Hlavní obsah

Jizvy od popálenin i chirurgických zákroků. Víme, kdy pomůže speciální krém, a kdy už jen laser

Foto: RealPeopleStudio, Shutterstock.com

Foto: RealPeopleStudio, Shutterstock.com

Reklama

Po operacích i úrazech mohou zůstat jizvy, které budou dlouhodobou a mnohdy i nepříjemnou vzpomínkou. Co dělat, aby se tyto „památky“ na nějakou zdravotní komplikaci co nejdřív zahojily tak, že skoro nebudou vidět?

Článek

Hodně lidí by už na operaci nebo úraz dávno zapomnělo, kdyby jim po nich nezůstala vzpomínka v podobě nepříliš pěkné jizvy. Co tedy dělat, aby se poranění kůže zahojilo co nejdřív a ideálně tak, aby skoro nebylo vidět?

Druhy jizev

Zásadní rozdíl je mezi jizvami po operaci, a těmi, které vznikly třeba při úrazu, po spálení nebo akné. Ty pooperační mají lékaři mnohdy šanci umístit co nejlépe tak, aby nebyly v oblečení vidět. Jizvy po úrazu bývají i na viditelných místech a větší, protože mohlo dojít k většímu poškození kůže, a také dochází častěji ke vzniku zánětu v důsledku infekce.

Podle vzhledu, který s původem také souvisí, se jizvy dělí na přirozené (jsou světlé, skoro neviditelné), atrofické (propadlé), hypertrofické (vystouplé) a keloidní (nápadně vystouplé a zvětšující se). Ať je jizva jakákoli, je zapotřebí se o ni od začátku dobře starat – čím větší a nápadnější je, tím víc je to zapotřebí. Jak na to?

Jak se starat o jizvy?

Pro hojení jizvy je zásadní, abyste s péčí o ni začali až po uzavření rány nebo vyndání stehů, až vám to doporučí lékař. Do otevřené rány byste neměli aplikovat nic, co neschválil. Zvýšili byste riziko vzniku zánětu, a ten způsobí větší a hůř vypadající jizvu. Pozor také na razantní tlak na jizvu, povrchová vrstva může už být zhojená, ale ty spodní byste potrhali.

Foto: myboys.me, Shutterstock.com

Jizva potřebuje masáž a promazáváníFoto: myboys.me, Shutterstock.com

Péče o jizvy

„Jizva by se měla denně čistit speciálním gelem. Následně je třeba ji masírovat alespoň jednou, nejlépe třikrát denně, protože má během hojení tendenci se stahovat a tvrdnout. K masážím lze použít speciální krémy, ale může to být i kvalitní měsíčková mast,“ radí konzultantka Benu lékáren PharmDr. Ivana Lánová. Používá se i vazelína, kalciová mast, nesolené vepřové sádlo, kokosový olej, přírodní oleje, ale i gel z aloe vera. Velmi kvalitním bojovníkem jsou také speciální pečující oleje, u nichž je prokázáno, že dokážou jizvy zcela vyzmizíkovat. Mezi ně patří mimo jiné například Bi-Oil, který získal mnoho ocenění napříč zeměmi.

Při promazávání můžete jizvu masírovat, základní je tlaková masáž. „Stlačením prstu se jizva odkrví a okolní kůže lehce zbělá. Poté se prst uvolní a jizva se opět prokrví. Takto se promasíruje celá délka. Nesmíte ale cítit bolest,“ radí Ivana Lánová.

Tuto péči byste měli dát jizvě alespoň dvakrát denně a určitě po každé sprše (tři měsíce ji jen sprchujte, nekoupejte).

Pokud je jizva i přes všechnu péči stále hodně nápadná, může pomoci plastická chirurgie. „Nevzhledné jizvy lze vyhladit i s pomocí několika typů moderních laserů, frakční radiofrekvence, akustické rázové vlny nebo injekční aplikací kortikoidů. Tyto metody jsou vhodné v případě, že je jizva stará maximálně rok, a většinou je zapotřebí ošetření opakovat,“ říká MUDr. Simona Bedřichová, vedoucí lékařka laserové dermatologie Kliniky Laser Esthetic. Některé starší a hodně vystouplé či nevzhledné jizvy lze odstranit chirurgicky.

Přípravky na jizvy

Vhodné jsou i přípravky s obsahem silikonu, které se vyrábějí ve formě mastí, gelů nebo náplastí. Zlepšují pružnost pokožky a snižují svědění a bolest. „Silikonové gely se používají dvakrát denně obvykle po dobu 3–6 měsíců,“ upřesňuje Ivana Lánová.

Ať se rozhodnete pro jakoukoli formu, přípravky na jizvy podpoří hojení, hydratují a většinou také sníží pocit svědění a tlaku, které můžete pociťovat.

Foto: Archiv firem

Zleva: tělový & pleťový olej Bi-Oil 60 ml, obsahuje směs přírodních olejů a vitaminů, v e-shopu dm za 299 Kč. New Gel+ E, silikonový gel, v e-shopu Pilulka za 979 Kč. Mepiform, samolepící krytí na jizvy se silikonem, v e-shopu Benu za 562 KčFoto: Archiv firem

Ochrana proti slunci

Zásadní je, abyste čerstvé jizvy chránili proti působení UV záření. Jsou náchylné k hyperpigmentaci, tedy mohou výrazně ztmavnout a toto zabarvení může přetrvávat i roky. Když musíte jizvu vystavovat slunci, ošetřete ji přípravkem s SPF 50+. Nelze doporučit ani návštěvu solárií.

Nezapomínejte na vitaminy

Pokud chcete, aby se vám jizva hojila rychle a co nejlépe, měli byste dodat tělu také dostatek vitaminů - tento proces pozitivně ovlivní vitaminy A, B, C, K a E - ten nejen ve stravě, ale obsažený i v přípravcích na kůži.

Reklama

Načítám