Hlavní obsah

Plevel, nebo léčivka? Tyhle rostliny nelikvidujte!

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Reklama

Možná je považujete za plevel, ale na zahrádce byste je měli spíš pěstovat! Jsou totiž léčivé nebo skvělé do kuchyně. Ukážeme vám pět bylinek, které dnes často končí v kompostu, přitom naše babičky si jich velmi cenily.

Článek

Urputný plevel, který se jen tak nechce vzdát místa na vaší zahrádce, nebo bylinka, kterou byste měli opečovávat a radovat se, že ji máte na dosah? Představíme vám pět rostlinek a snad pak budete mít v této otázce více jasno!

Šrucha zelená

Foto: Volodymyr Nikitenko, Shutterstock.com

Šrucha chutná jemně a lehce nakysleFoto: Volodymyr Nikitenko, Shutterstock.com

Před pár stovkami let byste šruchu zelenou nebo také portulák našli na zahrádkách v záhonku jako zeleninu. Byla zdrojem vitaminu C, E a B, stejně jako vápníku, hořčíku, železa nebo zinku. V herbářích ji doporučovali jako bylinu vhodnou pro ty, kdo trpí na záněty střev a žaludku, nebo na zácpu. Čerstvá šťáva ze šruchy snižovala horečku i cholesterol, pomáhala proti nemocem srdce, používala se na spáleniny a rány, u kterých zrychlovala hojení.

Šruchu můžete sbírat celé léto – odřízněte klidně celé výhonky, ale dřív, než vykvetou, protože poté zhořknou. Používejte ji syrovou do salátů, do špenátu, lze jí dochutit tvarohovou pomazánku nebo podusit s vejcem. Nasbírejte si vždy jen množství, které ihned zkonzumujete, jelikož syrovou ji nejde dlouho skladovat. Na uskladnění a čaj si ji ale nasušte.

Čaj udělejte asi z 10 g lístků na 1/4 l vody. Vařte 10 minut, stejnou dobu louhujte a pijte asi třikrát denně pro podporu imunity a zlepšení celkové kondice.

Ptačinec prostřední

Foto: Furiarossa, Shutterstock.com

Svěže zelené a šťavnaté lístky ptačince mají chuť mladé kukuřiceFoto: Furiarossa, Shutterstock.com

Ptačinec prostřední (jinak zvaný i ptačinec žabinec) roste na vlhčích místech zahrádek i ve volné přírodě. Je to rostlina s velkou životní sílou, někdy kvete i pod sněhem. Sbírat ho můžete celý rok, syrový do kuchyně se hodí před květem, na ostatní účely i s květy. Je ceněný pro obsah vitaminu C a E, kysličníku křemičitého a draselného, ale i dalších látek, které se hodí při léčbě kožních chorob. Byl využíván i jako bylina zmírňující revma a přidával se do směsí bylin na léčbu rýmy a kašle.

V kuchyni se dá použít do salátů, pomazánek nebo do polévky. Z čerstvé byliny si můžete udělat i čaj (1 lžíci na čtvrt litru horké vody).

Jako obklad se dával na zanícené rány i bolavé klouby, to se rozbil paličkou na maso, vložil do utěrky a přiložil na ránu, kde podle receptů našich babiček asi hodinu působil. Na úlevu od bolesti kloubů se používala i koupel. Hrst ptačince se zalila třemi litry vroucí vody, nechala se alespoň dvě hodiny louhovat, přecedila se a přidala do vody ve vaně. Koupel měla trvat asi 15 minut a měla se opakovat denně, alespoň 14 dní.

Vyzkoušet ho můžete i na výrobu domácí pleťové masky – roztlučený smíchejte s tvarohem a naneste na obličej, kde nechejte asi 20 minut působit, pak smyjte. Tato maska pleť regeneruje a rozjasní.

