Hlavní obsah

Jak vyřešit nedostatek léků podle lékárníků: Jaké léky lze půlit a kde sehnat čípky či sirup

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léky s obsahem ibuprofenu a paracetamolu ve formě pro děti, tedy zejména čípky a sirupy, jsou nyní v České republice nedostatkové. Co dělat, když máte doma nemocné dítě?

Článek

Platí následující. Dětem od devíti kilogramů hmotnosti můžete v případě, že není k dispozici jiný lék, podat tablety pro děti s obsahem 125 mg paracetamolu.

Dětem nad 20 kg je možné podat půlku tablety s obsahem paracetamolu pro dospělé (celá tableta je 500 mg, půlka bude 250 mg).

Stejnou službu udělají dětem nad 20 kg tablety pro děti s obsahem 125 mg paracetamolu. Teplotu srazí i tablety s ibuprofenem o dávce 200 mg (dospělí běžně užívají 400 mg) nebo horký nápoj s paracetamolem pro juniory. Vždy se řiďte doporučenou dávkou podle věku a váhy dítěte. Poraďte se v lékárně, co bude pro vaše dítě nejsnazší.

Nikdy ale dítěti nedávejte dávku, kterou běžně užíváte vy. To je možné až u dětí vážících více než 40 kg, u některých 34 kilogramů. Podívejte se do příbalového letáku, tam to má každý preparát jasně definované.

Individuálně připravené léky

Děti, které neváží ještě ani devět kilogramů, by měly dostat léky ve formě sirupu a čípky, protože lék v tabletě nespolknou, navíc by jim mohl zaskočit. V lékárně vám je mohou individuálně připravit. Udělají to i pro děti pod 20 kg, u kterých se v době, kdy není výpadek léků, také používají spíše sirupy a čípky.

Přípravu léků ale nedělá každá lékárna (jejich seznam neexistuje), záleží na tom, zda mají suroviny, pomůcky, prostor, přístroje či personální kapacity. Individuální léky mají navíc kratší expiraci (trvanlivost) a nemá smysl je pořizovat do zásoby, případně pro větší děti.

Například farmaceuti Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA) situaci řeší pomocí vlastních, individuálně připravovaných léků ve formě čípků. Rodiče dětských pacientů v lékárnách FNUSA seženou čípky jak s ibuprofenem (60 mg a 125 mg), tak paracetamolem (100 mg). „Rozhodli jsme se proto začít připravovat čípky sami v našich prostorách, abychom alespoň částečně pokryli výpadek běžně dostupných léčiv. Denně takto připravíme více než 1000 čípků,“ uvádí vedoucí oddělení přípravy léčiv Nemocniční lékárny Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Mgr. Monika Pecháčková.

Odborná společnost také prosí: „Situace je pro lékárníky stejně náročná a stresující jako pro rodiče, ale za nedostatek léků nemohou. Pro jejich zajištění pro své pacienty dělají maximum. Prosíme, buďte ohleduplní vůči ostatním pacientům i lékárníkům a nehromaďte doma zásoby“.

Foto: makasana photo, Shutterstock.com

Každá lékárna nemá možnost připravovat lékyFoto: makasana photo, Shutterstock.com

Jak léčit teplotu u dětí

Horečku snižujeme, když přesáhne 38 °C. Používají se léky s paracetamolem (např. Paralen, Panadol, Paramax), ibuprofenem (např. Ibalgin, Brufen, Ibumax, Nurofen). Na rozdíl od dospělých nepodávejte u dětí preparáty s kyselinou acetylsalicylovou (např. Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin). Může to být pro ně nebezpečné.

Jak kombinovat léky na teplotu u dětí?

Nyní, když jsou velké výpadky léků a je možné, že bude k dispozici jen jedna účinná látka, může být střídání léků při neklesající horečce složitější.

Obecně platí: paracetamol lze s ibuprofenem střídat, a to jak ve formě čípků, tak i sirupu. To platí zejména v případě, že horečka neklesá. Pak je totiž můžete podávat v kratších intervalech, než je doporučeno pro podání jen jedné účinné látky.

Střídání se doporučuje po čtyřech hodinách (případně po třech, když teplota neklesá). Čili v osm hodin ráno dáte ibuprofen, ve 12 paracetamol, v 16 hodin zase ibuprofen.

Kdybyste používali jen jeden lék, musí být interval delší, obvykle nejméně šest hodin. Pokud tedy máte k dispozici jen ibuprofen, nemůžete lék podat dříve než za šest hodin. To samé platí v případě paralenu. Je třeba dodržet dávkování podle příbalového letáku.

Nikdy také nepřekračujte doporučené denní dávky! Ty také zjistíte z příbalového letáku, a pokud si nejste jistí, poraďte se s lékárníkem nebo lékařem. Vždy je nutné zohlednit nejenom věk dítěte, ale také, kolik vaše dítě váží a jaká je doporučená dávka v přepočtu na jeden kilogram a den.

Jak snížit teplotu bez léků

Teplotu můžete velmi účinně srážet také ochlazováním dítěte, dávejte mu chladné obklady na nohy, na ruce, na hlavu. Malé děti ale nikdy nesprchujte celé, ochlazení hrudníku by byla velká zátěž pro srdce. Nenuťte děti se „vypotit“ ani je příliš neoblékejte a nepřikrývejte. Teplo je třeba odvádět a jen byste mu tím uškodili. Proto je i vypocení pro dítě nevhodné, je to zastaralý návyk.

Reklama

Načítám