Hlavní obsah

Metabolický syndrom nebolí, ale dokáže zničit celé tělo

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Zhruba třetina české populace má metabolický syndrom, který postupně devastuje cévy a nervy celého těla. Vede k cukrovce 2. typu, zvyšuje riziko nádorů, mozkové mrtvice, srdečního infarktu, amputací i demence. Jak se pozná a co se s ním dá dělat?

Článek

Ačkoliv roli hraje i genetika, metabolický syndrom (MS) zásadně souvisí se životním stylem, nedostatkem pohybu a nadbytkem jídla – to jsou hlavní příčiny, které vedou v první řadě ke zvýšení hmotnosti. Špatné složení stravy, nedostatek pohybu a obezita zhoršují fungování celého organismu a přidávají se další problémy, až vznikne stav, který se označuje jako MS.

Rizikové hodnoty pro metabolický syndrom

MS není nemoc, ale syndrom: jedná se o neutěšený stav celého organismu, který vede ke zhoršování celkového zdraví a významně zvyšuje riziko závažných nemocí i smrti. O MS se může mluvit, má-li člověk tři a více z následujících rizikových parametrů.

1. OBVOD PASU: u mužů větší než 102 cm, u žen 88 cm

2. VYSOKÝ KREVNÍ TLAK (hypertenze): více než 130/80 mm Hg

3. VYŠŠÍ HLADINA CUKRU V KRVI (hyperglykemie): více než 5,6 mmol/l nalačno

4. NIŽŠÍ HLADINA HDL-CHOLESTEROLU V KRVI: u mužů méně než 1,0 mmol/l, u žen méně než 1,3 mmol/l

5. VYŠŠÍ HLADINA TRIGLYCERIDŮ V KRVI: více než 1,7 mmol/l nalačno

S MS souvisejí i další potíže, například nealkoholové ztučnění (steatóza) jater. Každý z výše uvedených parametrů statisticky zesiluje zdravotní rizika a je na lékaři, aby posoudil jejich kombinaci a závažnost u každého pacienta individuálně a navrhl vhodná léčebná opatření.

Foto: TAGSTOCK1, Shutterstock.com

Obvod pasu naznačuje, kolik vnitřního tuku člověk má. A čím více tuku v břiše, tím hůř pro celkové zdravíFoto: TAGSTOCK1, Shutterstock.com

Vysoké riziko smrti i invalidity

MS nevzniká ze dne na den, vyvíjí se postupně a potíže se dlouho nijak neprojevují. Přesto v organismu dochází k závažnému poškozování cév, vzniku inzulinové rezistence, prediabetu a cukrovky 2. typu, což jsou nemoci, které dále a tiše devastují cévy i nervy.

Zásadně se tak zvyšuje riziko srdečního infarktu, mozkové mrtvice i rakoviny. Poškozené cévy vedou i k demenci (ateroskleróza mozkových tepen), vážnému poškození nohou (ischemická choroba dolních končetin), selhání ledvin a poškození sítnice a ztrátě zraku. Inzulinová rezistence zvyšuje nejen hladinu cukru v krvi, ale také hladinu inzulinu, což je spojováno se zvýšeným rizikem nádorů!

Vyšetření a léčba MS

Diagnóza MS se stanovuje na základě krevních testů, měření tlaku a celkového zdravotního stavu. Důležitá je také tělesná hmotnost a obvod pasu. Zásadní je s léčbou začít co nejdříve, dokud ještě nedošlo k velkému poškození organismu a nerozvinula se ateroskleróza či cukrovka.

Zcela zásadní je snížení hmotnosti: již 10procentní váhový úbytek pomůže výrazně zlepšit zdraví včetně hodnot krevního tlaku a krevních tuků. Léčba spočívá v normalizaci všech rizikových faktorů, a to změnou životního stylu a pomocí léků.

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Výživová doporučení se časem všelijak mění a každému svědčí něco jiného. Zásadní je ovšem zhubnout, ubrat sacharidy, trans tuky a alkohol a přidat vlákninu a trochu pohybuFoto: pathdoc, Shutterstock.com

Prevence metabolického syndromu

Rizikové faktory se dělí na ovlivnitelné a neovlivnitelné. Neovlivníte pohlaví (mužům MS hrozí víc), stárnutí (s věkem riziko stoupá) ani dědičnost, ale můžete hodně zapracovat na tělesné hmotnosti, pravidelném pohybu a přiměřeném jídelníčku. Nebezpečí MS také zvyšuje kouření, nadměrné pití alkoholu, nedostatek spánku a stres.

Metabolický syndrom

  • Popis - Soubor rizikových faktorů, který zasahuje celý organismus a výrazně zhoršuje celkové zdraví.
  • Příznaky - Obezita, vysoká hladina cukru a špatného cholesterolu v krvi, inzulinová rezistence, vysoký tlak. U každého postiženého se tyto negativní faktory projevují v různé míře, individuální riziko posuzuje lékař.
  • Léčba - Snížit hmotnost, upravit jídelníček, zvýšit fyzickou aktivitu a důsledně léčit každý příznak (léky na hypertenzi atd.).
  • Statistika - Metabolický syndrom výrazně zvyšuje riziko úmrtí na nemoci srdce a cév a propuknutí nebezpečné cukrovky 2. typu.
  • Prevence - Zdravý životní styl, dostatek pohybu, udržování správné váhy, občasná kontrola „neviditelných“ příznaků, jako je např. vysoký tlak.

Reklama

Načítám