Hlavní obsah

Nejen zapomínání, ale i třeba problém s rozhodováním. Jak poznat Alzheimera a jak ho léčit

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Většina rodin už dnes má nějakou zkušenost s péčí o nemocného s demencí, která je postrachem ve všech vyspělých státech. Jak populace stárne, zvyšuje se prudce počet postižených. A nejčastější příčinou je Alzheimerova nemoc.

Článek

V Česku je nyní zhruba 170 tisíc pacientů s tímto nevyléčitelným onemocněním. Vzhledem k tomu, jak populace stárne, naroste u nás dle odhadů do roku 2050 celkový počet pacientů až na 380 tisíc. Jen několik procent nemocných Alzheimerovou chorobou je mladších 65 let, nemoc může postihnout dokonce i třicátníky, vliv má i dědičnost.

Příznaky a stadia Alzheimera

Při nemoci dochází k odumírání mozkových buněk. Alzheimerova nemoc se nejprve projevuje pozvolna. Pacient začne pociťovat zhoršení krátkodobé paměti. Dalšími příznaky jsou stále častější problémy s vyjadřováním, rozhodováním, vykonáváním složitějších činností a časovou orientací. Později začínají problémy i při běžných činnostech, jako je oblékání, stravování či nákup potravin, pacient je často zmatený. V pokročilejší fázi nemoci už nedokáže sám přijímat potravu, může mít významné poruchy chování. V této fázi je již plně závislý na cizí pomoci.

Inkubační doba

Od prvních příznaků po konečná stadia uplyne obvykle 10–15 let. Pokud se na Alzheimerovu nemoc přijde včas, mohou být její následky menší, protože příznaky postupující nemoci se správnou léčbou mohou zmírnit. Prodlouží se tak kvalitnější život bez potíží zejména v počátečních fázích onemocnění. Proto je dobré se obrátit na lékaře co nejdříve, nebo se můžete otestovat – buď online, či v některých lékárnách.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

I když se o Alzheimerově chorobě mluví jako o nemoci stáří, může napadnout i třicátníka.Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Léčba Alzheimerovy choroby

Příčiny nemoci nejsou známé, proto není k dispozici žádná účinná léčba. Existují pouze medikamenty zmírňující její příznaky. Používají se léky zlepšující metabolismus mozku a mozkovou činnost, někdy i antidepresiva.

Přestože nemáme zatím k dispozici lék proti Alzheimerově nemoci, který by byl vhodný a dostupný pro všechny pacienty, neznamená to, že lékaři mají prázdné ruce. Nyní již známe účinná preventivní opatření a také farmakologické i nefarmakologické přístupy, které mohou zlepšit kvalitu života lidí žijících s demencí i jejich blízkých.

Možné způsoby vyšetření

K dispozici není žádný snadný test, všechny, které si uděláte, vás upozorní na to, že máte riziko nemoci. Proto je třeba se obrátit na svého praktického lékaře, popřípadě jiného lékaře-specialistu, který má s nemocí zkušenosti. K tomu by vás měl poslat praktický lékař. Odborník vás vyšetří, zjistí stav paměti a dalších kognitivních funkcí pomocí specializovaných testů, které může doplnit neurologické vyšetření včetně CT a magnetické rezonance mozku (podobná vyšetření probíhají i u jiných onemocnění mozku).

Foto: Dan Kosmayer, Shutterstock.com

Jak nedostat Alzheimera? Celý život cvičit mozek.Foto: Dan Kosmayer, Shutterstock.com

Nejčastější komplikace

Konečná stadia nemoci, kdy člověk není soběstačný a není schopen dodržovat ani základní návyky jako chození na toaletu nebo má přímo inkontinenci stolice, jsou náročná nejen pro pacienta, který si problémy stále ještě může uvědomovat, ale i pro pečující okolí.

Alzheimer: Existuje prevence?

Řada výzkumů potvrzuje, že riziko rozvoje demence lze snížit zdravým životním stylem – počínaje zdravým stravováním až po pravidelné fyzické a duševní cvičení, pracovní či jinou činnost, jako je například trénování paměti a jiné formy kognitivní stimulace a společenských aktivit.

Měli bychom pamatovat také na význam smyslů, zejména sluchu a zraku, a jejich včasnou a dobrou kompenzaci. Důležité také je starat se o své srdce a cévy, protože jinak hrozí infarkt či mrtvice, které zvyšují riziko demence. K prevenci přispívá i zdravé životní prostředí.

Alzheimerova choroba

  • Příčiny - Nejčastější příčina demence souvisí s odumíráním mozkových buněk z neznámých příčin.
  • Příznaky - Zhoršení zejména krátkodobé paměti, problémy s vyjadřováním, rozhodováním a časovou orientací. Později: potíže s oblékáním, stravováním či nákupem potravin, pacient bývá často dezorientovaný. V pokročilejší fázi: nedokáže sám přijímat potravu, může mít významné poruchy chování, je zcela závislý na cizí pomoci.
  • Inkubační doba - Nemoc se do konečného stadia rozvíjí obvykle 10–15 let.
  • Léčba - Soustředí se zejména na zmírnění příznaků, používají se zejména kognitiva, léky zlepšující metabolismus a činnost mozku, někdy i antidepresiva.
  • Smrtnost - V roce 2018 byla nemoc sedmým nejčastějším důvodem úmrtí, mohla za smrt každé 23. ženy a každého 45. muže.
  • Prevence - Zdravý životní styl, sociální, psychická i fyzická aktivita, kompenzace sluchu a zraku, zdravé prostředí.

Odborná garance: Doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D., ředitelka Gerontologického centra

Víte, kteří slavní trpěli Alzheimerovou nemocí? Patřil mezi ně třeba i představitel detektiva Columba. 

Reklama

Načítám