Hlavní obsah

Poprvé s dcerou na gynekologii. Lékařka poradí, kdy se do ordinace vydat a jak probíhá vyšetření

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otázku, kdy objednat dceru na první preventivní gynekologickou prohlídku, řeší spousta maminek. Co dělat, když se objeví zdravotní problémy, kam se obrátit a jak na to, aby první návštěva ordinace gynekologa byla co nejméně stresující, vysvětlí lékařka.

Článek

Zejména maminky se mnohdy trochu obávají, aby jejich malá holčička (i když možná již trochu odrostlejší) byla v pořádku a aby v péči o její zdraví něco nezanedbaly. Když se obrátí pro radu na pediatra, ten často doporučí kontrolu na gynekologii v 15 letech, což je obecné doporučení.

Jak probíhá gynekologické vyšetření

„Mívám v ambulanci mladé dívky často a věřím, že leckterý z mých kolegů mi dá za pravdu, když uvedu, že vyšetření malé pánve přes břišní stěnu nemá velkou výpovědní hodnotu. Gynekologické vyšetření se provádí přes pochvu, ať už pohmatem, nebo ultrazvukem. Jenže pokud je dívka panna, tedy dosud neměla pohlavní styk, je to pochopitelně komplikované. Samozřejmě se tu nabízí možnost ultrazvukového vyšetření přes konečník, ale opravdu chceme, aby tohle naše dcera podstupovala?“ říká gynekoložka Kateřina Kneiblová a dodává: „Osobně zastávám názor, že pokud mladá žena nemá žádné gynekologické obtíže, není potřeba s prvním vyšetřením spěchat a bohatě stačí vyčkat na dobu, kdy již panna nebude, vyšetření bude jednodušší a méně stresující.“

Kdy je dobré jít poprvé ke gynekologovi

Pokud tápete, zda ještě počkat nebo raději dceru na vyšetření objednat, nejlepším řešením je obrátit se na svého ošetřujícího gynekologa a zeptat se na jeho názor, nechat si poradit, kam se obrátit například v případě, že se u dcery objevily potíže, jako výtok z pochvy nebo bolestivý zánět.

„Například je fakt, že dívky nemívají pravidelnou menstruaci. Víme to, ale když jde o naši holčičku, tak často znejistíme. V prvních několika letech menstruačního cyklu může být téměř jakákoli nepravidelnost v normě. Není-li dívka příliš hubená či chronicky nemocná, nemusí vás to znervózňovat. Horší situace je třeba v případě bolestivé menstruace. Tam jednoznačně doporučuji poradit se s pediatrem a ten již řekne, zda gynekologa navštívit,“ říká Ilona Bittnerová, odbornice na ženská témata a zakladatelka specializovaného portálu Maluna.cz.

Dalším potenciálním problémem, který je třeba brát v úvahu, jsou vrozené vady ženských reprodukčních orgánů. Na ty se v naprosté většině případů nepřijde, dokud dívka není důkladně vyšetřena.

Foto: Olimpik, Shutterstock.com

Pokud nevíte, zda a kdy dceru na kontrolu objednat, zeptejte se pediatra nebo se obraťte na svého gynekologaFoto: Olimpik, Shutterstock.com

Maminka v ordinaci, nebo za dveřmi?

Pokud vám lékař doporučí, že gynekologické vyšetření by bylo namístě, snažte se na první návštěvu dceru co nejlépe připravit. Každá dívka by měla vědět, co ji v ordinaci konkrétně čeká. U dívek mladších 18 let je vždy potřeba mít podepsaný souhlas zákonného zástupce, že smí lékař dívku ošetřit. Tedy první návštěva se neobejde bez doprovodu, minimálně do čekárny.

„Více už pak záleží na konkrétní situaci. Když jsem v ambulanci já, pak se s dívkou domluvím, zda tu chce mít maminku, anebo ji mám poslat za dveře. Je časté, že si dívka přeje mít maminku u odběru anamnézy, protože spousta holek netuší, co se u nich v rodině kdy řešilo. A často posíláme maminku za dveře před začátkem vyšetření. Není ovšem výjimkou, že smí zůstat, držet dívku za ruku, stát za hlavou nebo za paravánem. To vždy závisí na slečně,“ upřesňuje gynekoložka Kateřina Kneiblová.

Jak probíhá první vyšetření?

„Vždy se dívky ptám, zda již proběhl pohlavní styk, pokud ne, ptám se na tampony. Pokud používá tampony, je pravděpodobné, že otvor v panenské bláně je natolik prostorný, že by šetrnému gynekologickému vyšetření neměl bránit. A tak komunikuji s pacientkou to, že se pokusím ji vyšetřit, a bude-li to možné, pokusíme se i o vaginální ultrazvuk. Zda vyšetření dokončíme, záleží vždy na dané slečně,“ popisuje Kateřina Kneiblová.

Pokud dívka netrpí žádnými obtížemi, je možné pojmout první návštěvu na gynekologii jen jako seznámení, provést ultrazvuk přes břicho a hlavně získat podepsaný souhlas rodiče. Dívce se tím otevírají dveře do ambulance gynekologa a může přijít později sama řešit situace, které by se s rodiči řešit zdráhala.

Preventivní gynekologické vyšetření

Podle obecných doporučení by preventivní prohlídku u gynekologa měla dívka absolvovat poprvé v 15 letech, a dále 1× ročně. Obsah a časové rozmezí prohlídek určuje vyhláška č. 70/2012 Sb., o preventivních prohlídkách.

Součástí gynekologické preventivní prohlídky je:

  • založení zdravotnické dokumentace při přijetí do péče
  • rozhovor týkající se rodinné a osobní anamnézy, zhodnocení aktuálního zdravotního stavu
  • prohlídka kůže a vyšetření mízních uzlin pohmatem (palpační vyšetření) v oblasti pohlavních orgánů
  • vyšetření pohlavních orgánů a děložního hrdla pomocí tzv. gynekologických vyšetřovacích zrcadel a kolposkopu
  • palpační bimanuální vyšetření, při nejasném výsledku je doplněno o vyšetření vaginální ultrazvukovou sondou
  • stěr z buněk děložního čípku k cytologickému (tzv. cytologie), případně bakteriologickému nebo virologickému vyšetření
  • vyšetření prsou

Načítám