Hlavní obsah

Obleč se, ať nedostaneš infarkt. V zimě se jeho riziko zvyšuje

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O infarktu a dalších kardiovaskulárních onemocněních se mluví zejména v souvislosti s teplým počasím, které pro organismus představuje pořádný nápor. Jenže pro kardiaky je riskantní, a dokonce víc než léto, zima. Riziko infarktu v tomto období stoupá o sedm procent.

Článek

Zatímco dospělí svým dětem říkají „pořádně se obleč, ať nenastydneš“, děti by na oplátku mohly svým rodičům klást na srdce „pořádně se obleč, ať nedostaneš infarkt“. V tomto období se totiž jeho riziko zvyšuje.

Jak je to s predispozicí k onemocnění srdce a cév? Dá se poznat nemocné srdce? O tom všem a dalších úskalích zimního počasí pro kardiaky jsme si povídali v podcastu MUDr.ování s profesorem Michalem Vrablíkem.

Srdce v hlavě

„Chladné počasí je typická zátěžová situace pro klasického kardiaka s chronickým srdečním onemocněním. Je to pro něj další zátěžový prvek. Pokud je ještě spojen s námahou po dobrém jídle, například člověk vycházející z restaurace po obědě, je to přímo učebnicový příklad rizika,“ říká Michal Vrablík, odborný garant projektu Srdce v hlavě.

V takové chvíli se setkává hned několik negativních vlivů najednou. Kromě zimy je to jídlo, typicky něco tučnějšího, podpořené alkoholem, což dává při zpracování organismu pořádně zabrat a zatěžuje oběhový systém.

Foto: Marie Irová

Lékař a vědec prof. MUDr. Michal Vrablík Ph.D Foto: Marie Irová

Vánoce jako rizikové období pro kardiaky

Riziko přejedení hrozí samozřejmě i s blížícími se Vánocemi, které jsou pro mnohé symbolem hojnosti. Neznamená to ale, že by si člověk, pokud nemá vážnější problémy, musel odepřít cukroví, smaženého kapra a pohárek svařáku. Důležité je dobré jídlo prokládat sem tam procházkou či jiným pohybem. Dobrou variantou může být třeba jít na návštěvu pěšky, pokud je to možné, anebo vystoupit o dvě zastávky dřív a projít se.

S chladným počasím jdou také ruku v ruce virózy a nachlazení, jež mohou být pro pacienty s kardiovaskulárními onemocněními velice rizikové. Profesor Vrablík doporučuje jako prevenci očkování, a to jak proti covidu, tak chřipce.

S kým jsme si povídali

Profesor Michal Vrablík je lékař a vědec, autor mnoha odborných publikací. Působí jako profesor na III. interní klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Zabývá se lipidologií a preventivní kardiologií. Je odborným garantem Srdce v hlavě.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Související témata:
Srdeční selhání
Kardiaci

Načítám