Hlavní obsah

Na Vánoce s antigenním testem: Manuál pro ty, kdo se chtějí o svátcích potkat s rodinou

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Reklama

Chystáte se o svátcích za příbuznými a máte obavy, abyste je nenakazili covidem? I když už je onemocnění mnohem mírnější, pro chronicky nemocné může být rizikové. Jak si správně udělat antigenní test a kdy ho podstoupit?

Článek

Zatímco ještě před rokem jsme si dělali antigenní testy několikrát týdně a do toho chodili na spolehlivější PCR testy, dnes už to většinou není nutné. Současná varianta covidu neprobíhá zdaleka tak dramaticky, a pokud nemáte příznaky, není nutné se stále obávat, jestli nejste nakažliví.

Test má smysl si dělat v případě, že máte příznaky, a navíc nechcete nikoho nakazit. Aktuální je to nyní před svátky, kdy se budeme více potkávat s celou rodinou a nakažený člověk by mohl ohrozit třeba starší příbuzné. U těch, kteří mají nějaké chronické onemocnění, je nemoc stále ještě riziková (nakažení z rizikových skupin mají nárok na protivirovou léčbu, která výrazně snižuje riziko komplikovaného průběhu nemoci).

Komu hrozí vážnější průběh covidu

  • léčícím se s onkologickým onemocněním (na chemoterapii, radioterapii)
  • s diabetem
  • s vysokým krevním tlakem
  • s nemocemi ledvin
  • s poruchami imunity
  • s obstrukční plicní nemocí CHOPN
  • obézním
  • starším 65 let

Co mám dělat, když mám pozitivní antigenní test?

Rizikoví pacienti by si měli test, stejně jako ti zdraví, udělat až ve chvíli, kdy mají příznaky. Není třeba si ho dělat preventivně. Je ovšem lépe ho podstoupit, pokud víte, že jste se sešli s nakaženým. V případě rizikových skupin pak platí následující postup. Máte příznaky? Udělali jste si antigenní test a vyšel pozitivně? Kontaktujte praktického lékaře nebo jděte na pohotovost, pravděpodobně vás ještě pošle na PCR test.

Lékař vám může, v závislosti na zdravotním stavu, předepsat protivirovou léčbu. Ta se podává injekčně nebo v tabletách ve vybraných zdravotnických zařízeních (zhruba jedno na okres). Každý lék má nějakou výhodu, který je vhodný právě pro vás, určí lékař. Léky – pokud půjde o tabletovou formu – vám může vyzvednout někdo z příbuzných na základě plné moci.

Pokud vyjde antigenní test negativní, ale vy máte příznaky, opakujte postup další den. Platí, že u části lidí s příznaky covidu se pozitivita může objevit až druhý, nebo dokonce až čtvrtý den od prvních potíží. Spolehlivost antigenních testů na covid není stoprocentní, ale ve chvíli, kdy máte příznaky a vyjde pozitivní antigenní test, tak s velkou jistotou opravdu covid máte.

Foto: Helen Sushitskaya, Shutterstock.com

Dělat si test, když nemáte příznaky, je už dnes zbytečnéFoto: Helen Sushitskaya, Shutterstock.com

Jak si správně udělat antigenní test?

U lékaře je možné provést hluboký výtěr z nosohltanu – tam je největší pravděpodobnost pozitivního záchytu. Pro samotesty se dělá stěr z nosu z hloubky kolem 2-3 centimetrů. Štětička se nechá několik sekund nasáknout a vytáhne se za současného otáčení. U některých testů lze využít stěr z krku. Doporučujeme si před samotestováním důkladně přečíst návod k danému testu.

Okolí chraňte před covidem i chřipkou

Počítejte s tím, že oproti dvěma minulým rokům bude letošní zimní sezona pestřejší v tom, že se dá očekávat vyšší počet onemocnění chřipky. A příznaky chřipky a covidu se mohou překrývat.

Pro rizikovou skupinu jsou nebezpečné obě nemoci. Proto je důležité naučit se infekční etiketě. Jestliže mám příznaky respiračního onemocnění, nebudu vystavovat lidi kolem sebe riziku nákazy. Dříve moderní „přecházení“ respiračních nákaz může člověk sice zvládnout dobře, ale přitom nakazí lidi kolem sebe, kteří mohou mít velké zdravotní potíže.

Mytí rukou, kýchání do kapesníku a dobrovolné nošení roušky v situaci, kdy mi není dobře, a přesto musím být s ostatními lidmi, je projevem obyčejné úcty ke zdraví druhých.

Odborná spolupráce: MUDr. Aleš Chrdle, primář Infekčního oddělení českobudějovické nemocnice

Reklama

Načítám