Hlavní obsah

Pozor na volně prodejné sirupy a léky na kašel! Dětem do 2 let by se podle studie neměly dávat vůbec

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Máte kojence nebo batole, a proto ve vaší domácí lékárničce nechybí hned několik různých léků na kašel? Dávejte jim je s rozmyslem – a zvláště to platí o těch, které mají kašel tlumit, upozorňují odborníci.

Článek

Volně prodejné léky proti kašli a nachlazení se podle toho, co mají dělat, řadí do několika kategorií. Některé mírní ucpaný nos, jiné tlumí kašel a další usnadňují vykašlávání hlenů. Žádné přitom nepůsobí přímo proti bakteriím nebo virům a opakované výzkumy prokázaly, že jejich podávání kojencům a batolatům většinou neurychluje uzdravení ani nezmírňuje příznaky nemoci.

Dejte pozor do čtyř let

„Antitusika (léčiva tlumící suchý, dráždivý kašel) jsou vhodná pouze krátce na počátku onemocnění. Někdy se u malých dětí na noc využívá mírného antitusického a zklidňujícího efektu antihistaminik, aby se miminko lépe vyspalo,“ uvádí k užívání léků na kašel farmaceutka Monika Mikulková na webu Lékárnické kapky.

Více uvádí například studie, která varuje před tím, aby se léky na tlumení kašle běžně podávaly dětem mladším dvou let. Americká pediatrická akademie na základě této a dalších studií doporučuje, aby rodiče nedávali žádné volně prodejné léky proti kašli dětem mladším čtyř let. Protože krom toho, že jim moc neprospějí, mohou mít navíc nebezpečné vedlejší účinky.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Pokud dítě kašle opravdu silně, je lepší se poradit s pediatrem o vhodnosti podání volně prodejných lékůFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Pozor na ospalost nebo zvracení

Látky potlačující kašel mohou způsobovat nadměrnou ospalost, nebo naopak neklid, závratě a zvracení. Léky usnadňující vykašlávání mají méně nežádoucích účinků, ale i ony mohou vyvolat nevolnost, zvracení, průjem či bolesti hlavy.

Vedlejší účinky se mohou objevit navzdory tomu, že rodiče léky dávkují podle doporučení, protože každé dítě metabolizuje léky jinak. Nejspíš i sami ze zkušenosti víte, že například někomu na bolesti a horečku pomáhá spíš paracetamol, zatímco jinému ibuprofen. U dětí je to podobné.

Jak dětem ulevit přírodní cestou

I když je pro rodiče náročné dívat se, jak dítě sužuje nachlazení a kašel, kvůli němuž se celá rodina nevyspí, a kapky z lékárny se zdají jako nejlepší řešení, za vyzkoušení stojí i jiné metody nebo jejich kombinace.

Hlen z nosu pomáhá odstraňovat staré dobré odsávání, případně v kombinaci s nosními kapkami s lehce slaným roztokem vody. Potomkovi se to nejspíš líbit nebude, ale bude se mu díky tomu mnohem lépe dýchat. Velmi důležitý je také dostatečný přísun tekutin, protože díky tomu bude hlen řidší a spíše se uvolní. Úplně zásadní to je, pokud má dítě zároveň horečku, tu můžete snížit pomocí léků s paracetamolem a ibuprofenem. Chybu neuděláte, ani když budete zvlhčovat vzduch v místnosti.

Kdy jít k lékaři

Většina dětského nachlazení včetně kašle se dá zvládnout doma, ale někdy je namístě vzít potomka k lékaři – doporučuje se předchozí telefonická konzultace. Lékař by měl vidět kojence či batole, které má více než tři dny horečku přes 38 stupňů, která moc nereaguje na léčbu. Důvodem k návštěvě je také namáhavé či rychlé dýchání, sípání, apatie a postupně se zhoršující zdravotní stav, kdy například po několika dnech kašel zesiluje.

Pokud ovšem dítě záchvatovitě a dávivě kašle a je schvácené, případně kašle, až zvrací, raději volejte lékaře. Černý kašel ohrožuje nejvíc miminka!

Reklama

Související témata:

Načítám