Popenec obecný

Foto: Elena Masiutkina, Shutterstock.com

Popenec má výrazně kořeněnou chuť, takže se hodí i do pomazánekFoto: Elena Masiutkina, Shutterstock.com

Popenec obecný, jinak také břečťanolistý patří mezi bylinky, které se dají sbírat na jaře mezi prvními. Stejně jako třeba pampeliška nebo sedmikráska obsahuje mnoho vitaminů a minerálů a je vhodný do jarních salátů, smoothie, pomazánek a očistných nápojů.

Popenec obsahuje hořčiny, takže se hodí na podporu trávení, metabolismu a správné funkci jater. Lze ho konzumovat syrový, ale také nasušit. V herbářích byste u něj našli i účinky protizánětlivé, dezinfekční a hojivé, používal se i proti průjmu, při zánětech dýchacích cest i močového ústrojí. S jeho množstvím byste to neměli přehánět, ale protože má opravdu silnou chuť, tak vás to ani nebude svádět.

Popenec můžete sbírat zhruba od konce dubna do poloviny léta. Trhá se celá nať i s květy, právě v době květu má nejvíc účinných látek.

Bršlice kozí noha

Foto: Svetlana Mahovskaya, Shutterstock.com

Bršlice chuťově připomíná jemné ořechy, někomu zas mladou mrkev. Rostlina je mimochodem na karotenoidy bohatáFoto: Svetlana Mahovskaya, Shutterstock.com

Bršlice byla také kdysi cíleně pěstovanou bylinkou, dnes patří k nejobtížnějším plevelům. Naši předkové si jí ale vážili pro podporu trávení, prevenci močových a ledvinových kamenů, pomáhala při bolestech kloubů, má protizánětlivé účinky a hodí se i na prevenci vzniku krevních sraženin.

Čerstvé listy můžete přidat do salátů i pomazánek, hodí i na chléb s pomazánkou obdobně jako pažitka nebo řeřicha, můžete ji dusit s cibulkou jako špenát.

Při dně nebo jako prevenci tvorby sraženin konzumujte odvar: přelijte dvě lžíce oddenku půl litrem vroucí vody a nechte čtvrt hodiny vyluhovat, potom sceďte. Kúra by měla trvat deset dnů, poté si naordinujte stejně dlouhou pauzu.

Bršlici byste měli konzumovat opatrně. Dodržujte tedy dávkování, jinak by mohla vyvolat nevolnost a podráždit ledviny! Ideálně se o jejím vnitřním užívání poraďte se svým lékařem.

Listy bršlice lze použít jako obklady na místa, která bolí kvůli dně a revmatismu. Listy se spaří horkou vodou nebo velmi krátce povaří, pak se vloží třeba do čisté utěrky, nechají vychladnout, přiloží na dané místo a obalí se potravinářskou fólií. Tento zábal lze nechat působit klidně i přes noc.

Svízel

Foto: fotomarekka, Shutterstock.com

Svízel je v herbářích velmi ceněnou bylinkou, která čistí orgány i lymfatické uzliny a prý je velmi blahodárná i při léčbě rakovinyFoto: fotomarekka, Shutterstock.com

Všichni asi dobře znáte svízel přítulu, ale v přírodě můžete potkat i další druhy - například syřišťový a povázku. Všechny mají podobné léčivé účinky, možná až překvapivé. V herbářích lidových léčitelů totiž platí za bylinku, kterou doporučují i v případě léčby rakoviny. Svízel čistí játra, ledviny, slinivku i slezinu, ale podporuje i činnost lymfatických žláz.

Horní lístečky – bez tvrdé lodyhy – jezte klidně za syrové, nejlépe na chlebu nebo v salátech.

Čaj či výluh si připravíte z jedné vrchovaté lžičky svízele zalité 1/4 litrem vařící vody. Necháte krátce louhovat, přecedíte a můžete užívat jak vnitřně, tak zevně například na omývání kůže.

Kloktání a vyplachování úst výluhem ze svízele zrychluje hojení v oblasti krku. Odvar se používá při kožních chorobách, akné, ale pomáhá i na vředy. Na to lze použít i čerstvou šťávu ze svízele, která se nanese a nechá na postiženém místě zaschnout.

Reklama

Související témata:

Načítám