Hlavní obsah

Do dvou let budeme mít nový lék na Alzheimerovu nemoc, říká přední český neurolog

Foto: Berit Kessler, Shutterstock.com

Foto: Berit Kessler, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zapomínání jediným projevem Alzheimerovy nemoci? Co ji způsobuje a jak dlouho trvá, než se nemocný dostane od stanovení diagnózy do posledního stadia choroby? Poslechněte si podcast s předním odborníkem na léčbu tohoto závažného onemocnění.

Článek

Dosud jsme slýchali, že Alzheimerova nemoc v budoucnu postihne většinu lidí, že je těžké ji diagnostikovat a že na ni není lék. To všechno je pravda. Ale jen částečně. „V poslední době se zdá, že v prevenci došlo k pokrokům. Nových nemocných máme o nějakých pět až deset procent méně, než jsme se obávali, že budeme mít. To je nejspíš dáno tím, že účinně léčíme cukrovkuvysoký krevní tlak, což jsou rizikové faktory pro vznik Alzheimerovy nemoci. A také že stoupla duševní aktivita a vzdělání a lidé dbají na fyzickou aktivitu, což jsou zase ochranné faktory,“ říká v podcastu MUDr.ování přední odborník na léčbu Alzheimerovy nemoci profesor Jakub Hort.

Jaké jsou další negativní faktory vzniku Alzheimerovy nemoci a co nás naopak ochrání? Lze nemoci předejít? Jak vypadá léčba a jak je účinná? Celý rozhovor s neurologem Jakubem Hortem si poslechněte v podcastu MUDr.ování.

Zapomínání má mnoho důvodů

„Poruchy paměti, výkonnosti a plánování jsou typickými příznaky Alzheimerovy nemoci, ale část z nich lze také vysvětlit roztržitostí nebo stresem. Mně se stává relativně často, že si nemohu na něco vzpomenout,“ říká Jakub Hort s tím, že laické vodítko může člověku dát fakt, že jsou jeho potíže horší než potíže vrstevníků, případně se zhoršuje sám vůči sobě. To znamená, že svůj stav vyhodnotíte jako horší, než byl třeba před rokem.

Když včas nasadíme léčbu, tak ještě několik let může nemocný zůstat na stejně dobré úrovni…

Spolehnout se nemůžete ani na blízké okolí, které potíže nemocných často bagatelizuje. „To je hezky zachyceno ve filmu Tancuj Matyldo,“ upozorňuje Jakub Hort na český snímek z loňského podzimu, který se problematice Alzheimerovy nemoci věnuje. Jak plíživě se může choroba dostat přes práh domova, co všechno způsobí, jak se nemocný cítí a jak vypadá postupné propadání do dalších stadií, si můžete přečíst i v povídkové knížce Sukničkářky, která vyšla rovněž vloni na podzim.

Foto: Proženy.cz

Profesor Jakub Hort je předseda Sekce kognitivní neurologie České neurologické společnosti ČLS JEPFoto: Proženy.cz

Ve filmu i v literatuře

Není divu, že se téma Alzheimerovy nemoci dostalo z nemocnic a ústavů se zvláštní péčí do veřejného prostoru. „Kolem roku 2030 se dá očekávat téměř zdvojnásobení současných počtů nemocných,“ říká odborník, který v podcastu mluví i o nejnovějších léčebných postupech.

V Česku je nyní podle informací Alzheimer nadačního fondu asi 153 000 nemocných. Nárůst případů bude klást velké nároky na lékaře i rodiny, proto bude stále větší tlak na včasnou diagnostiku. „Když včas nasadíme léčbu, tak ještě několik let může nemocný zůstat na stejně dobré úrovni a o několik let lze oddálit ta nejhorší stadia nemoci,“ říká v podcastu MUDr.ování profesor Jakub Hort.

Kdybyste se o závažné nemoci chtěli dozvědět více, podívejte se na stránky Alzheimer nadačního fondu – Jakub Hort je předsedou správní rady. Informace vám může poskytnout také Nadační fond Seňorina, který si dal za úkol zlepšit životní podmínky diagnostikovaných pacientů i pečujících.

S kým jsme si povídali

Profesor MUDr. Jakub Hort, Ph.D., je přední odborník v oblasti mírné kognitivní poruchy a Alzheimerovy choroby a předseda Sekce kognitivní neurologie České neurologické společnosti ČLS JEP. Je vedoucím lékařem centra pro poruchy kognitivních funkcí při Neurologické klinice 2. LF UK a FN Motol. Současně působí jako národní koordinátor výzkumného programu Neuro 2 zaměřeného na Alzheimerovu chorobu při Mezinárodním centru klinického výzkumu (ICRC) Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám