Hlavní obsah

Nebezpečné kombinace: které léky, bylinky a doplňky stravy nekombinovat, abyste si neublížili

Foto: rawf8, Shutterstock.com

Foto: rawf8, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jasné, že když jste nemocní, tak se chcete co nejdřív uzdravit. Neznamená to ale, že spolykáte co nejvíc přípravků, které jsou volně ke koupi v lékárně, nebo že je zapijete v podstatě čímkoli. Můžete se totiž i otrávit!

Článek

Že si můžete lék nebo potravinový doplněk koupit volně bez receptu, ještě neznamená, že ho nemusíte užívat opatrně a znát jeho správné dávkování nebo možnosti, s čím ho kombinovat. Na co byste si měli dát zvlášť pozor?

Nebezpečný grep i granátové jablko

Velmi často se potkáte s varováním, abyste spolu s léky nekonzumovali v žádné podobě grep. Platí to i pro pomelo a granátové jablko. Mohou totiž zásadně zvýšit riziko nežádoucích účinků u léků na nemoci srdce, vysokého krevního tlaku, snížení cholesterolu, ovlivňujících krevní srážlivost, proti nespavosti, ale i u těch potlačujících imunitní reakce po transplantaci. Uvedené druhy ovoce snižují nebo blokují v těle odbourávání léku, ten se hromadí a může dojít k předávkování.

Džusy, čaje a léky

Na zapíjení léků byste neměli používat pro jistotu džusy obecně, ale ani ne každý čaj. O citrusech už jsme mluvili. Stejný efekt může mít i jablečný nebo zelený čaj z nefermentovaných sušených listů. A také zázvor a šťáva nebo čaj z něj. I kvůli nim se může lék v těle hromadit.

Opačný efekt, tedy zrychlené odbourávání léčiv, které snižuje až zcela ruší jejich efekt, může mít čaj z třezalky tečkované, ale také čaj rooibos. Působí tak i kustovnice čili goja či šalvěj červenokořenná. „Právě z těchto důvodů je vždy lepší konzultovat s lékárníkem i výběr bylinného čaje nebo doplňku stravy obsahujících extrakt z léčivých rostlin,“ radí Ondřej Šimandl z Ústavní lékárny IKEM.

Foto: Burnt Red Hen, Shutterstock.com

Na zapití léků není džus vhodnýFoto: Burnt Red Hen, Shutterstock.com

Doplňky stravy konzultujte s odborníkem

I když mohou doplňky stravy působit jako přínosná věc, mnoho z nich obsahuje i látky, které způsobují kontraindikace s léky, nejčastěji u léků na tlak nebo ředění krve. „Týká se to například přípravků s vitaminem D, které mohou snižovat účinek léku na cholesterol a měnit chování některých léků na vysoký tlak. Velké dávky vitaminu D užívané spolu s diuretickými léky mohou zvyšovat obsah kalcia v těle, a tím způsobit potíže s ledvinami,“ varuje David Buchta, propagátor zdravého životního stylu z Primulus.

Užíváním třezalky spolu s antidepresivy zase můžete zvýšit hladinu serotoninu natolik, že se dostaví až svalová ztuhlost a křeče. Třezalka se nedoporučuje užívat ani spolu s antikoncepcí nebo léky na HIV. Třezalku najdete v doplňcích na podporu duševní pohody, proti depresi, na spaní nebo i na potíže se žlučníkem a podobně.

Foto: Lallapie, Shutterstock.com

Různé doplňky stravy raději konzultujte s lékařemFoto: Lallapie, Shutterstock.com

Pozor na paracetamol

Paracetamol je brán jako bezpečná látka ulevující od bolesti i horečky. „Jeho široká dostupnost však může vyvolávat falešný pocit, že je absolutně bezpečný, ovšem právě on je častou příčinou jaterních poškození, či dokonce otrav,“ upozorňuje viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký.

Nejčastěji lidé chybují nevědomým kombinováním více přípravků s obsahem paracetamolu nebo zkrácením intervalů mezi dávkami. Doporučená denní dávka je u zdravého člověka při krátkodobém užívání (do 10 dní) maximálně 4 g za den. Při dlouhodobém užívání to je už jen 2,5 g denně a pacienti, kteří užívají warfarin, by neměli užívat víc než 2 g denně, a to maximálně tři dny.

Nežádoucí je i jeho kombinace s alkoholem. To může stejně jako předávkování způsobit otravu a poškodit játra.

Vstřebání léků, ale i minerálů, hlavně vápníku, mohou ovlivnit i doplňky stravy s vlákninou psyllium (osení jitrocele vejčitého). Při delším užívání může bránit dostatečnému vstřebání léku.

Reklama

Související témata:

Načítám