Hlavní obsah

Máte tlusté dítě? Nenadávejte mu – je to vaše vina. Mějte ho rádi a změňte stravovací návyky v rodině STOB

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než čtvrtina dětí se dnes potýká s nadváhou nebo obezitou. Jenže rodiče problém někdy zlehčují a zavírat oči dokážou i před zjevnou obezitou. Dítě si však samo pomoct nedokáže. Jak na to? Máme pár tipů, které by vám mohly pomoci.

Článek

Od 90. let až čtyřikrát narostl počet obézních dětí a týká se to stále mladších ročníků. K extrémnímu nárůstu počtu dětí s obezitou došlo v posledních několika letech a podle pediatrů umocnila tento nárůst dětské obezity i covidová pandemie, během níž se zhoršily stravovací návyky a omezila pohybová aktivita.

Za největší problém odborníci považují názor mnoha rodičů i velké části naší společnosti, že obezita není nic vážného, že se jedná především o estetický problém. Ačkoli na první pohled nejsou kromě tloušťky na dětech zdravotní problémy příliš vidět, laboratorní testy a měření je odhalí. Obezita velice často vede k metabolickému syndromu, což je závažný stav, který ohrožuje život.

Kdy se začít strachovat

Často lze slýchat názor, že dítě je baculaté po dědovi nebo že trochu oplácaní jsou v rodině všichni. Podle odborníků ale pouze tři procenta dětí trpí obezitou kvůli dědičnosti nebo nemoci. A třebaže genetické předpoklady roli hrají, při dodržování zdravého životního stylu se dítě do stadia obezity nemusí vůbec dostat! Rodiče také často spoléhají na to, že potomek z kilogramů navíc vyroste. Stává se to, ale bohužel jen zřídka. Z většiny tlustých dětí vyrostou tlustí dospělí. Proto je nutné začít s nápravou co nejdříve.

„Už delší dobu přemýšlíte o tom, že váha vašeho dítěte není úplně v pořádku? Pak je třeba něco změnit,“ říká nutriční terapeutka a lektorka společnosti STOB Marika Králíková, která vede i kurzy zdravého životního stylu pro děti. Rodiče by měli reagovat, už když má potomek nadváhu třeba jenom pět kilo. Právě tehdy je čas změnit stravovací návyky celé rodiny, protože dítě samo to nezvládne.

Co dělat, aby dítě zdravě zhublo

Jak na to? „Nejezte jen méně, jezte především lépe,“ uvádí nutriční terapeutka pravidlo číslo jedna. Začněte třeba tím, že budete připravovat zdravější jídlo pro celou rodinu. „Koupený croissant ke svačině nebo párky k večeři jsou často časově méně náročné než domácí příprava plnohodnotnějšího jídla, ale nemějte obavy, ani při vyváženém jídelníčku nemusíte trávit hodiny v kuchyni. Chce to jen trochu přípravy a plánování,“ radí odbornice. A samozřejmost je do nákupů i vaření zapojit dítě i celou rodinu.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nejste si jistí, zda vaše dítě nemá potíže s tělesnou hmotností, ať už máte podezření na nadváhu, nebo podváhu? Poraďte se s dětským lékařemFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Co má jíst dítě, které hubne

Děti nenechte hladovět. „Potřebují dostatek živin pro svůj vývoj, striktní diety nebo vynechávání jídel do jejich života rozhodně nepatří!“ varuje Marika Králíková. U spokojeného a nasyceného dítěte je navíc větší šance, že snáze odolá volání sladkostí.

Zkuste pomalu a postupně zaměňovat méně vhodné varianty potravin za výhodnější. „Například hranolky za brambory nebo aspoň vyměňte hranolky smažené za hranolky pečené v troubě, sladké pití za zředěný džus a postupně za vodu, sladkou svačinu za domácí méně sladký koláč s ovocem nebo pečivo se šunkou a sýrem, část moučné přílohy za zeleninu…,“ přidává několik tipů Marika Králíková. Nemusíte se vzdávat ani sladkostí – zkuste třeba zdravý tvarohový dort bez mouky a cukru.

Buďte trpěliví a jděte na to pomalu

Nikdy dítěti nenadávejte, neposmívejte se mu, nedělejte z jeho obezity středobod rodinného života. Ke kilům navíc se postavte věcně jako ke zdravotnímu problému, který je potřeba vyřešit (protože právě o to jde). Není nutné začínat ze dne na den „nový život“, postupně dělejte drobné změny, které si dítě osvojí natrvalo. Přitom musíte sami dodržovat to, co po něm chcete! Oceňte potomka i za malé krůčky k lepší životosprávě, ať už je to třeba jedna sklenička sladkého nápoje místo obvyklých tří, banán ke svačině místo sušenky nebo absolvování pěší procházky.

Samozřejmě nemůžete čekat, že výsledky uvidíte za pár dní. Nemusíte spěchat, dítě „nehubne do plavek“, hubne napořád na celý život a netrpělivostí byste mohli nadělat víc škody než užitku. „Nezapomeňte, že nikdo se nový návyk nenaučí ze dne na den,“ vysvětluje Marika Králíková. „Je to podobné, jako když se dítě učí psát nebo číst. Jděte na to pozvolna, krok za krokem.“ Pokud máte pocit, že to sami nezvládnete, nebo se vám změna k lepší životosprávě nedaří, svěřte se do rukou odborníka.

Načítám