. Rozhodně se to vyplatí, protože případů melanomu stále přibývá a ročně na něj zemře až 400 lidí.

Mažte se každý den

Vyplatí se investovat do kvalitních opalovacích přípravků a pravidelně je používat. „Pokud zrovna neprší, měli byste se vždy před odchodem z domu namazat a opakovat to i několikrát denně,“ vysvětluje MUDr. Helena Michalíková, vedoucí lékařka dermatovenerologického centra kliniky Canadian Medical Pankrác House.

Při ochraně pokožky je v létě zásadní i pokrývka hlavy s krempou nebo kšiltem, která pomáhá chránit velmi jemnou a na UV citlivou pokožku v obličeji a kolem očí.

Noční regenerace

Pokožce prospívá i péče po opálení. „Během noci probíhá řada regeneračních procesů a pokožka se obnovuje. Proto před spaním namažte celé tělo hydratujícím krémem. Pomoc s výběrem vhodného krému nebo léčbou podrážděné kůže nabízí specializovaná dermatologická centra,“ radí MUDr. Michalíková.

Načítám