Hlavní obsah

Záněty v těle, které mohou vést k infarktu: Jak se jich zbavit a proč hlídat tuky

Foto: udra11, Shutterstock.com

Foto: udra11, Shutterstock.com

Reklama

Jeden čas se mluvilo o překyselení a říkalo se, že pokud chtějí být lidé zdraví a štíhlí, musejí se detoxikovat. Teď se zase stále častěji mluví o zánětech v těle, přičemž ty na rozdíl od mytického překyselení skutečně existují. Ale ani tady nevěřte zázračným dietám.

Článek

Nejde přitom o infekční záněty, jako je třeba angína se zánětem mandlí. Tyto se odehrávají v tukové tkáni a zvyšují mimo jiné riziko rozvoje nemocí srdce a cév či cukrovky a oslabují imunitu. Když se jich zbavíte, budete zdravější a i hubnutí vám pak půjde lépe.

Při hubnutí totiž nejde jen o to, jak moc snížíte energetický příjem a zvýšíte výdej. Důležité je také složení stravy. Právě to má podle výzkumů z posledních let velký vliv na vnitřní zánětlivé procesy v těle – a ty pak ovlivňují celkový zdravotní stav.

Skrytý zánět: nevhodné tuky a obezita

„Tím, co jíme a pijeme, můžeme ovlivňovat nejen hladiny cholesterolu, triacylglycerolů nebo glukózy v krvi, ale i zánět v těle,“ potvrzuje profesor Rudolf Poledne z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM a člen Fóra zdravé výživy, který nedávno vedl tuzemský výzkum na stejné téma. Podle něj je tento vnitřní zánět vedlejším projevem nadváhy či obezity a do velké míry souvisí s přehnanou konzumací nasycených mastných kyselin, tedy zejména živočišných tuků.

Jinými slovy: Čím více kilogramů navíc člověk nosí, tím pravděpodobněji bude mít v těle skryté záněty. Studie z roku 2019 například zjistila, že hladiny klíčového zánětlivého markeru v krvi známého jako C-reaktivní protein (CRP) se zvyšují s rostoucí hmotností. Tento zánět je způsoben hormonálními a metabolickými změnami v důsledku nadbytečných kil a není možné se ho zbavit jinak než tím, že člověk zhubne!

Jak na to? Podle Rudolfa Poledneho nemá smysl snažit se jíst speciální diety údajně zaměřené na zmírňování zánětu v těle. Zásadní je správný jídelníček a dostatek pohybu. Pokud jde o cvičení, vhodné je kombinovat například plavání či chůzi s posilováním.

Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Protizánětlivá strava? Nemusíte držet žádné „speciální diety“, stačí jíst zdravě a hýbat seFoto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Rybí tuk je v pořádku, ostatní živočišné tuky ne

Kdo se chce zbavit vnitřního zánětu způsobeného nadměrným příjmem nevhodných tuků, měl by při vaření používat správné tuky, tedy zejména rostlinné oleje, jako je řepkový nebo olivový, občas si dopřát běžné ořechy, zvýšit příjem ryb. Vhodné mohou být také doplňky stravy s rybím olejem.

Rybí tuky, i když jsou živočišného původu, obsahují vyšší procento zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, dokonce jsou významným zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3, které jsou vyloženě prevencí srdečně-cévních onemocnění.

Pozor na kokosový tuk

Naopak z rostlinných tuků si dávejte pozor na vyšší konzumaci kokosového oleje, protože má podobně nevhodné složení plné nasycených mastných kyselin jako sádlo. Platí to i o dalších exotických tucích, které se přitom nezřídka objevují v mnoha hotových potravinách.

„Problematické jsou skryté zdroje nasycených mastných kyselin v potravinách z cukrářské a pekařské výroby – zejména ty s polevou či náplní a náhrady mléčných výrobků,“ upozorňuje na riziko profesorka Jana Dostálová, potravinářka z VŠCHT, která spolupracuje mimo jiné s iniciativou Vím, co jím.

Reklama

Související témata:

Načítám