Hlavní obsah

Častější záněty, hlučné dýchání a ucpaný nos. Jak poznat zvětšené nosní mandle u dětí a co s tím

Foto: Mala Iryna, Shutterstock.com

Foto: Mala Iryna, Shutterstock.com

Zvětšená nosní mandle je jedno z nejčastějších onemocnění ORL, kvůli kterému děti v batolecím nebo předškolním věku podstupují operace. Ne vždy je ale operace nutná.

Článek

Nosní mandle jsou lymfatické žlázy, které se nacházejí v nosohltanu. Lymfatický systém slouží k tomu, aby chránil organismus před rozvojem infekce. Co dělat, když jsou s nimi potíže, a jak to poznáte?

K čemu nosní mandle slouží

Nosní mandle obsahují buňky, které napadají škodlivé látky, jako jsou viry a bakterie. Ty se dostávají dovnitř ústy nebo nosem. U dětí hrají nosní mandle nezbytnou roli v boji proti infekci, s postupem času už nejsou tak důležité, protože imunitní systém člověka dozrává a organismus se může bránit jiným způsobem. Zhruba kolem šesti let se nosní mandle začínají zmenšovat a můžou dokonce zmizet.

Zvětšené nosní mandle

Vlivem opakované infekce nebo působením alergenů může dojít ke zbytnění lymfatické tkáně a nosní mandle se začnou zvětšovat a způsobit řadu obtíží. Zbytněním se zhoršuje proudění vzduchu nosem, takže dítě dýchá ústy místo nosem.

Foto: Ira Lichi, Shutterstock.com

Zvětšené mandle se mohou projevovat dýcháním ve spánku ústy, nebo dokonce chrápáním, i u dětíFoto: Ira Lichi, Shutterstock.com

Jak se zvětšená nosní mandle projevuje

Jakmile dojde k otoku lymfatické tkáně mandlí, čili k jejich zvětšení, má dítě obvykle následující příznaky:

  • Ucpaný nos, dýchá otevřenými ústy.
  • Chrápání.
  • Nosové zabarvení hlasu, kdy dítě začne vyslovovat některé hlásky jinak, například „m“ zní jako „b“ a „n“ jako „d“. V podstatě to vypadá, jako by dítě mělo pořád rýmu.
  • Hlučnější dýchání.
  • V některých případech se může objevit spánková apnoe (dítě přestane na několik sekund během spánku dýchat).
  • Častější záněty středouší či infekce nosu nebo dutin.
  • Kvůli nekvalitnímu spánku se může dítě začít v noci pomočovat.

Jak lékař zvětšenou mandli pozná

Pokud má dítě všechny výše uvedené příznaky, je nezbytné navštívit specialistu ORL, který provede vyšetření, při němž lékař prohlédne uši, nos a nosohltan. Vyšetření nosní mandle se provádí buď endoskopicky, to se do nosu zavádí tenký endoskop za použití lokální anestezie, která se pomocí roztoku aplikuje do nosu.

Druhá možnost se odborně nazývá postrinoskopie, kdy se do nosní dutiny zavede malé zrcátko. Díky tomu lékař může prostor v nosní dutině prohlédnout.

Léčba nosních mandlí

V případě zvětšených nosních mandlí je třeba se v první řadě zbavit otoku. Doporučuje se nejprve lokální léčba, kdy se nos několikrát denně prostříkává nosními kapkami, které snižují prokrvení tkáně a podporují zmenšení otoku. Podle typu infekce je někdy nutné nasadit lokální antibiotika.

Kdy je nutné mandli odstranit

Pokud má dítě opakující infekce horních cest dýchacích (záněty středouší, angíny a další) a nosní mandle jsou téměř neustále zduřelé a působí ucpání nosu, je vhodné uvažovat o operativním odstranění. O tom rozhodne ORL lékař na základě podrobného vyšetření.

Odstranění mandlí je nutné především proto, že opakované záněty mohou přejít v chronický zánět, mandle se mohou trvale zvětšit a trvale se v jejich tkáních může usadit infekce. Hrozí i poruchy sluchu. Povrchní dýchání způsobené zvětšenou mandlí pak může vést dokonce k deformitě hrudníku a následně i páteře.

Jak odstranění mandlí probíhá

Dnes se zákrok, kterému lékaři odborně říkají endoskopická adenotomie, provádí vždy v celkové anestezii, kdy je nutná hospitalizace dítěte. Před aplikací narkózy se dítěti podávají sirupy nebo kapky, které dítě oblouzní. Operace probíhá přes dutinu ústní, do níž se zavádí takzvaný rozvěrač a následně se plastovými hadičkami odtáhne měkké patro a za kontroly endoskopu se odeberou nosní mandle.

Některá zdravotnická zařízení mandle odstraňují metodou plazmové koblace, kdy se k odejmutí mandlí nepoužívají ostré předměty, ale plazmová sonda. Tím se minimalizují pooperační rizika, jako je krvácení a bolestivost. Tento zákrok ale není hrazen zdravotní pojišťovnou.

Foto: Olga Rolenko, Shutterstock.com

Plazmová metoda odstranění mandlí je šetrnější než klasická, ale pojišťovna ji nehradíFoto: Olga Rolenko, Shutterstock.com

Jak se chovat po operaci

Po operaci zůstává dítě 24 hodin v nemocnici, a pokud se neobjeví komplikace, je propuštěno. První dva týdny po zákroku se ještě může objevit krvácení z nosu. Během rekonvalescence by mělo dítě jíst jen kašovitou a nedráždivou stravu, omezit by se měla fyzická aktivita a pobyt na slunci. Rozhodně není vhodné dítě posílat první dva týdny do školky.

Zvětšené nosní mandle

  • Symptomy: Dochází k zbytnění lymfatické tkáně, nosní mandle se začnou zvětšovat a vyvolávat nejrůznější potíže, jako je ucpaný nos, chrápání, huhňání, častější záněty středního ucha.
  • Léčba: Jako první se nasazují kapičky, které mají zprůchodnit ucpaný nos a zmenšit otok. Pokud nepomáhá lokální léčba, nosní mandle jsou chronicky zduřené, je obvykle nutná operace, kdy se mandle odstraní.
  • Komplikace: Mandle plní ochrannou funkci, ale v případě chronického zvětšení může docházet k častějším zánětům středouší, infekcím horních cest dýchacích, poruchám sluchu i nepříznivému vývoji páteře.

Odborná konzultace: MUDr. Ivo Koneš, ORL specialista, Soukromá klinika LOGO, Brno

Reklama

Související témata:
Krční mandle
Infekční oddělení