Hlavní obsah

Myomy v děloze mohou být příčinou silné menstruace, neplodnosti i potratu. Ne vždy je nutná operace

Foto: Jo Panuwat D, Shutterstock.com

Foto: Jo Panuwat D, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děložní myomy jsou poměrně častý gynekologický problém, se kterým se potýká spousta žen v plodném věku. Dlouho přitom nemusíte vědět, že se vás tento problém týká. Až do chvíle, kdy třeba nemůžete otěhotnět nebo vás začnou trápit bolesti v podbřišku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Děložní myomy jsou nezhoubné nádory, které vyrůstají z hladké svaloviny. „Přesná příčina vývoje myomů je stále neznámá, ale může souviset s hormony a genetickými změnami,“ říká Lukáš Tichý, lékař z centra gynekologie kliniky Iscare.

Objevují se nejčastěji u žen ve středním věku. Neohrožují sice na životě, pokud ale rostou v děložní dutině, začnou ji postupně deformovat, a mohou tak způsobit neplodnost a další obtíže. Důležitá je proto jejich včasná léčba. Výskyt myomů je častý zejména ve středním věku, po čtyřicítce je má podle lékařů až 40 % žen. Mladší ženy tyto nádory trápí méně, do 40 let věku se s nimi potýká přibližně 10 až 20 % z nich.

Příznaky se často vůbec neobjeví

„Myomy bývají většinou bez klinických příznaků, mohou ale způsobovat i řadu zdravotních problémů, včetně krvácení, bolesti v pánevní oblasti nebo dolní části zad, častého močení, zvětšující se oblasti břicha, zácpy nebo bolesti při pohlavním styku,“ popisuje gynekolog Lukáš Tichý. Na myomy však mnohdy nemusí upozornit vůbec nic, pokud jsou malé a nerostou rychle, žena nemusí nic zpozorovat a myom odhalí až ultrazvukové vyšetření. To gynekolog běžně provádí při každoroční preventivní prohlídce. Pokud vyšetření myom prokáže, žena je pak častěji kontrolována a sledována, zda národů nepřibývá nebo nerostou.

Co pomáhá? Léky, hormony i odstranění dělohy

Medicína nabízí několik možností řešení děložních myomů. Léčba vždy závisí na jejich velikosti, umístění a závažnosti. Myomy lze léčit farmakologicky, tedy podáváním léků, různých druhů hormonálních přípravků ve formě tablet nebo injekcí. Ty zmírňují příznaky a bolesti a mohou myomy i dočasně zmenšit. V nutných případech je pak namístě operativní řešení. Při některých klinikách a nemocnicích fungují specializovaná centra pro léčbu děložních myomů, kam může případně ošetřující gynekolog pacientku odeslat.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Pokud se myomy objeví u žen, které plánují rodinu, doporučují lékaři rychle otěhotnět, operace je až poslední volbouFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Myomy a těhotenství

Útvary, které se nacházejí mimo děložní dutinu, šanci na početí zpravidla neovlivňují, pokud jsou ale myomy uvnitř dělohy, jedná se už o „mechanickou“ překážku k tomu, aby se těhotenství rozvinulo normálně a bezpečně. „Podceňovat by se však neměly ani ty, které rostou na povrchu dělohy. Ženy sice v takovém případě otěhotní bez komplikací, myomy ale mění stažitelnost dělohy a reaktivitu svaloviny. S přibývajícími týdny těhotenství proto mohou být příčinou potratu nebo předčasného porodu,“ říká Martina Novotná, gynekoložka z reprodukční kliniky Reprofit.

„Pokud se u žen myomy objeví, snažíme se je přesvědčit, aby těhotenství neodkládaly. Nikdy totiž nevíme, jaké potíže mohou způsobit, a odstranit je není tak jednoduché,“ vysvětluje Pavel Otevřel, vedoucí lékař kliniky Reprofit.

Kdy je nutná operace?

Operační řešení myomů je vždy třeba pečlivě zvážit. „Myomy operujeme tehdy, když způsobují potíže, je prokázán jejich růst či jiné změny při opakovaném ultrazvukovém nebo jiném zobrazovacím vyšetření anebo nereagují na podávané léky. V dnešní době převažují hysteroskopickélaparoskopické operace, tedy nejšetrnější přístupy, které umožňují  odstranění myomů,“ uvádí Lukáš Tichý.

„Pokud se k operaci přistoupí a jedná se o ženu, která plánuje založit rodinu, je naprostou prioritou zachování dělohy. Ženy by po takovém zákroku měly co nejrychleji otěhotnět, myomy totiž mohou, zejména u těch mladších, rychle vyrůst znovu,“ zdůrazňuje gynekolog Pavel Otevřel. Pacientky by se podle něj měly po rekonvalescenci nejprve pokusit otěhotnět přirozenou cestou. Pokud se jim to do půl roku nepodaří, doporučuje podstoupit umělé oplodnění, dokud je děloha v co nejlepším stavu.

„Co se týká těhotenství, je odstranění myomů určitým rizikovým faktorem a porod je pak často veden císařským řezem. Nicméně i operovaná děloha je schopná správně fungovat a odnosit dítě,“ uklidňuje Jana Daňková Kučerová, gynekoložka z kliniky Reprofit.

Odstranění dělohy kvůli silnému krvácení

U mladých žen do 30 let jsou myomy vzácné. Vždy je ovšem důležité pravidelné sledování a v případě růstu nebo zhoršení příznaků či bolestí by měla být zahájena léčba. „Pokoušíme se myomy zmenšit pomocí léků, ovšem ty dobře nefungují ve všech případech. U starších žen kolem 45 let, které už většinou mají „vyřešené“ mateřství, musíme mnohdy přistoupit k odstranění dělohy, protože v důsledku myomů například dochází k silnému menstruačnímu krvácení. Myom totiž v těchto případech zabraňuje stahování dělohy,“ vysvětluje lékařka Jana Daňková Kučerová. Případně se pak myom odstraňuje z důvodu jeho samotné „masy“, kdy ženu v podbřišku tlačí a způsobuje nepříjemné pocity.

Načítám