Hlavní obsah

Akné se může projevit i jako těžký zánět obličeje

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Reklama

Pár pupínků na čele sice dokáže znepříjemnit život teenagera, ale akné se někdy tak rozšíří, že vedle kožních problémů přicházejí i ty psychické. Běžný dermatologický problém totiž někdy končí i jizvami na obličeji.

Článek

Velký vliv na vznik akné mají pohlavní hormony, proto trápí zejména dospívající mladé lidi. Problémy ale mohou pokračovat i v dospělosti. Obvykle ale už nejsou tak výrazné.

Příznaky akné

Projevy akné zažil někdy v životě každý z nás. Dochází při něm k nadměrné produkci mazu v mazových žlázách. Ty se ucpávají a může v nich dojít k další bakteriální infekci. Na obličeji se tak objeví zánětlivé pupínky, uzliny nebo puchýřky. Na začátku je nevidíme, pak se objeví černé tečky a pupínky obsahující hnis. Nejvíce jich najdete na obličeji, ale také třeba na zádech či ve výstřihu, případně v horní části paže.

Léčba akné

K vymizení akné velmi často dojde s dospělostí. V době, kdy jsou problémy nejintenzivnější, je kromě správné péče o pleť důležitá také zdravá výživa, omezení sladkostí a vůbec jídel, v kterých je mnoho dochucovadel či barviv. Opalování sice pomáhá, ale z dlouhodobého hlediska kůži nesvědčí. Zásadní je péče o pleť, kde je dobré následovat zejména rady kosmetiček.

Pleť je třeba správně odličovat, čistit a myslet i na vhodnou dekorativní kosmetiku. Ta sice může být pro mnohé řešením, jak akné zamaskovat, ale při špatném výběru problémy ještě zhorší. Kosmetika by proto měla být pečující, ta, která zničí v kůži záněty a reguluje tvorbu kožního mazu, ale zároveň neucpává póry. Volte takovou, která  pomáhá póry spíše uvolnit a předchází tvorbě zánětů. Existují i lokální přípravky na postižená místa.

Vyšetření špatné pleti

Akné je viditelné na první pohled, vážnější případy řeší kožní lékaři, ale první pomoc poskytne spíše dobře vyškolená kosmetička.

Foto: Focus and Blur, Shutterstock.com

Rozhodně neuškodí se kromě doktora poradit i se zkušenou kosmetičkouFoto: Focus and Blur, Shutterstock.com

Komplikace: rozsáhlé záněty a jizvy

Při špatné péči o pokožku nebo při velkém rozsahu onemocnění vznikají hluboké a rozsáhlé záněty. Ty se pak špatně hojí a mohou zanechat následky v podobě jizev. K jejich vzniku přispívá i neustálé vymačkávání pupínků, které do kůže často zanese infekci. Zjizvenou kůži pak pomůže zlepšit laser.

Pokud jde o opravdu těžkou formu, kdy na kůži vznikají velké záněty, je třeba podávat i antibiotika ve formě kožních roztoků a mastí. U dívek dokáží problémy zmírnit některé typy hormonální antikoncepce.

Prevence je v životním stylu

Prevence je v tomto případě stejná jako léčba lehkých forem akné, to znamená správná životospráva, včetně zvládání stresu, vhodná kosmetika správná péče o pleť. Platí, že sklon k akné se dědí.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Čistota, čistota, a zase čistota. To je nejlepší prevence i léčba aknéFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Akné

  • Popis - Kožní onemocnění, které je ovlivněno zejména hormony. Proto se více objevuje u mladých lidí. Problémy ovšem mohou být i v dospělosti.
  • Příznaky - Pupínky s obsahem hnisu se objevují nejčastěji v obličeji, na zádech a ve výstřihu.
  • Inkubační doba - Není
  • Léčba - V běžných případech nejlépe pomáhá správná péče o pleť, u těžší formy je někdy třeba i léčba antibiotiky či hormonální antikoncepce.
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá.
  • Prevence - Dobrá životospráva, omezení stresu, cukru a chemie v jídle, vhodná kosmetika a péče o pleť

Reklama

Související témata:

Načítám