Hlavní obsah

Co dokážou moderní náplasti? Měří teplotu a hojí rány

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náplasti má doma v lékárničce snad každý. Až budete ale příště doplňovat zásoby, zapátrejte po takových, které dokážou víc než jen zalepit odřené koleno.

Článek

Mít po ruce náplast se hodí, ať už se říznete v kuchyni nebo si vaše ratolest ublíží při pádu z kola. Možná jste si dosud vystačili s obyčejnou polštářkovou náplastí, byla by ale škoda ignorovat vychytávky, ve které se tenhle malý pomocník vyvinul.

Už běžně seženete náplasti s veselými potisky pro vaše nejmenší, hypoalergenní náplasti pro citlivou kůži nebo voděodolné, které oceníte nejen při letních vodních radovánkách. V lékárnách ale najdete mnohem víc.

Nepotřebujete dezinfekci

Nosíte pro všechny případy náplast s sebou v kabelce nebo batohu, ale když přijde její chvíle, potřebovali byste ránu nejprve vyčistit? Ne vždy je po ruce dezinfekce nebo alespoň čistá voda. Řešením mohou být náplasti, které samy dokážou cizorodé mikroorganismy v ráně zahubit a zastavit postup infekce. Absorbují do sebe vedle patogenů i dráždivé jedy a toxiny, čímž tlumí bolest a urychlují hojení. K dezinfikování ran se v tomto případě používá hlavně aktivní uhlí a stříbro.

Foto: Archiv firem

Zleva: Bambusová náplast Patch Strips s aktivním uhlím, 222 Kč/balení 25 ks, prodává e-shop Organikk. Alginátové krytí se stříbrem Melgisorb, 539 Kč/balení 10 ks, prodává e-shop PilulkaFoto: Archiv firem

Podpořte vlhké hojení

Jste zvyklí ránu ošetřit kysličníkem nebo lihem a zalepit? Tento postup ránu vysuší a dobu hojení může prodloužit. Dnes se odborníci přiklánějí spíše k metodě tzv. vlhkého hojení, při které je důležité udržet poranění ve vlhkém prostředí.

Díky němu vylučuje organismus do rány tekutinu, která slouží k čištění. Vlhké hojení zabraňuje nejen vstupu infekce, podporuje také růst nových buněk a uzavření rány novou vrstvou kůže. Dobu hojení může zkrátit až o polovinu. Správný postup je ránu omýt vodou a zbavit případných nečistot (kamínků či střepů). Pak ji překryjete hydrogelovou náplastí nebo ošetříte speciálním hydrogelem a překryjte nesavým materiálem nebo fólií (v případě malé ranky můžete nechat bez překrytí).

Foto: Archiv firem

Zleva: Náplasti Hydrocoll, 1078 Kč/balení 10 ks, prodává e-shop LekarnaHartmann. Hydrogel HemaGe, 191 Kč + fólie na překrytí Dermafoil, 15 Kč/kus, prodává e-shop AskerFoto: Archiv firem

Na kuří oka i opary

Náplasti slouží nejen k překrytí ranky, umějí například pomoci zhojit opary, afty, kuří oka nebo vyhladit jizvy. Svým speciálním složením dokážou to, co je třeba: vysát přebytečný hnis z oparu nebo změkčit zatvrdlé kuří oko, uleví i od bolesti a urychlují hojení. Využívají k tomu například kyseliny salicylové nebo kyseliny hyaluronové. Seženete také kapsaicinové náplasti, které se používají jako podpůrná léčba bolestivých svalů a kloubů.

Foto: Archiv firem

Zleva: Náplasti na opary Wundmed, 49 Kč/balení 6 ks, prodává e-shop Dr.Max. Samolepicí krytí pro ošetřování jizev Mepiform, 589 Kč/balení 5 ks, prodává e-shop PilulkaFoto: Archiv firem

Změřte teplotu

Náplasti dnes umějí dokonce měřit teplotu. To oceníte zejména s nejmenšími dětmi, u kterých je měření klasickým teploměrem často nadlidský úkol. Náplast stačí přilepit na čelo a během půl minuty máte teplotu změřenou. Existují i obrázkové náplasti, aby děti tahle procedura bavila. Jsou z nedráždivého materiálu a často je můžete nechat nalepené až 48 hodin a sledovat, zda teplota ustupuje.

Foto: Archiv firem

Zleva: Čelový teploměr, 39 Kč, prodává e-shop Dr.Max. Nalepovací teploměr s obrázky FeverMates, 259 Kč/balení 8 ks, prodává e-shop LékárnaFoto: Archiv firem

Šetřte planetu

Na trhu je i nabídka náplastí z přírodních materiálů bez dráždivých chemikálií a lepidel. Náplasti jsou vyrobeny například z bramborového škrobu nebo bambusu, což je jeden z nejrychleji rostoucích a přirozeně obnovitelných zdrojů na planetě, který ke svému růstu vyžaduje minimum vody a není třeba chránit ho pomocí pesticidů ani herbicidů. Použité lepidlo je pak bez dráždivých chemikálií, rozpouštědel a latexu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Samodržící náplast bez latexu a lepidla Wundmed, 39 Kč, prodává e-shop Dr.Max. Bambusové náplasti Patch Strips aloe vera na mírné popáleniny, puchýře nebo drobné odřeniny, 222 Kč/balení 25 ks, prodává OrganikkFoto: Archiv firem

Načítám