Hlavní obsah

Co je to rabdomyolýza a nehrozí právě vám?

Foto: Rustle, Shutterstock.com

Foto: Rustle, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drogy, alkohol, vedro, ale i extrémní fyzická zátěž. To všechno může být důvodem vzniku rabdomyolýzy neboli rozpadu svalů. Když se neléčí, hrozí selhání ledvin. Že jste o ní neslyšeli? Víme, jak vážné poruše předcházet.

Článek

Nemůžete bez sportu žít? Dostatek pohybu je sice důležitý, ale jak se říká – nic se nemá přehánět. Ani příliš mnoho fyzické aktivity není úplně bez rizika. Zvlášť pokud jste unavení, nastydlí nebo vám chybějí tekutiny. V některých případech totiž může hrozit rozpad svalů.

(Ne)bezpečný trénink pro dietáře

Rabdomyolýza není něco, čeho byste se museli bát pokaždé, když jdete do fitka. Rozpad svalů však může nastat i při rekreačním sportu, a tak je dobré vědět, jak se mu vyhnout. Ohroženi jsou především dietáři. „Rabdomyolýza má více příčin. Mezi hlavní patří i nadměrná fyzická aktivita u netrénovaných, často hubnoucích jedinců. Při intenzivním přetížení a zahřátí určitých svalových skupin může svalová buňka netrénovaných lidí ztratit energetické zásoby a začít se rozpadat. Nebezpečný je například běh ve vedrech či zvedání velmi těžkých činek,“ uvádí internistka a dietoložka Kateřina Cajthamlová. Poškození probíhá rychle: první příznaky, mezi které patří bolest svalů a hlavy, malátnost či srdeční arytmie, se objeví ještě během sportování nebo těsně po něm.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Rozpad svalů hrozí hlavně netrénovaným lidem, kteří přecení své schopnostiFoto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Začínejte zvolna a netlačte na pilu

Podle odborníků jsou nejohroženější jedinci, kteří přecení své schopnosti. Pokud tedy nejste trénovaní, není rozumné vyrazit zničehonic na 15kilometrový běh nebo začít zvedat 100 kilo. Nicméně limit škodlivé zátěže je zcela individuální: záleží na fyzičce, zdravotním stavu i momentálním rozpoložení organismu. Jestli s cvičením začínáte, raději posilujte vleže.

Pozor na přehřátí a léky

Riziko postižení svalů stoupá s teplotou okolí. Nejste-li tedy na pohyb zvyklí, nezačínejte s tréninkem či „vrcholovými“ výkony ve vedru. Na sport si udělejte čas buď brzy po ránu, nebo navečer, až horko trochu opadne. Roli hraje také genetická výbava a nebezpečí zvyšují i určité medikamenty. „Nejznámější jsou léky na cholesterol a některé psychiatrické léky. Mnohem větší hrozbou jsou však drogy jako alkohol, kokain či amfetaminy, neboť mohou dodávat pocit všeschopnosti,“ varuje MUDr. Anna Prchlíková z interního oddělení Nemocnice Na Františku.

Foto: Artem Tryhub, Shutterstock.com

Posilňovat se před sportem alkoholem může riziko rabdomolýzy zvýšitFoto: Artem Tryhub, Shutterstock.com

Závislost na endorfinech

Ohroženější jsou profesionální sportovci a lidé, kteří jsou na pohybu závislí – a to se může stát poměrně snadno. „Čím více člověk trénuje vytrvalost, tím víc se na ní stává závislý a tím víc ho endorfiny motivují k vyššímu a delšímu výkonu. Limitem by měla být bolest. Bohužel u těchto výkonů dochází k zvyšování prahu bolesti, takže ochranný faktor není tak výrazný,“ říká sportovní lékař a fyzioterapeut Jiří Marek z on-line poradny uLékaře.cz.

Jak poznat, že sportujete moc

Prevence nebezpečí nejen rabdomyolýzy, ale i dehydratace (a ta nehrozí jen v létě) či únavových úrazů spočívá v zdravém pohybu. „Sportovat běžte odpočatí, zdraví, vyspalí a důležitá je i dostatečná hydratace. Neměli byste sportovat hladoví nebo v extrémně vysokých teplotách. Je dobré si uvědomit, že na slunci se může tělo přehřát mnohem rychleji než ve stínu. Naučte se tělu naslouchat – při riziku vlastního poškození se ozve bolestí. Nejpozději tehdy aktivitu ukončete,“ říká Anna Prchlíková. Kvůli lepšímu výkonu nikdy neužívejte žádné povzbuzující látky!

Rabdomyolýza: projevy a léčba

Kdyby vás několik hodin po fyzické aktivitě překvapila horečka, tmavá moč (nebo se vám nedařilo močit), zvracení, zmatenost či malátnost, neprodleně vyhledejte lékaře. Jsou to příznaky akutního selhání ledvin, které může rabdomyolýza způsobit. Při nadměrné zátěži se totiž začnou svalové buňky rozpadat a uvolňují se z nich škodliviny. Některé z nich, například myoglobin, jsou pro ledviny natolik nebezpečné, že mohou způsobit selhání ledvin, organismu a následně i smrt.

„Ve vážnějších případech se neotálí s dialýzou, při které jsou odpadní látky z krve vylučovány nikoliv ledvinami, ale při průtoku krve přístrojem. Domácí léčba při prokázané rabdomyolýze není vhodná. Pro úspěch léčby je klíčová včasná diagnostika,“ uzavírá Anna Prchlíková.

Reklama

Související témata:

Načítám