Hlavní obsah

Proč mužům rostou prsa? Mohou za to hormony, tloušťka i konzumace marihuany

Foto: cunaplus, Shutterstock.com

Foto: cunaplus, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvětšené poprsí trápí čím dál víc mužů. Příčin je celá řada, ale rozhodně nejde jen o kosmetický problém. Dobrou zprávou je, že se dá celkem úspěšně řešit.

Článek

Proč přibývá mužů, kterým se zvětšují prsa? Lékaři to přičítají dvěma faktorům. Tím prvním je, že opadly jisté zábrany a muži se o sebe začali mnohem více zajímat a starat. Do určité míry je tu i kult těla, takže se o problému víc mluví a hlavně se řeší. Druhý důvod je prozaičtější, souvisí s nárůstem nadváhy, nejen dospělých, ale i u dětí, kdy ke zbytnění prsou dochází velmi často. Jsou ale i další příčiny.

Zvětšování prsou a vliv estrogenů

Zvětšení prsní žlázy u mužů se nazývá gynekomastie a dochází k ní nejčastěji v těch etapách života, kdy se mění hladina estrogenů, tedy u novorozenců v prvních týdnech života, u dospívajících během puberty a pak ve stáří. K hormonální nerovnováze přispívá i strava bohatá na tzv. fytoestrogeny (sója, luštěniny, ořechy) či užívání anabolik. „Podstatnou roli může sehrát i chronický stres, užívání léků, které mají vliv na hormonální sekreci, a také konzumace drog (marihuany, heroinu, metadonu, amfetaminu nebo alkoholu). Příčinou mohou být i nádory varlat, nadledvin a hypofýzy a některá systémová onemocnění,“ vyjmenovává nejčastější faktory doktor Pavel Horyna, primář kliniky Medicom Clinic v Praze.

Muži s gynekomastií

Nejde zdaleka o ojedinělý problém. Zvětšené prsní žlázy se vyskytují až u 40 % dospělých mužů a ve věkové skupině kolem 13 let trápí až 75 % adolescentů. Slovo „trápí“ je tu zcela namístě, protože mít holčičí prsa je v tomto věku vnímáno jako potupné, a pokud se přidají posměšky okolí, je zaděláno na mindrák jako hrom, snížené sebevědomí i sociální bloky.

Každý puberťák by tak měl vědět, že zhruba ve 40 % případů problém do několika měsíců či dvou let sám zcela vymizí. A pokud ne, je vhodný stejný postup, jaký je navrhován dospělým mužům s gynekomastií, tedy podrobné endokrinologické a ultrazvukové vyšetření. „Tím se vyloučí možné závažnější příčiny gynekomastie, jako jsou nádory, systémová onemocnění či nežádoucí účinky některých léků. Poté je možné přistoupit k některému z možných řešení - úpravě stravy a životního stylu, hormonální léčbě nebo chirurgickému zákroku,“ vysvětluje doktor Lubor Mrňa z kliniky Yes Visage.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Zvětšená prsní žláza u mužů vyžaduje důkladné vyšetření včetně sonografieFoto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Liposukce prsou u mužů

Zvětšení prsní žlázy je často zaměňováno za tzv. pseudogynekomastii, jejíž příčinou je právě již zmiňované nadměrné ukládání tuku v oblasti prsou způsobené nadváhou. „Léčba pseudogynekomastie spočívá především v úpravě životního stylu a odsátí tuku pomocí liposukce. Před plánovanou plastickou úpravou doporučujeme u obézních jedinců redukci hmotnosti pro žádaný kosmetický efekt,“ upozorňuje Pavel Horyna. Odsátí nadměrného tuku se většinou provádí v místním znecitlivění a postup je obdobný jako u každé jiné liposukce.

Lékaři se často setkávají i s kombinací gynekomastie a pseudogynekomastie, proto je podrobné vyšetření vždy důležité, aby se určila přesná diagnóza. U rozsáhlejšího nálezu, kdy je nutné odstranit zbytnělou prsní žlázu, provede lékař v celkové narkóze řez okolo prsního dvorce a vyjme ji.

Chirurgické odstranění povolené kůže

Někdy může rozsáhlá gynekomastie také způsobit, že po vyjmutí prsní žlázy zůstanou v oblasti prsou přebytky povolené kůže. „V takovém případě se provede i jejich úprava. Výsledky odstranění gynekomastie jsou trvalé, v místech odsátí tuku se již znovu tuková tkáň neobjeví,“ říká doktor Pavel Kobzík z Perfect Clinic. Délka zákroku záleží na typu a rozsahu gynekomastie, většinou trvá okolo 1-2 hodin. „Po zákroku je nutné nosit kompresivní prádlo (vestu) zpravidla 3-4 týdny, prsní svaly by neměly být zatěžovány. Lehčí kancelářská práce je možná po týdnu, zcela bez omezení, včetně sportovních aktivit, prakticky za 6-8 týdnů,“ dodává Pavel Horyna.

Načítám